Sutodan Hagh H, Rezaeipandari H, Mousavi S, Allahverdipour H. Frequency and Gender Pattern of Elder Abuse Among Community Dwelling Older Adults in the Urban Area of Tabriz, Iran. Salmand: Iranian Journal of Ageing. 2021; 15 (4) :5-5
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2013-fa.html
1- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- دانشجوی دکتری تخصصی سالمندشناسی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3- استادیار گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
4- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، allahverdipour@gmail.com
چکیده: (730 مشاهده)
اهداف: سوء رفتار با سالمندان پدیده ای است که با افزایش سریع تعداد سالمندان، بیشتر آشکار گردیده است. اما در مورد میزان شیوع سالمند آزاری و الگوی جنسیتی آن در میان جمعیت سالمند شواهد کافی وجود ندارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع سالمند آزاری و الگوهای مرتبط و بر اساس تفاوت های جنسیتی در جمعیت سالمند انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1397 بر روی 414 نفر از سالمندان 60 سال و بالاتر شهر تبریز و در مجتمع ها و مراکز سلامت شهر تبریز از طریق نمونه گیری تصادفی انجام شد. ابزارهای مورد استفاده برای گرد آوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و نیز پرسشنامه استاندارد بررسی سوء رفتار در خانواده نسبت به سالمندان ایرانی بود که در مراکز سلامت و از طریق مصاحبه با سالمند تکمیل و داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از سالمندان مورد مطالعه، 6/52 درصد مورد سوء رفتار قرارگرفته بودند. غفلت عاطفی با شیوع 26/6 درصدشایعترین نوع سوء رفتار بود. سوء رفتار مالی با 17/6 درصد در مرتبه دوم قرار داشت. سوء رفتار جسمی کمترین میزان را به خود اختصاص داد. نتایج نشان دادکه به جز سوء رفتار مالی، در سایر خرده مقیاسها زنان سالمند نسبت به مردان بیشتر مورد آزار قرار گرفته اند. ازسالمندانی که مورد سوءرفتار قرار گرفته بودند فقط 31/7 درصد آن را سالمند آزاری تلقی می کردند.
نتیجه گیری: در جامعه مورد مطالعه سالمندان بیشتر سو رفتار مالی و غفلت را تجربه کرده بودند و این در حالی است که درک سالمندان از بسیاری از مصادیق سالمند آزاری های مواجه شده، رفتار طبیعی اعضا خانواده میباشد و زنان سالمند بیشتر مورد سوء رفتار قرار می گیرند. برای جلوگیری از سوءاستفاده سالمندان و آشنایی با موارد سوء استفاده از بزرگان به عنوان یک حق برای بزرگسالان ، توجه بیشتری لازم است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1399/1/23 | پذیرش: 1399/6/4 | انتشار: 1399/12/6