دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1395 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 279-270 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khajavi D, Farrokhi A, Jaberi-Moghaddam A, Kazemnejad A. Effect of Strength and Balance Training Program on Maintaining Balance and Quality of Life in Older Male Adults With Fear of Fall. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2016; 11 (2) :270-279
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-566-fa.html
خواجوی داریوش، فرخی احمد، جابری مقدّم علی اکبر، کاظم نژاد انوشیروان. تأثیر یک برنامه تمرین قدرتی و تعادلی بر عملکرد تعادل و کیفیت زندگی مردان سالمند دارای ترس از افتادن. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1395; 11 (2) :270-279

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-566-fa.html


1- گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه اراک، اراک، ایران. ، d-khajavi@araku.ac.ir
2- گروه رفتار حرکتی، دانشکده‌ تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
3- دانشگاه تربیّت مدرّس
چکیده:   (9279 مشاهده)

اهداف: افتادن‌ها در سالمندان عمدتاً به‌دلیل نقایص تعادل و ناپایداری قامتی رخ می‌دهد. افتادن‌ها و آسیب‌های ناشی از آنها به ترس از افتادن در سالمندی منجر می‌شود. این ترس رایج‌ترین ترس در سالمندان است و به اُفت خودتحمیل‌شده در فعالیت‌ها و کارکرد در سالمندی منجر می‌شود. افتادن‌ها و ترس از افتادن و پیامدهای منفی آنها می‌تواند اثراتی منفی بر کیفیت زندگی و فعالیت‌های زندگی روزانه و کارکردهای جسمانی داشته باشد. براین‌اساس هدف این پژوهش بررسی تأثیر برنامه مداخله تمرینی قدرتی و تعادلی روی عملکرد تعادل و کیفیت زندگی سالمندان دارای ترس از افتادن ساکن در جامعه بود.

مواد و روش‌ها: روش این تحقیق، نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون بود و جامعه آماری آن را سالمندان مرد شهر اراک تشکیل می‌دادند. از این جامعه 130 سالمند مرد در آزمون غربالگری شرکت کردند و از بین آنها 31 نفر واجد شرایط دارای ترس از افتادن انتخاب و به‌طورتصادفی به گروه آزمایش (51=n) با میانگین سنی 66/07 سال و گروه کنترل (61=n) با میانگین سنی 70/14 سال تقسیم شدند. آزمودنی‌های گروه آزمایش در برنامه مداخله تمرینی ده‌هفته‌ای، هر هفته سه جلسه و هر جلسه 90 دقیقه شرکت کردند. این مداخله تمرینی شامل تمرین کششی، تمرین قدرتی اندام‌های فوقانی و تحتانی، تمرین تعادل و سردکردن بود که در حضور یک پزشک اجرا شد. داده‌ها با استفاده از ابزارهای روا و پایای آزمون مختصر وضعیت روانی (MMSE)، کیفیت زندگی (SF-36)، اعتماد به تعادل ویژه فعالیت‌ها (ABC) و آزمون عملکردی تعادلی ایستادن یک‌پا جمع‌آوری شد. برای تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها از آزمون تی-استیودنت مستقل با سطح معنی‌داری 0/05 و نسخه 16 نرم‌افزار SPSS و نمره‌های پیش‌آزمون و پس‌آزمون از آزمون تی مقایسه‌ای استفاده شد.  

یافته‌ها: بین میانگین نمره آزمون مختصر وضعیت روانی آزمودنی‌های گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (0/244=P). یافته‌ها نشان داد میانگین نمره آزمون عملکرد تعادل ایستادن یک‌پا با پای اتکا (0/039=P) و راهنما (0/001P) به‌طورمعنی‌داری بهبود یافت. به‌علاوه این برنامه مداخله تمرینی میانگین نمره زیرمقیاس‌های کیفیت زندگی از جمله کارکرد جسمانی، محدودیت نقش به‌دلیل سلامت جسمانی، درد بدنی، ادراک از سلامت عمومی، سرزندگی (انرژی/خستگی) و سلامت ذهنی عمومی را به‌طورمعنی‌داری بهبود داد (0/05P). در میانگین نمره زیرمقیاس‌های کارکرد اجتماعی و محدودیت نقش به خاطر مشکلات احساسی، پس از برنامه مداخله تمرینی تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (0/05<P).

نتیجه‌گیری: براساس نتایج، 10 هفته برنامه مداخله تمرینی قدرتی و تعادلی، تعادل و کیفیت زندگی سالمندان دارای ترس از افتادن را بهبود بخشید. این نتایج نقش قدرت عضلانی و تعادل را در فعالیت‌های زندگی روزانه سالمندان دارای ترس از افتادن برجسته می‌کند. همچنین این یافته‌ها بر اهمیت استفاده از شیوه ترکیب مداخله تمرینی قدرتی و تعادلی برای بهبود وضعیت سلامتی و پیشگیری از افتادن در سالمندان تأکید می‌کند. بنابراین این برنامه می‌تواند در بهبود تعادل و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان مفید باشد و سالمندی موفقیت‌آمیز را ارتقا دهد. 

واژه‌های کلیدی: سالمند، کیفیّت زندگی، تمرین قدرتی
متن کامل [PDF 4817 kb]   (4533 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/2/5 | پذیرش: 1395/4/4 | انتشار: 1395/4/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb