1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علومپزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علومپزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، keyvanara@mng.mui.ac.ir
چکیده: (4385 مشاهده)
اهداف: رشد جهانی جمعیت سالمندان و تأمین سلامت سالمندان، رخدادی جهانی و از مهمترین چالشهای نظام سلامت کشورها، بهویژه کشورهای در حال توسعه و ایران است. در این راستا، این مطالعه با هدف تبیین چالشهای نظام سلامت ایران در مواجهه با سالمندی آینده انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه به صورت کیفی از نوع تحلیل محتوا انجام شد. از تخصصهای گوناگون، 29 صاحبنظر ازجمله سلامت سالمندان، روانشناسی، پزشکی اجتماعی، پرستاری، پزشکی، سلامت و رفاه اجتماعی، سیاستگذاری سلامت، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی و اقتصاد سلامت بهطور هدفمند در مطالعه شرکت کردند. دادههای حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته به روش تحلیل محتوا طبقهبندی شد. جهت سنجش اعتبار از معیارهای لینکن و گوبا استفاده شد.
یافته ها: در شناسایی چالشهای نظام سلامت ایران در رویارویی با سالمندی آینده دو مفهوم کلی شامل چالشهای سیاستگذاری ازجمله موانع مرتبط با برنامهریزی و اجرا، موانع مالی، موانع دیدگاهی، موانع درمانی، موانع بهداشتی، موانع آموزشی و همچنین چالشهای فردی اجتماعی ازجمله موانع فرهنگی ارزشی و موانع فردی مشخص شد.
نتیجه گیری: فراوانی و گوناگونی چالشهای حوزه سلامت، به دنبال سرعت و افزایش سالمندی جمعیت کشور طبق یافتههای مطالعه حاکی از وضعیت بحرانی نظام سلامت در آینده نزدیک دارد. شناسایی این چالشها برای هر برنامهریزی و اقدامی توسط سیاستگذاران و برنامهریزان، قابلاستفاده و نیازمند اقدام همهجانبه و زودهنگام است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1400/5/6 | پذیرش: 1400/6/31 | انتشار: 1400/10/11