1- گروه علوم رفتاری و شناختی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، fardin.qeysari@ut.ac.ir
2- گروه رفتار حرکتی، دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز، تهران، ایران.
3- گروه علوم رفتاری و شناختی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
4- گروه تربیتبدنی، دانشگاه علوم پزشکی گراش، شیراز، ایران.
چکیده: (158 مشاهده)
اهداف: مجموعه ای از عوامل بیولوژیکی، محیطی و روانی میتواند هماهنگی و کنترل تعادل را در سالمندی تحت تاثیر قرار دهد. محبوبیت صعود ورزشی به عنوان یک برنامه توانبخشی در حال افزایش است. هدف از این مطالعه تاثیر تمرینات سنگنوردی داخل سالن (مبتنی بر گذر عرضی و عمودی) بر شاخص های کنترل قامت مردان سالمند است.
مواد و روش ها: طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طراحی پیشآزمون- پسآزمون همراه با دو گروه تجربی و یک گروه کنترل میباشد که بر روی 36 مرد سالمند ( 4/13 ± 69/17: انحراف استاندارد±میانگین سنی) انجام شد. گروههای تجربی تمرینات سنگنوردی مبتنی بر گذر عرضی و عمودی را به مدت هشت هفته و هر هفته دو جلسه 40 دقیقه ای انجام دادند. قبل و بعد از هشت هفته از آزمودنیها آزمون تعادل بایودکس به عمل آمد. از آزمون تی همبسته و تحلیل کوواریانس برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته ها: نتایج آزمون تی همبسته نشان از تأثیر معنیدار تمرینات سنگنوردی عرضی و عمودی بر تمام شاخصهای تعادلی دارد (0/001>P). نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین سه گروه در شاخص ثبات کلی (0/593=ƞ، 0/001>P، 26/539= F)، شاخص ثبات قدامی - خلفی (0/671=ƞ، 0/001>P، 28/444= F) و شاخص ثبات داخلی- خارجی (0/611=ƞ، 0/001>P، 32/816= F) در پسآزمون تفاوت معنیداری وجود دارد. گروه سنگنوردی عمودی به طور معنیداری نمرات بهتری در شاخصهای کنترل قامت داشتند.
نتیجه گیری: تمرینات عرضی در ارتفاع های پایین سیستم عصبی- عضلانی و تعادلی را کمتر به چالش میکشد و به همین دلیل نمرات تعادل در این گروه نسبت به گروه تمرینات سنگنوردی مبتنی بر حرکات عمودی بهبود کمتری داشته است.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
طب سالمندی دریافت: 1403/4/10 | پذیرش: 1403/8/13