دوره 17، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 261-246 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
2- گروه آمار، دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
3- گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
4- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران. ، kzfir4@gmail.com
چکیده:   (2226 مشاهده)
اهداف یکی از چالش‌های پیش‌روی جوامع امروز، افزایش هزینه‌های بهداشتی-درمانی سالمندان است. بنابراین شناسایی عوامل مرتبط با افزایش هزینه‌های سلامت سالمندان می‌تواند به سیاست‌گذاران بهداشتی در کنترل هزینه‌های تحمیلی به خانواده‌ها و جامعه یاری رساند. هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل مرتبط با افزایش هزینه‌های بیمارستانی سالمندان مبتلا به بیماری‌های گردش خون شهرستان اهواز در سال‌های 1394-1395 با رویکرد مدل‌ دوبخشی حاشیه‌ای گامای تعمیم‌یافته بود.
مواد و روش ها در این مطالعه، 335 نمونه به‌روش تصادفی ساده از میان بیماران دو بیمارستان امام خمینی (ره) و گلستان شهر اهواز انتخاب شدند. افراد با ویژگی‌های ابتلا به بیماری‌های گردش‌خون (آنژین صدری و نارسایی قلبی) و سن 60 سال یا بالاتر، وارد مطالعه شدند. ارتباط عوامل سن، جنسیت، وضعیت بستری در بخش مراقبت‌های ویژه، وضعیت تأهل، فصل پذیرش بیمار در بیمارستان و تعداد روزهای بستری با افزایش هزینه‌های درمانی سالمندان با استفاده از مدل‌ دوبخشی حاشیه‌ای گامای تعمیم‌یافته و نرم‌افزار  SAS نسخه 4/9 مورد بررسی قرار گرفت. متغیر پاسخ در این مطالعه، هزینه‌های درمانی سالمندان بود. سطح معنا‌داری، 05/0 درنظر گرفته ‌شد.
یافته ها میانگین سنی سالمندان در این مطالعه 8/27±70/71 بود که به‌ترتیب 54 درصد و 46 درصد از این بیماران، سالمندان زن و مرد بودند. میانگین هزینه‌های خدمات درمانی برای بیماران بستری در بخش مراقبت‌های‌ویژه، 3/70 برابر بیمارانی بود که در این بخش بستری نشده ‌بودند. به ازای هر روز اقامت بیشتر در بیمارستان، میانگین هزینه‌های درمانی بیمار 1/11 برابر می‌شود. مقدار نسبت شانس مربوط به متغیر جنسیت نشان داد هزینه‌های بیمارستانی صرف‌شده برای مردان، 1/67 برابر زنان بوده است. این مقدار برای سالمندان مجرد، 2 برابر سالمندان متأهل بود. با هر سال افزایش سن از 60 سالگی، میانگین هزینه‌های خدمات درمانی 0/96 برابر شد. با استفاده از مدل دوبخشی حاشیه‌ای گامای تعمیم‌یافته مشخص شد متغیرهای سن، وضعیت تأهل، تعداد روزهای بستری در بیمارستان، جنسیت و وضعیت بستری در بخش مراقبت‌های ویژه در سطح 0/05 دارای اثر معنا‌دار بر افزایش میانگین هزینه‌های درمانی سالمندان بودند. 
نتیجه گیری طبق نتایج به‌دست آمده مشخص شد بار هزینه‌های درمانی واردشده بر افراد و جامعه در سالمندان با سنین پایین‌تر، بیشتر است. مردان سالمند نسبت به زنان و همچنین سالمندان مجرد نسبت به متأهلین با هزینه‌های بیمارستانی سنگین‌تری مواجه هستند. افزایش تعداد روزهای بستری بیمار در بیمارستان از دیگر عوامل بالا رفتن قابل توجه هزینه‌های بیمارستانی است. به‌ویژه زمانی که سالمند نیازمند استفاده از مراقبت‌های ویژه باشد. بنابراین عوامل مذکور بر افزایش هزینه‌های تحمیل‌شده به سالمندان و جامعه‌ای که به سوی پیری جمعیت پیش می‌رود، مؤثر خواهند بود.
متن کامل [PDF 7784 kb]   (1250 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (765 مشاهده)  
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/12/26 | پذیرش: 1400/4/23 | انتشار: 1401/4/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.