اهداف سالمندی فرایندی زیستی است که تمام موجودات زنده ازجمله انسان آن را تجربه میکنند. از موضوعات مهم در این دوره، نزدیکی زمانی با مرگ و اضطراب ناشی از آن است. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مؤلفههای حمایت اجتماعی و پایبندی به مذهب با اضطراب مرگ در سالمندان زن و مرد، باتوجهبه وضعیت تأهل بود.
مواد و روش ها در این پژوهش از روش همبستگی و علّی مقایسهای استفاده شد. در این پژوهش 376 نفر نمونه شامل 190 نفر زن و 186 نفر مرد (مجرد و متأهل) بررسی شدند. نمونهها از بین شهروندان با مدرک دیپلم و دامنه سنی 60 تا 75 سال از مناطق 2، 3، 5، 6 و 22 شهر تهران که مقیم آسایشگاه نبودند، بهصورت دردسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاسهای اضطراب مرگ (فرم 27 سؤالی) و حمایت اجتماعی (فرم 19 سؤالی) و نگرشهای مذهبی (فرم 26سؤالی) استفاده شد. دادهها با روش تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون پیرسون و با استفاده از نسخه 21 نرمافزار SPSS تحلیل شدند.
یافته ها نتایج محاسبه همبستگی نشان داد از چهار مؤلفه حمایت اجتماعی، بین دو مؤلفه اضطرب مرگ یعنی ترس از عواقب مردن و (P<0/05) ترس از مرگ توسط دیگران (P<0/05) با اضطراب مرگ کلی (P<0/01) رابطه معنادار مثبت وجود دارد. علاوهبراین بین پایبندی به مذهب با اضطراب مرگ، صرفاً بین مؤلفه اعتقادی با مؤلفه ترس از عواقب مُردن رابطه معنادار مثبت وجود دارد (P<0/01). همچنین نتایج تحلیل واریانس نشان داد در میان مردان مجرد و متأهل درزمینه اضطراب مرگ تفاوت معناداری وجود دارد؛ بهطوریکه مردان مجرد اضطراب مرگ بیشتری را تجربه میکنند (P<0/01). همچنین میانگین نمرههای اضطراب مرگ در زنان بیشتر از مردان است (P<0/01)؛ اما بین میزان اضطراب مرگ زنان مجرد و متأهل تفاوت معناداری وجود ندارد.
نتیجه گیری افزایش تعامل اجتماعی، تقویت پایبندی به مذهب و متأهلبودن موجب کاهش اضطراب مرگ میشود که عاملی شایع و مختلکننده بهداشت روانی سالمندان بهویژه زنان سالمند است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |