دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1386 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 195-190 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه کار، قزوین، ایران.
چکیده:   (13377 مشاهده)

اهداف: "اوقات" در لغت به معنای زمان ها و "فراغت" به مفهوم آسایش، استراحت، آسودگی و رهایی از کاری است و در اصطلاح عبارت است: فرصت و زمانی که پس از به انجام رساندن کار و شغل روزانه باقی می ماند. جامعه شناسان معتقدند که فراغت واقعیتی است کاملا تازه که با جامعه صنعتی و پدیده شهرنشینی به وجود آمده است و آن را نمی‌توان با بیکاری قرون گذشته مقایسه کرد. این مطالعه برای بررسی نیازهای اوقات فراغت سالمندان انجام شده است.

مواد و روش‌ها: بدین منظور پرسش‌نامه‌های به صورت تصادفی بین سالمندان پارک های عمومی شهرستان قزوین توزیع گردید و اطلاعات جامع با استفاده از آمار استنباطی غیر پارامتریک مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر آن از آزمون ضریب همبستگی نیز استفاده شد.

یافته‌ها: بررسی‌ها نشان می‌دهد که مجموعه برنامه‌های فراغتی ذیل در واقع یک مجموعه نسبتا کامل، هدف‌گرا و اغلب از نوع برنامه‌های فعال در حوزه اوقات فراغت سالمندان است که چنانچه با طراحی و برنامه‌ریزی دقیق و همه جانبه نسبت به اجرا و توسعه آن در سطح کشور اقدام شود نتایج مطلوبی به دنبال خواهد داشت.

نتیجه‌گیری: با عنایت به نتایج حاصل از پژوهش از میان برنامه‌های فراغتی سالمندان نمایش فیلم، برنامه‌های ورزشی و هنری بیشتری سهم را به خود اختصاص داده‌اند. نگرش سالمندان نسبت به ورزش بسیار مثبت ارزیابی شد چنانچه پرداختن به ورزشی را در سلامتی جسمی و روحی، فرهنگی، اجتماعی به نحو قابل توجهی موثر دانسته‌اند. همچنین تجهیز کلیه مراکز نگهداری سالمندان به تلویزیون، رادیو و امکانات مناسب جهت نمایش‌دادن فیلم‌های ویدیویی ورزشی و غیر ورزشی و کامل نمودن تاسیسات ورزشی و استفاده از نیروی انسانی متخصص در واحدهای فوق برنامه در بهینه کردن اهداف اوقات فراغت سالمندان بسیار مثمر ثمر خواهد بود.

واژه‌های کلیدی: سالمندی، اوقات فراغت
متن کامل [PDF 814 kb]   (3731 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1385/9/24 | پذیرش: 1385/11/12 | انتشار: 1386/1/12

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.