دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 89-78 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه طب سالمندان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، dr.raal@yahoo.com
2- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده:   (8305 مشاهده)

اهداف شناخت عوامل خطر و شیوع آن‌ها در بروز یبوست سالمندان در این مطالعه مدنظر بود. یبوست مشکل شایعی در سالمندان است و در سالمندان آسیب‌پذیر به عوارضی نظیر احتباس ادراری و بی‌اختیاری سرریز منجر می‌شود. توجه به گرفتن شرح حال دقیق برای شناسایی عوامل خطر، از مصرف بی‌رویه مسهل و عوارض آن در این گروه سنی جلوگیری خواهد کرد.
مواد و روش ها این مطالعه مورد شاهدی بر روی صد بیمار ۶۵ سال و بالاتر انجام شد. ۵۰ نفر از آن‌ها یبوست داشتند و ۵۰ نفر یبوست نداشتند که به کلینیک بیمارستان حضرت رسول اکرم مراجعه کرده بودند. برای تجزیه‌وتحلیل آماری از نرم‌افزار آماری ۱۶.SPSS v استفاده شد.
یافته ها نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که فراوانی عواملی نظیر مصرف چندین دارو، مصرف داروهای بلاکرکانال کلسیم، مصرف داروهای آنتی‌کولینرژیک، تحرک نداشتن، دهیدراتاسیون، رژیم غذایی کم‌فیبر و نیز بیماری‌هایی همچون دیابت، هیپوتیروئیدیسم، سکته مغزی، بدخیمی، نارسایی کلیوی و پارکینسون به طور معنی‌داری در سالمندان دچار یبوست بیش از سایر سالمندان بدون این مشکل وجود دارد. از سوی دیگر، فراوانی مصرف مواد مخدر و افسردگی در دو گروه اختلاف قابل توجهی نداشت. 
نتیجه گیری شناخت عوامل مؤثر در بروز یبوست در جمعیت سالمندان و سنجش فراوانی این عوامل اهمیت بسزایی در درمان و بهبود اجابت مزاج ایشان دارد و با حذف عوامل خطر می‌توان از مصرف بی‌رویه مسهل‌ها در این جمعیت آسیب‌پذیر جلوگیری کرد.

متن کامل [PDF 4654 kb]   (4040 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (35036 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سالمندی
دریافت: 1395/8/10 | پذیرش: 1395/12/3 | انتشار: 1396/3/11

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.