اهداف شبکه اجتماعی در سالمندان به معنای روابط سالمند با دیگر افراد و درک آنها از این روابط است. با توجه به اهمیت شبکه اجتماعی در سلامت، کیفیت زندگی و بهروزی ذهنی سالمندان، این مطالعه با سه هدف انجام شد: 1. آیا عوامل فردی و منطقهای بر ویژگیهای کارکردی و ارتباطی شبکه اجتماعی سالمندان تأثیرگذار هستند؟ 2. سهم عوامل فردی و منطقهای در شبکه اجتماعی سالمندان چقدر است؟ 3. در هر سطح فردی و منطقهای چه عواملی شبکه اجتماعی سالمندان را تحتتأثیر قرار میدهند؟
مواد و روش ها برای انجام این مطالعه مقطعی، از دادههای فاز دوم مطالعه عدالت در سلامت شهری و ابزار پاسخگویی سال 1391و دادههای سالنامه آماری شهرداری تهران استفاده شد. 5760 سالمند بالای 60 سال در نمونهگیری سهمرحلهای از تمامی مناطق 22 گانه شهر تهران انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل دادهها از رگرسیون خطی چندسطحی در نرمافزار Stata نسخه 14 استفاده شد.
یافته ها ضریب همبستگی درونکلاسی نشان داد در حدود 89 درصد تغییرات شبکه اجتماعی سالمندان در سطح فردی و در حدود 11 درصد در سطح منطقهای قابل تبیین است. متغیرهای سطح فردی، تبیینکننده 21 درصد واریانس شبکه اجتماعی سالمندان بودند که در این سطح، گروه سنی 60 تا 74 سال، بیسوادی، سلامت خودگزارششده خوب و برخورداری از سلامت روان بر شبکه اجتماعی سالمندان تأثیر داشتند. متغیرهای سطح منطقهای، 19 درصد شبکه اجتماعی سالمندان را تبیین میکردند که در این سطح نیز احساس امنیت، کنترل فساد، مسئولیتپذیری و زمان انتظار برای رسیدن اتوبوس بر شبکه اجتماعی سالمندان تأثیرگذار بودند.
نتیجه گیری شبکه اجتماعی سالمندان علاوه بر اینکه تحتتأثیر عوامل فردی نظیر سن، تحصیلات، سلامت خودگزارششده و سلامت روان است، تحتتأثیر عوامل منطقهای نظیر احساس امنیت، کنترل فساد، مسئولیتپذیری و زمان رسیدن اتوبوس نیز هست که این عوامل خارج از کنترل فرد بود، اما همچنان قابل تغییر به نفع افراد جامعه و سالمندان هستند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1399/11/21 | پذیرش: 1400/1/4 | انتشار: 1401/1/10