دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 471-458 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seutodan Hagh H, Rezaeipandari H, Mousavi S, Allahverdipour H. Prevalence and Gender Differences of Elder Abuse among Community-dwelling Older Adults in Tabriz, Iran. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2021; 15 (4) :458-471
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2013-fa.html
ستودن حق حبیبه، رضایی پندری حسن، موسوی سعید، اله وردی پور حمید. فراوانی سالمندآزاری و الگوی جنسیتی آن در جمعیت سالمند ساکن در مناطق شهری تبریز. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1399; 15 (4) :458-471

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2013-fa.html


1- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، allahverdipour@gmail.com
چکیده:   (3913 مشاهده)
اهداف: سوءرفتار با سالمندان پدیده‌ای است که با افزایش سریع تعداد سالمندان، بیشتر آشکار شده است، اما در مورد میزان شیوع سالمند‌آزاری و الگوی جنسیتی آن در میان جمعیت سالمند شواهد کافی وجود ندارد؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی شیوع سالمندآزاری و الگوهای مرتبط و بر اساس تفاوت‌های جنسیتی در جمعیت سالمند انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1397 روی 414 نفر از سالمندان 60 سال و بالاتر شهر تبریز و در مجتمع‌ها و مراکز سلامت شهر تبریز از طریق نمونه‌گیری تصادفی انجام شد. ابزارهای مورد استفاده برای گرد‌آوری اطلاعات شامل پرسش‌نامه مشخصات جمعیت‌شناختی و نیز پرسش‌نامه استاندارد بررسی سوءرفتار در خانواده نسبت به سالمندان ایرانی بود که در مراکز سلامت و از طریق مصاحبه با سالمند تکمیل و داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: از سالمندان مورد مطالعه، 52/56 درصد مورد سوء‌رفتار قرار گرفته بودند. غفلت عاطفی با شیوع 26/6 درصد شایع‌ترین نوع سوء‌رفتار بود. سوء‌رفتار مالی با 17/6 درصد در مرتبه دوم قرار داشت. سوء‌رفتار جسمی کمترین میزان را به خود اختصاص داد. نتایج نشان داد که به جز سوء‌رفتار مالی، در سایر خرده‌مقیاس‌ها زنان سالمند نسبت به مردان بیشتر آزار دیده‌‌اند. از سالمندانی که مورد سوء‌رفتار قرار گرفته بودند، فقط 31/7 درصد آن را سالمندآزاری تلقی می‌کردند. 
نتیجه گیری: در جامعه مورد مطالعه سالمندان بیشتر سوء‌رفتار مالی و غفلت را تجربه کرده بودند و این در حالی است که درک سالمندان از بسیاری از مصادیق سالمندآزاری‌های مواجه‌شده، رفتار طبیعی اعضای خانواده است و زنان سالمند بیشتر مورد سوء‌رفتار قرار می‌گیرند. برای جلوگیری از سوء‌استفاده سالمندان و آشنایی با موارد سوء‌استفاده از بزرگان به عنوان یک حق برای بزرگسالان، توجه بیشتری لازم است. 
متن کامل [PDF 6288 kb]   (1448 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2567 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1399/1/23 | پذیرش: 1399/6/4 | انتشار: 1399/10/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb