1- گروه پرستاری بهداشت جامعه و پرستاری سالمندی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علومپزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- گروه پرستاری بهداشت جامعه و پرستاری سالمندی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علومپزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، keshvari@med.mui.ac.ir
3- گروه پرستاری، دانشکده علومپزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده: (3776 مشاهده)
اهداف: سقوط در سالمندان یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی است و منجر به وابستگی، کاهش خودکارآمدی، افسردگی، کاهش کیفیت زندگی و تحمیل هزینه به فرد، خانواده و جامعه میشود. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین تأثیر بهکارگیری مدل مراقبت مشارکتی بر «ترس ازسقوط و دفعات وقوع» آن انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه پژوهشی نیمهتجربی است. نمونهها 72 سالمند (با میانگین سن 7/47±71/34) مراجعهکننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهراصفهان در سال 98بودند و با روش نمونهگیری آسان انتخاب شدند. شرکتکنندگان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (دوازده هفته در برنامه مراقبت مشارکتی شرکت کردند) و گروه کنترل (دو جلسه آموزشی60دقیقهای) تقسیم شدند.جمعآوری دادهها با تکمیل پرسشنامههای اطلاعات جمعیتشناختی، استاندارد سنجش نمره ترس از سقوط، توسط سالمندان در سه مرحله قبل، بلافاصله وسه ماه بعد انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 25 و آزمونهای کایاسکوئر، منویتنی، تی مستقل وآنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد میانگین نمرات ترس از سقوط، در گروه آزمایش بین سه زمان، اختلاف معنادار داشت (P<0/05). آزمون تعقیبی LSD نشان داد که در گروه آزمایش میانگین نمره ترس از سقوط، بلافاصله بعد از مداخله به طور معناداری کمتر از قبل از مداخله و سه ماه بعد از مداخله، کمتر از بلافاصله بعد از مداخله بود (P<0/001).
نتیجه گیری: مطابق نتایج اجرای مدل مراقبت مشارکتی باعث کاهش ترس و پیشگیری از سقوط سالمندان شد. بنابراین توصیه میشود از این الگو جهت آموزش بیماران و خانوادههای آنها استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری دریافت: 1399/3/20 | پذیرش: 1399/9/12 | انتشار: 1400/4/22