دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1395 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 517-504 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi E, Allahyari T, Darvishpoor Kakhaki A, Saraei H, Fereshtehnejad S M. Analysis of Being Active Based on Older Adults’ Experience: A Qualitative Study of Active Aging Strategies. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2017; 11 (4) :504-517
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-1142-fa.html
محمدی الهام، اله یاری طلعت، درویش پور کاخکی علی، سرایی حسن، فرشته‌نژاد سید محمد. تحلیل تجربه سالمندان ساکن در اجتماع از فعال‌بودن: مطالعه کیفی استراتژی‌های سالمندی فعال. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1395; 11 (4) :504-517

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-1142-fa.html


1- گروه مددکاری اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
2- گروه مددکاری اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران. ، allahyari@atu.ac.ir
3- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
4- گروه پژوهشگری اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی،تهران، ایران.
5- گروه عصب‌شناسی و جراحی اعصاب، دانشگاه مک‌گیل، مونترال، کانادا.
چکیده:   (10440 مشاهده)

اهداف در دهه‌های اخیر لزوم برخورد مناسب و جامع با مسئله سالمندی جمعیت که تضمین‌کننده کیفیت زندگی آن‌ها باشد منجر به روی‌آوردن جوامع به دیدگاه مثبت به سالمندی و به‌ویژه سالمندی فعال شده است. درک بومی از سالمندی ضرورتی انکارناپذیر است. از این‌رو پژوهش حاضر با هدف تحلیل استراتژی‌های سالمندی فعال بر اساس تجربه سالمندان ساکن در اجتماع صورت گرفت.
مواد و روش ها این مطالعه از نوع کیفی بود که به روش نظریه مبنایی در سال 1393-1394 انجام شد. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری هدفمند و نظری استفاده شد. در این مطالعه با مراجعه به فرهنگسراها، کانون‌های فرهنگی و ادبی و پارک‌های شهر تهران با 35 سالمند در دامنه سنی 61 تا 85 سال مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته انجام شد تا داده‌ها به مرحله اشباع برسند. داده‌ها با روش استراوس و کوربین تجزیه‌وتحلیل شد. اعتبار داده‌ها بر اساس معیارهای پیشنهادی اسکواند و لینکن و گوبا تأیید شد.
یافته ها بر اساس تجارب سالمندان استراتژی‌های فعال‌بودن شامل 41 مفهوم، 7 زیرمقوله و 5 مقوله عمده است. مقوله‌های عمده و زیرمقوله‌های آن‌ها عبارتند از: استراتژی‌های اولیه انزواگریزی (شامل عدم خانه‌نشینی و تعامل‌گرایی)، مشارکت اجتماعی (شامل تداوم نقش‌آفرینی حرفه‌ای، فعالیت‌های داوطلبانه و مشارکت اجتماعی و نهادی)، استراتژی‌های نگرشی و یادگیری (شامل بینش فعال و یادگیری)، پویایی جسمی و مدیریت امور و اوقات خانه‌نشینی.
نتیجه گیری سالمندی فعال در گرو استراتژی‌هایی است که در سه حوزه بینش سالمند و محدوده زندگی (خانه) و محیط اجتماع تحقق می‌یابد. بنابراین برای داشتن سالمندانی فعال، متخصصان و برنامه‌ریزان باید به این سه حوزه توجه کنند. 

متن کامل [PDF 8570 kb]   (3659 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1395/3/17 | پذیرش: 1395/8/24 | انتشار: 1395/10/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb