1- گروه دوره عالی بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، marzieh.rohani@yahoo.com>
2- مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- مرکز بهداشت غرب تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (6790 مشاهده)
اهداف جمعیت سالمندان در ایران و همچنین موارد سالمندآزاری رو به افزایش است. هدف مطالعه حاضر، تعیین فراوانی انواع سوءرفتار خانگی با سالمندان مراجعهکننده به مراکز بهداشتیدرمانی غرب تهران (زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران) در سال ۱۳۹۶ بود.
مواد و روش ها در این پژوهش مقطعی (از نوع توصیفیتحلیلی)، ۳۱۲ سالمند مراجعهکننده به ۱۸ مرکز بهداشتیدرمانی و ۳۴ پایگاه بهداشتی واقع در مناطق ۲۲ ،۲۱ ،۱۸ ،۹ تهران در بازه زمانی آبان تا بهمن ۱۳۹۶ با روش تصادفی ساده انتخاب شدند و با مصاحبه پرسشنامه سوءرفتار با سالمندان برای آنها تکمیل شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و با آزمونهای آزمون تی مستقل تحلیل شدند.
یافته ها میانگین و انحراف معیار سن سالمندان مطالعهشده به ترتیب ۶۷/۹۳ و ۶/۴۴ سال بود. یافتهها نشان داد ۷۷/۹ درصد از نمونههای پژوهش، سوءرفتار را از شروع دوره سالمندی تجربه کرده بودند. ۵۸/۳ درصد نمونهها، غفلت مراقبتی را تجربه کرده بودند. بیشترین نوع سوءرفتار تجربهشده مربوط به بعد از غفلت مراقبتی و کمترین مربوط به بعد سوءرفتار جنسی بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد سالمندانی که نیاز به فرد مراقبتکننده داشتند (df=۱۳۰/۳) (P<۰/۰۰۱) (t= ۴/۳۰)یا همسر آنها در قید حیات نبود (df=۳۰۷) (۴/۳۰=P) (t=-۲/۷۶) و یا تحت درمان افسردگی بودند (df=۳۳/۳۶) (۰/۰۱۴=P) (t=۲/۶۰)، امتیازهای بالاتری در نمره کلی سوءرفتار داشتند.
نتیجه گیری با توجه به میزان بالای سوءرفتار خانگی با سالمندان و تأثیرات مخرب آن بر کیفیت زندگی این گروه، طراحی برنامههایی برای افزایش آگاهی سالمندان و خانوادههای آنان ضرورت دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1397/6/5 | پذیرش: 1397/9/13 | انتشار: 1398/8/19