دوره 14، شماره 3 - ( پائیز 1398 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 309-298 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ramezanzadeh K, Sharifzadeh G, Saljughi M, Moodi M, Ibrahimzadeh A. An Epidemiological Study of the Infectious Diseases of Older Adults Hospitalized in Hospitals Affiliated to Birjand University of Medical Sciences, in 2016. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2019; 14 (3) :298-309
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-1303-fa.html
رمضان زاده خیر النساء، شریف زاده غلامرضا، سلجوقی محبوبه، مودی میترا، ابراهیم زاده آزاده. بررسی اپیدمیولوژیک بیماری‌های عفونی در سالمندان بستری در بیمارستان‌های دانشگاهی بیرجند. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1398; 14 (3) :298-309

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-1303-fa.html


1- مرکز تحقیقات آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
2- مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
3- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
متن کامل [PDF 2730 kb]   (2140 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (5231 مشاهده)
متن کامل:   (18436 مشاهده)
مقدمه 
سالمندی یک فرایند طبیعی و انتهایی‌ترین مرحله رشد و تکامل انسان است. همانند سایر مراحل رشد، تغییراتی در ابعاد فیزیولوژیک، روانی واجتماعی افراد رخ می‌دهد [2 ،1]. این فرایند پیچیده در همه موجودات زنده رخ می‌دهد و در انسان این دوران حساس، ویژگی‌های منحصر‌به‌فردی دارد. امروزه سالمندان با افزایش امید به زندگی، دارای سریع‌ترین رشد در بین گروه‌های جمعیتی در جهان هستند. حدود 10 درصد جمعیت جهان را سالمندان (افراد بالای 65 سال) تشکیل می‌دهند و در بعضی جوامع این رقم به 30 درصد می‌رسد [3]. 
در سال 2000، 10 درصد جمعیت جهان سالمند بودند و این در سال 2050 به 22 درصد افزایش خواهد داشت. در حال حاضر 8/5درصد از کل جمعیت ایران سالمند است که در سال 2050 به 26 درصد یا 26 میلیون نفر خواهد رسید [4]. طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، سالمندی یعنی سن بالاتر از 65 سال. افراد در این سن به دلایل مختلف مستعد انواع عفونت‌ها هستند. افزایش ریسک عفونت در این دوران احتمالاً ناشی از تغییرات فیزیولوژیکی است که حاصل فرایند پیری است. اختلال در عملکرد ایمنی سلولار و هومورال، کمبود‌های تغذیه‌ای، کلونیزاسیون باکتریال در برخی سطوح مخاطی، کاهش رفلکس‌های فیزیولوژیک دفاعی بدن مثل سرفه، ترمیم زخم و افزایش شیوع بیماری‌های مزمن همراه با عفونت‌ها از علل احتمالی افزایش بروز بیماری‌های عفونی در دوران سالمندی است [5]. 
همچنین کنترل ضعیف نحوه استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها به ایجاد مقاومت نسبت به میکروارگانیسم‌ها منجر می‌شود که این خود از علل افزایش بیماری‌های عفونی در سالمندان، به‌خصوص در کشورهای در حال توسعه است. تشخیص و درمان عفونت در سالمندان مشکل است، زیرا بیماران سالمند اغلب فاقد علائم و نشانه‌های کلاسیک عفونت نظیر تب و لکوسیتوز هستند و در صورت وقوع عفونت، علائم غیرمعمول نظیر کاهش اشتها، تهوع و استفراغ و تغییرات هوشیاری مشاهده می‌شود. همچنین تفسیر یافته‌های فیزیکی و آزمایشگاهی در این بیماران مشکل است؛ زیرا اغلب آنان دارای اختلالات زمینه‌ای ریوی و دستگاه ادراری هستند و از طرفی سمیت دارویی نیز در این بیماران درمان را مشکل‌تر می‌کند [6].
بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، 15 درصد از مراجعان به مطب پزشکان متخصص، 34 درصد از معالجات سرپایی در بیمارستان‌ها و 89 درصد از تخت‌های مراکز نگهداری را افراد بالای 65 سال به خود اختصاص می‌دهند [7]. به طور کلی 29 درصد هزینه مراقبت‌های پزشکی توسط سالمندان مصرف می‌شود [7]. از طرفی عفونت‌ها هنوز عامل 30 درصد مرگ‌و‌میرها را در این گروه سنی به خود اختصاص می‌دهند [8].
هوگان و همکاران در مطالعه‌ای که با هدف بررسی تعیین تعداد، توزیع و ویژگی‌های اورژانس سالمندان در ایالات متحده در سال 2013 انجام دادند، اذعان کردند شناخت سالمندان یا به تعبیری دیگر اطلاعات بیشتر در ارتباط با سالمندان به مراقبت‌های بهتر از سالمندان منجر خواهد شد [7]. مرتضوی و همکاران در مقاله‌ای تحت عنوان «بررسی نگرش پرستاران نسبت به افراد سالمند و پدیده سالمندی»، تأکید می‌کند که لازم است با ارائه آموزش‌های تخصصی در دوران تحصیل دانشجویان پرستاری و نیز دوره‌های ضمن خدمت برای پرستاران شاغل بتوان در جهت ارتقای دانش و تغییر نگرش آن‌هاگامی مؤثر برداشت [8].
با توجه به افزایش روزافزون سالمندان در جامعه و نیاز به حفظ و ارتقای سلامت آنان، تربیت افرادی ماهر و باتجربه که قادر به برقراری ارتباط با افراد سالمند باشند و بتوانند مشکلات سلامتی آنان را به‌موقع تشخیص دهند و مراقبت کنند، ضروری به نظر می‌رسد [9]. درنتیجه برای تصمیم‌گیری در هر جنبه‌ای درباره بهبود وضعیت سالمندان، شناخت وضعیت موجود می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. در ارتباط با بیماری‌های عفونی می‌توان گفت عفونت‌ها در سالمندی شایع‌تر و شدیدتر است که به بستری‌های طولانی‌مدت در بیمارستان منجر می‌شود [10]. 
در دوران سالمندی و سالخوردگی ابتلا به عفونت‌ها، افزایش می‌یابد. همچنین بروز ناتوانی و مرگ‌و‌میر ناشی از بیماری‌های عفونی بالاست. علائم بالینی عفونت‌ها نیز در سالخوردگی با افراد جوان متفاوت است که می‌تواند به تأخیر در تشخیص منجر شود [11].
پنومونی یا مشکلات تنفسی، شایع‌ترین بیماری عفونی در سالمندی است که 20 تا 25 درصد از عفونت‌ها را به خود اختصاص می‌دهد و پس از آن عفونت خون با 15 درصد در درجه بعدی قرار دارد [6]. عوامل خطرساز عفونت ریوی در سالمندان، کم‌تحرکی و تجمع ترشحات ریوی، دمانس یا آلزایمر است که سبب کاهش سطح هوشیاری و آسپراسیون می‌شود [12]. 
علامت عفونت ریوی در سالمندان بر خلاف جوانان که به صورت تب و لرز، سرفه و تنگی نفس است، می‌تواند فقط با کاهش سطح هوشیاری باشد [13]. علل ارتباط بین افزایش سن و کاهش پاسخ تب می‌تواند ناشی از اختلال در درک و احساس درجه حرارت، اختلالات کمی و کیفی در تب‌زاهای درونی مثل اینترلوکین و کاهش حساسیت هیپوتالاموس به تب‌زاهای درونی و نقص در تولید و نگهداری گرمای کافی بدن باشد. شایع‌ترین تظاهرات اولیه پنومونی، عفونت ادراری و زخم بستر، می‌تواند اختلال هوشیاری و کنفوزیون، رخوت و سستی، بی‌اشتهایی و عدم احساس سلامت باشد [14]. 
عفونت‌های ادراری نیز یکی از شایع‌ترین عفونت‌ها در افراد سالمند است و معمولاً در درجه بعد از عفونت‌های تنفسی قرار دارد. بیشتر از 10 درصد از خانم‌های بالاتر از 65 سال حداقل یک عفونت اداری در سال دارند که این، در خانم‌های 85‌ساله به 30 درصد افزایش می‌یابد [15]. طبق نتایج مطالعه جینگ و همکاران در سال 2013، طی سال‌های 2006 تا 2011 تمام بیماران سالمند بیشتر از 60 سال که در بیمارستان بستری شدند 33656 نفر بودند که37/5 درصد کل بستری‌ها را شامل می‌شدند. شایع‌ترین علت بستری، بیماری‌های تنفسی و قلبی بوده‌اند. شایع‌ترین علت مرگ‌و‌میر سالمندان که 79/37 کل مرگ‌و‌میرها را به خود اختصاص می‌داد، تنفسی بوده است.
 51 درصد مرگ‌ومیرها مربوط مردان و بقیه مربوط به زنان بوده است. بیماری‌های کشنده مهم در سالمندان شامل سرطان ریه، عفونت ریه، سکته مغزی و آنفارکتوس بوده است. ریت مورتالیتی در 6 سال2/35 درصد در کل افراد و در سالمندان 4/87 درصد بوده است. درواقع مرگ سالمندان 97/37 درصد کل مرگ‌ومیر‌ها را به خود اختصاص می‌داده است [11]. در مطالعه روی هزار سالمند توسط میلیت در سال 2013 که شامل 612 مرد (65/5 درصد) با متوسط سنی 8/2±‌70/1 بودند،43/9 درصد سالمندان بیماری‌های عفونی داشتند و بیشتر شامل عفونت ریوی می‌شد [16]؛ بنابراین با توجه به اهمیت دوران سالمندی و اهمیت شناخت وضعیت کنونی سالمندان برای اجرای مراقبت‌های بهداشتی و آموزشی و با توجه به اینکه در بیرجند، این بررسی صورت نگرفته بود، این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیماری‌های عفونی در سالمندان بستری در بیمارستان‌های دانشگاهی بیرجند سال 95 انجام شد.
روش مطالعه 
این مطالعه توصیفی‌تحلیلی است که به صورت مقطعی انجام شده و در طی آن تمام افراد بالای 65 سال بستری در بخش عفونی در فرودین لغایت دی 1395 بررسی شدند. اهداف مطالعه برای خود سالمندان یا فرزندان آن‌ها توضیح داده شد و با اخذ رضایت در مطالعه باقی ماندند.
تمام علائم بالینی در بدو ورود و سرانجام بیماری شامل بهبودی، عارضه‌دارشدن، درمان، مرگ‌ومیر همراه آزمایشات و رادیولوژی‌ها در فرم مربوطه وارد شد. فرم‌های بررسی بیماران شامل اطلاعات جمعیت‌شناختی (سن، جنس، شغل در زمان اشتغال و احیاناً شغل فعلی) و پنج قسمت بود. قسمت‌های زیر برای تمام بیماران بر اساس اطلاعات موجود در پرونده توسط کارشناس پرستاری آموزش‌دیده تکمیل شد.
قسمت اول: عوامل خطر و بیماری‌های زمینه‌ای (قلبی، ریوی، کبدی، کلیوی، ابتلابه مالیگنانسی، اعتیاد به مواد مخدر و سیگار، محل سکونت)؛ قسمت دوم: علائم وتظاهرات اولیه بیماری که فرد سال‌خورده با آن مراجعه کرده است؛ قسمت سوم: پاراکلینیک و رادیولوژی‌های انجام‌شده؛ قسمت چهارم: درمان‌های داخلی و جراحی انجام‌شده و قسمت پنجم: پیامد و عاقبت بیماری.داده‌های پیش‌گفته بر اساس اطلاعات موجود در پرونده بیمار و کد بیماری، بر اساس طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها (ICD-10) در پرونده ثبت و سپس تجزیه و تحلیل آماری شد.
یافته‌ها
این مطالعه روی 227 سالمند بالای 65 سال بستری در بخش عفونی بیمارستان ولی عصر (عج) انجام شد. میانگین و انحراف معیار سن در سالمندان مورد‌مطالعه 7/6±76/7 سال با حداقل سن 65 و حداکثر سن 97 سال تعیین شد. 132 نفر (58/1 درصد) از سالمندان مورد‌مطالعه مؤنث و بقیه مذکر بودند. شیوع مصرف سیگار در سالمندان مورد‌مطالعه 8/8 درصد (20 نفر) و شیوع مصرف مواد مخدر 8/30 درصد (70 نفر) تعیین شد. از این تعداد 58 نفر به صورت خوراکی، 11 نفر به صورت استنشاقی و یک نفر به صورت تزریقی مواد مخدر را مصرف می‌کردند. شایع‌ترین بیماری همراه در بیماران بستری مورد‌مطالعه پرفشاری خون (36/1 درصد)، دیابت (11/5 درصد)، بیماری‌های قلبی‌عروقی (11درصد) و پس از آن بیماری‌های ریوی (9/7 درصد) تعیین شد (تصویر شماره 1). 


از 29 بیمار با علامت خلط مثبت، 29 نفر خلط عفونی و 17 نفر خلط خونی داشتند. در کشت انجام‌شده در بیماران موردمطالعه در 39 بیمار (17/2درصد)، عفونت تایید شد. میانگین هموگلوبین در بیماران مورد‌مطالعه 2/5±12/8 و میانگین هماتوکریت 7/8±39/3 برآورد شد. همچنین شایع‌ترین علامت هنگام مراجعه، خلط (55/5 درصد) و سپس تنگی نفس، تب و لرز بود (تصویر شماره 2).


شایع‌ترین عفونت مورد‌مطالعه به ترتیب پنومونی 52/4 درصد و سپس عفونت اداری 15 درصد تعیین شد (جدول شماره 1). اختلاف معنا‌داری از نظر نوع عفونت در دو جنس مذکر و مؤنث (P=0/38) و همچنین در سنن 75 سال وکمتر و بالای 75 سال (P=0/84) مشاهده نشد.



بحث 
در این مطالعه که روی سالمندان بستری در بخش عفونی انجام ش، شیوع مصرف مواد مخدر 30/8 درصد بود که میزان بسیار بالایی است. گرچه موارد استفاده تزریقی و استنشاقی که سبب انواع آلودگی‌های پوستی و یا بیماری‌های مزمن ریوی می‌شود در آن‌ها کمتر از نوع خوراکی بود. اما از آنجا که مواد مخدر با کاهش فعالیت ماکروفاژهای آلوئولی و موکوسیلیاری زمینه را برای عفونت ریوی فراهم می‌کند و در سالمندان هم که بدلیل فیزیولوژیک ضعف مکانیسم‌های دفاعی مثل سرفه و کاهش فعالیت ایمونوگلوبولین‌ها را داریم. این عوامل نقش تشدید کننده در بروز عفونت‌های تنفسی دارد و همان‌طور که در مطالعات مودی و درموت گزارش شده مصرف مواد مخدر سبب افزایش عفونت‌های تنفسی تا حد 20 تا 25 درصد می‌شود [18 ،17]. 
شایع‌ترین بیماری زمینه‌ای در بیماران سالمند بستری، فشارخون 36/1 درصد و پس از آن به ترتیب دیابت و بیماری‌های قلبی و ریوی بودند (تصویر شماره 1). مطالعه‌ای توسط پیمان و همکاران در سال 90 روی 121 سالمند شهر ایلام نشان داد بیماری‌های قلبی عروقی با 53 درصد، فشار خون 36/8 درصد و دیابت با 17/4 درصد از شایع‌ترین بیماری‌های زمینه‌ای بودند [19]. در مطالعه فالسی در سال 1995 روی 1012 نفر سالمند که به صورت نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند 36/1 درصد بیماری قلبی،14/8 درصد دیابت، 23/5 درصد بیماری تنفسی داشتند [5]. در مطالعات احمدی و هروی نیز شایع‌ترین بیماری‌های زمینه‌ای در سالمندان بستری هیپرتنشن، دیابت و بیماری قلبی بودند [21 ،20].
ازنظر علائم بالینی شایع‌ترین سمپتوم در بیماران سالمند بستری علائم تنفسی به صورت تنگی نفس و خلط بود (تصویر شماره 2) و پس از آن علائم سیستمیک تب و لرز و علائم گوارشی در رده بعدی قرار داشتند. از نظر سیستم درگیر در زمان ترخیص و تشخیص نهایی، پنومونی 52/4 درصد، عفونت ادراری 15 درصد، سپتی سمی 13/2درصد، آنفلوانزا 9/7 درصد و گاستروآنتریت 7/9 بود و سایر عفونت‌ها 1/3 درصد بودند. در مطالعه‌ای که ناسا در سال 2012 انجام داد، از 410 سالمند با میانگین سنی69/71، 17 درصد بیماران سالمند، بستری در بیمارستان و 33 درصد سالمندان نگهداری‌شده در مؤسسات، زخم بستر داشتند [22]. 
در مطالع جینگ و همکاران در سال 2016 روی 33656 نفر سالمند که37/5 درصد کل بستری‌ها را شامل می‌شدند، شایع‌ترین علت بستری، بیماری تنفسی و قلبی بودند و همچنین شایع‌ترین علت مرگ‌و‌میر نیز بیماری‌های تنفسی بودند [11]. در مطالعه بونت در سال 2007 روی 1012 سالمند با متوسط سنی8/2±‌70/1، 43/9 درصد سالمندان به دلیل بیماری‌های عفونی بستری بودند، که از این میان عفونت‌های ریوی بیشترین عفونت‌ها را دربر می‌گرفت. [4]. در مطالعه‌ای که توسط احمدی در سال 2013 انجام شد، عفونت در سن بالای 65‌سالگی دو‌برابر بیشتر از زیر 25‌سالگی بود (P<0/01). عفونت ادراری در سن بالا و پنومونی در سن پایین شایع‌ترین علت بستری بود [20]. در مطالعه هروی در سال 2011 روی 248 نفر سالمند، شایع‌ترین بیماری‌های تشخیص‌داده‌شده پنومونی (33/3 درصد)، سپتی سمی (15/7 درصد)، گاستروآنتریت (10/9 درصد) و عفونت ادراری (6/6 درصد) بود [21]. در مطالعه توانایی، پنومونی 43 درصد و عفونت ادراری 11 درصد بود [23].
در مطالعه ما که همسو با اکثر مطالعات بود، عفونت تنفسی از شایع‌ترین علل بستری سالمندان در بخش‌های عفونی بود. پنومونی معمولاً 20 تا 25 درصد عفونت‌های سالمندان را به خود اختصاص می‌دهد و پنج برابر جوان‌هاست. عوامل خطرساز عفونت ریوی در سالمندان، کم‌تحرکی و تجمع ترشحات ریوی، دمانس یا آلزایمر است که سبب کاهش سطح هوشیاری و آسپیراسیون می‌شود [22 ،18]. از طرفی علامت اولیه بعضی از عفونت‌ها مثل عفونت ادراری و گوارشی هم در سالمندان فقط اختلال هوشیاری است و این خود نهایتاً سبب پنومونی می‌شود [21]. عفونت ادراری که در مطالعه ما دومین عفونت شایع و در بعضی مطالعات شایع‌ترین بود نیز اهمیت خاصی دارد. عفونت‌های ادراری یکی از شایع‌ترین عفونت‌ها در افراد سالمند است. بیشتر از 10 درصد خانم‌های بالاتر از 65 سال حداقل یک نوبت عفونت ادراری دارند که این مورد در خانم‌های 85‌ساله به 30 درصد افزایش می‌یابد [24]. 
باکتریوری در مردان مسن 10 درصد و در خانم‌های مسن 20 درصد است که البته نیازی به درمان ندارد، اما در صورت سمپتوم‌دار شدن‌، درمان آنتی‌بیوتیکی مناسبی را می‌طلبد. بی‌اختیاری ادرار، رکتوسیستوسل، تغییر محیط طبیعی واژن در خانم‌های مسن و بزرگ‌شدن پروستات در مردان سالمند، احتمال همراهی بیماری‌هایی مثل دیابت و سبب افزایش عفونت‌های ادراری در این گروه می‌شود.
شایع‌ترین ارگانیسم جداشده از کشت خون بیماران، استاف طلایی (42 درصد) و از کشت ادرار اشریشیا کُلی (78 درصد) و سپس پسودومونا (31 درصد) بود. در مطالعه توسط اسلینگر در سال 2011 روی 135 سالمند، اشریشیا کُلی در 75 درصد عفونت‌های ادراری و استاف 18/9 درصد عفونت‌های ریوی نقش داشت [25]. در مطالعه‌ای توانایی و همکاران روی 272 نفر سالمند بستری‌شده در بیمارستان‌های دانشگاهی مشهد، 6 درصد کشت خون مثبت داشتند که دو مورد Ecoli، دو مورد استاف طلایی و دو مورد کلبسیلا بودند [23].
از نظر مورتالیتی، مرگ‌و‌میر در سالمندان بستری در بخش عفونی در مطالعه ما 12 درصد بود که 79/37 درصد کل مرگ‌ومیرها را به خود اختصاص می‌داد. در مطالعه جینگ و همکاران روی سالمندان، دیده شد بیماری‌های کُشنده مهم در سالمندان سرطان ریه، عفونت ریه، سکته مغزی و آنفارکتوس بود. میزان مورتالیتی در 6 سال 2/35 درصد در کل افراد و در سالمندان 4/87 درصد بود؛ درواقع مرگ سالمندان 97/37 درصد کل مرگ‌ومیرها را به خود اختصاص داده بود [11].
در مطالعه‌ای روی 111 نفر سالمند در اهواز در سال 2013، مرگ‌و‌میر در سالمندان هفت درصد و در غیرسالمند 3 درصد و اختلاف معنادار بود (P=0/042) [26]. عفونت در سالمندان با عوارضی وخیم چون پنومونی، عفونت ادراری، پرفوراسیون، آبسه و زخم‌های فشاری همراه است. به خاطر این عوارض شدید و شایع، مرگ‌و‌میر با عفونت‌ها در سالمندان بیشتر از جوانان است. همچنین در سالمندان اغلب پاسخ به تب حتی در حضور باکتریمی، ضعیف است و لکوستیوز و افزایش پروتئین‌های فاز حاد نیز ممکن است وجود نداشته باشد؛ بنابراین تشخیص عفونت و عوارض با تأخیر انجام می‌شود. سوء‌تغذیه در کشورهای در حال توسعه به دلیل تأثیر آن در ایجاد ضعف ایمنی یکی از علل افزایش استعداد سالمندان در بیماری‌های عفونی است [26].
در این مطالعه بین عفونت تنفسی و ادراری با مورتالیتی و با سن ارتباط معنا‌دار یافت شد (P<0/01)؛ به طوری که پنومونی در سن بالای 80 و زیر 80 به ترتیب 65 و 45 درصد بود که این اختلاف معنادار است (P<0/01) همچنین عفونت‌های اداری در سن بالای 80‌سالگی‌، دو برابر زیر 75‌سالگی بود [26]. در مطالعه هروی 98 درصد بیماران سالمند بستری در مدت تحقیق، بهبودی کامل یافتند و 2 درصد فوت شدند [21]. در مطالعه دیگری 84/7درصد بهبود و 11 درصد مرگ دیده شد که میزان مرگ‌و‌میر با سن ارتباط معنادار داشت (P=0/04) [18]. در مطالعه توانایی روی 273 سالمند19/5 درصد مرگ‌و‌میر دیده شد که اختلال سطح هوشیاری و پنومونی با مرگ‌و‌میر رابطه معنادار داشت [23].
در مطالعه سولیس نیز عفونت‌های تنفسی در سن بالای 85سالگی دو برابر زیر 75‌سالگی بود و این اختلاف معنادار بود [27]. در مطالعه ورجیدیس نیز عفونت‌های تنفسی در سنن بالای 80‌سالگی بیشتر بود، اما اختلاف معنادار نبود [28]. در مطالعات سالبیا و دومر نیز بین سن بیماران سالمند و پیامد ارتباط معنادار دیده شد (P=0/004) [30 ،29]. به نظر می‌رسد در مطالعه ما همسو با اکثر مطالعات، افزایش سن در سالمندی با افزایش عفونت همراه است که البته تنها زندگی‌کردن افراد سالمند بالای 80 سال یا بی‌توجهی فرزندان و جامعه به آن‌ها می‌تواند سبب پیشرفت بیماری آن‌ها و تأخیر در مراجعه به پزشک شود.
نتیجه‌گیری نهایی
شایع‌ترین بیماری‌های عفونی منجر به بستری و مرگ در سالمندان، پنومونی و سپس عفونت ادراری بود و از آنجا که علائم بالینی عفونت‌ها در سالمندان غیراختصاصی است، این دو تشخیص باید در رأس تشخیص بیماران سالمندی که با هر دلیلی به پزشک مراجعه می‌کنند، قرار گیرد. همچنین باتوجه به اینکه بسیاری از سالمندان ممکن است با علائم بالینی غیراختصاصی و کاهش غیراختصاصی عملکرد ارگان‌ها مواجه شوند و این امر، تشخیص را مشکل می‌کند، برای تشخیص نباید روی علائم تیپیک عفونت‌ها مثل تب تکیه کرد و هرگونه تغییر در عملکرد سالمندان را باید جدی گرفت.
از محدودیت‌های مطالعه حاضر می‌توان به این موارد اشاره کرد: سالمندانی که قبل از بررسی در مطالعه حاضر آنتی‌بیوتیک مصرف کردند، از مطالعه خارج شدند. همچنین برخی بیماران به دلیل شرایط اورژانسی‌بودن قبل از انجام آزمایش‌های ضروری، مجبور به مصرف آنتی‌بیوتیک شدند؛ و مورد دیگر اینکه برخی از سالمندان در حین درمان به بیمارستان دیگری منتقل شدند و به دلیل دسترسی‌نداشتن، امکان پی‌گیری وجود نداشت و از مطالعه خارج شدند.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش

 این مطالعه قسمتی از طرح تحقیقاتی با عنوان اپیدمیولوژی بیماری‌های شایع سالمندان بستری در بیمارستان‌های دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی است و کد اخلاق Ir.bums.REC.1395.107 را در تاریخ 95/7/25 گرفته است.
حامی مالی
حامی مالی این طرح معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند است.
مشارکت نویسندگان
مفهوم‌سـازی: محبوبه سلجوقی و آزاده ابراهیم‌زاده؛ روش‌شناســی: غلامرضا شریف‌زاده؛ اعتبارسـنجی: خیرالنسا رمضان‌زاده، آزاده ابراهیم‌زاده؛ تحقیـق، بررسـی و نـگارش پیش‌نویـس و تأمیـن مالـی: محبوبه سلجوقی، خیرالنسا رمضان‌زاده و آزاده ابراهیم‌زاده؛ تحلیـل، منابـع، ویراسـتاری و نهایی‌سـازی نوشــته: آزاده ابراهیم‌زاده و میترا مودی؛ بصری‌ســازی، نظــارت و مدیریــت پـروژه: ازاده ابراهیم‌زاده. 
تعارض منافع
بنابـر اظهـار نویسـندگان، هیچ‌گونـه تعـارض منافـع مـادی و معنـوی وجـود نـدارد..


References
  1. Levine B, Cravin R. Physiologic adaptation with aging (cardiac nursing). Philadelphia: Lippincotte; 2005.
  2. Askarzadeh Mahany M, Arab M, Alizadeh M, Haghdust A. [Staff nurses knowledge of aging process and their attitude toward elder people (Persian)]. Iran Journal of Nursing. 1387; 55(21):19-27.
  3. Asadi Noghabi A, Alhani F, Peyrovi H. [The concept of health in elderly people: A literature review (Persian)]. Iran Journal of Nursing. 2012; 25(78):62-71.
  4. Bont J, Hak E, Hoes A, Schipper M, Schellevis F, Verheij T. A prediction rule for elderly primary-care patients with lower respiratory tract infections. European Respiratory Journal. 2007; 29(5):969-75. [DOI:10.1183/09031936.00129706] [PMID]
  5. Falsey AR, Cunningham CK, Barker WH, Kouides RW, Yuen JB, Menegus M, et al. Respiratory syncytial virus and influenza A infections in the hospitalized elderly. Journal of Infectious Diseases. 1995; 172(2):389-94 [DOI:10.1093/infdis/172.2.389] [PMID]
  6. McClelland M, Sorrell JM. Enhancing care of older adults in the emergency department: Old problems and new solutions. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services. 2015; 53(3):18-21. [DOI:10.3928/02793695-20150127-01] [PMID]
  7. Hogan TM, Olade TO, Carpenter CR. A profile of acute care in an aging America: Snowball sample identification and characterization of United States geriatric emergency departments in 2013. Academic Emergency Medicine. 2014; 21(3):337-46. [DOI:10.1111/acem.12332] [PMID]
  8. Mortazavi H, Moayyed L, Golmakani E, Ghanei Zare F, Usefi M, Hasan Zadeh E, et al . Nurses’ attitudes towards older people and aging. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences. 2014; 5(5):1063-8. [DOI:10.29252/jnkums.5.5.S5.1063]
  9. Tabiei S, Sadatjo A, Hosseinian Z, Naseri M, Isa Nejad L, Ghotbi M, et al. [Knowledge and attitudes of nurses caring for elderly patients with cardiovascular disease teaching hospitals in Birjand (Persian)]. Modern Care. 2011; 7(3-4):41-7.
  10. Ben Dhaou Hmaidi B, Boussema F, Aydi Z, Baili L, Ketari S, Ben Rhouma S, et al. [Urinary tract infections in elderly (French)]. Journal Medical Tunisie. 2011; 8(12):920- 3. [PMID]
  11. Li J, Jia C. Diseases and death causes analysis on elderly inpatients in our hospital from 2006 to 2011. Chinese Medical Record English Edition. 2013; 1(2):70-2. [DOI:10.3109/23256176.2013.785806]
  12. Charles P, Bazaldua OV, Pierce B, Espino DV. Common infections in older adults. American Family Physician. 2001; 63(2): 257-69. [PMID]
  13. Houston MS, Silverstein MD, Suman V. Risk factors for 30-day mortality in elderly patients with lower respiratory tract infection: Community-based study. Archives of Internal Medicine. 1997; 157(19):2190-5. [DOI:10.1001/archinte.157.19.2190] [PMID]
  14. Ewan V, Hellyer T, Newton J, Simpson J. New horizons in hospital acquired pneumonia in older people. Age and Ageing. 2017; 46(3):352-8. [DOI:10.1093/geroni/igx004.104] [PMCID]
  15. Keith SK. Comorbidities, metabolic changes make elderly more susceptible to infection [Internet]. 2011 [Updated 2011 September 1]. Available from: https://www.healio.com/infectious-disease/news/print/infectious-disease-news/%7Ba029cda7-ca04-4b1e-98ae-677d27670ceb%7D/comorbidities-metabolic-changes-make-elderly-more-susceptible-to-infection.
  16. Millett ER, Quint JK, Smeeth L, Daniel RM, Thomas SL. Incidence of community-acquired lower respiratory tract infections and pneumonia among older adults in the United Kingdom: A population-based study. PlOS One. 2013; 8(9):e75131. [DOI:10.1371/journal.pone.0075131] [PMID] [PMCID]
  17. MoDermott A. Urinary tract infections in older adults. San Francisco: Healthline Networks; 2016.
  18. Mody L, Juthani-Mehta M. Urinary tract infections in older women: A clinical review. Journal of the American Medical Association. 2014; 311(8):844-54. [DOI:10.1001/jama.2014.303] [PMID] [PMCID]
  19. Peiman HY, Seyed Mohammadi A, Delpishe, A. [Prevalence of chronic diseases in the elderly in Ilam (Persian)].Salmand: Iranian Journal of Ageing. 2012; 6(4):7-13.
  20. Ahmadi F, Roozbeh F. [Infections leading to admission in elderly and non-elderly groups in a referral teaching hospital in (Persian)]. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 2013; 23(105):117-20.[DOI:10.1055/s-0033-1350771]
  21. Heravi M, Afzali H, Soleimani Z, Matin M. [Common infectious diseases among the hospitalized elderly patients (Persian)]. Salmand: Iranian Journal of Ageing. 2011; 6(2):64-70.
  22. Nasa P, Juneja D, Singh O. Severe sepsis and septic shock in the elderly: An overview. World Journal of Critical Care Medicine. 2012; 1(1):23-30. [DOI:10.5492/wjccm.v1.i1.23] [PMID] [PMCID]
  23. Tavanaee Sani A, Mirkarimi HR. [Evaluation of etiology of infectious diseases in elderly patients admitted to the infectious ward of Imam Reza hospital (Persian)]. Medical Journal of Mashhad University of Medical Sciences. 2011; 54(1):31-7.
  24. Salvatore S, Salvatore S, Cattoni E, Siesto G, Serati M, Sorice P, et al. Urinary tract infections in women. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 2011; 156(2):131-6. [DOI:10.1016/j.ejogrb.2011.01.028] [PMID]
  25. Selinger S, Restrepo MI, Copeland LA, Pugh MJV, Nakashima B, Anzueto A, et al. Pneumonia in the elderly hospitalized in the VA Health Care System. Military Medicine. 2011; 176(2):214-7. [DOI:10.7205/MILMED-D-09-00211] [PMID] [PMCID]
  26. Atahan Cagatay A, Tufan F, Hindilerden F, Aydin S, Celal Elciog O, Karadeniz A, et al. The causes of acute fever requiring hospitalization in geriatric patients: comparison of infectious and noninfectious etiology. Journal of Aging Research. 2010; 2010:380892.
  27. Solis-Hernandez PS, Vidales-Reyes M, Garza-Gonzalez E, Guajardo-Alvarez G, Chavez-Moreno S, Camacho-Ortiz A. Hospital-acquired infections in elderly versus younger patients in an acute care hospital. International Journal of Infection. 2015; 3(1):e32620. [DOI:10.17795/iji-32620]
  28. Vergidis P, Hamer DH, Meydani SN, Dallal GE, Barlam TF. Patterns of antimicrobial use for respiratory tract infections in older residents of long term care facilities. Journal of the American Geriatrics Society. 2011; 59(6):1093-8. [DOI:10.1111/j.1532-5415.2011.03406.x] [PMID] [PMCID]
  29. Saliba W, Fediai A, Edelstein H, Markel A, Raz R. Trends in the burden of infectious disease hospitalizations among the elderly in the last decade. European Journal of Internal Medicine. 2013; 24(6):536-40.[DOI:10.1016/j.ejim.2013.06.002] [PMID]
  30. Dorner TE, Schwarz F, Kranz A, Freidl W, Rieder A, Gisinger C. Body mass index and the risk of infections in institutionalised geriatric patients. British Journal of Nutrition. 2010; 103(12):1830-5. [DOI:10.1017/S00071145100001 52] [PMID]
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1395/12/9 | پذیرش: 1397/11/17 | انتشار: 1398/8/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb