).
آزمون آنالیز واریانس اندازهگیری تکراری نشان داد در گروه آزمون فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در 3 زمان روند کاهشی داشت (001/P<0)، اما در گروه کنترل، روند تغییرات میانگین فشار خون سیستولیک به صورت معناداری بالا رفته است و درباره فشار خون دیاستولیک با وجود کاهش معنا در زمان پسآزمون، اما 3 ماه تفاوت معناداری نداشت (63/P=0) (جدول شماره 4).
بحث
نتایج مطالعه نشان داد بیشتر بیماران در هر 2 گروه آزمایش و کنترل زن، متأهل، با تحصیلات ابتدایی و راهنمایی، خانهدار و با درآمد ماهانه در حد نیاز بودند. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد برنامه پایبندی به رژیم دارویی مبتنی بر مدل جانسون میتواند در کاهش فشار خون سالمندان مبتلا مؤثر باشد. یافتههای حاصل از مطالعه تباری و همکاران نشان داد برنامه آموزشی خانوادهمحور بر مدیریت دارویی سالمندان مبتلا به بیماریهای ایسکمیک قلبی مؤثر است [11] که همسو با مطالعه حاضر است.
رضایی و همکاران با بررسی تأثیر بحث گروهی مبتنی بر سبک زندگی سالم خانوادهمحور بر کنترل پرفشاری خون اعلام کردند آزمایشات خانوادهمحور در کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران مبتلا به پرفشاری خون مفید است [25]. توجه به خانواده و نقش آن در ارتقای سلامت بیماران و همچنین مقوله کنترل فشار خون بیماران سالمند از اشتراکات 2 مطالعه است، اما در مطالعه حاضر با تلفیق مدل پایبندی دارویی جانسون و الگوی توانمندسازی خانوادهمحور سعی در ارتقای تبعیت دارویی و کاهش فشار خون شد. یزدانپناه و همکاران، استفاده از برنامههای آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی را با تقویت تبعیت دارویی در کاهش فشار خون بیماران سالمند مؤثر میدانند [26].
ماهیت برنامههای آموزشی و دادن اطلاعات به بیمار از دلایل نتایج یکسان است، اما در مطالعه حاضر، علاوه بر گنجاندن مطالب آموزشی به نقش خانواده هم توجه شد. سون و همکاران، یک آزمایش مبتنی بر جامعه شامل آموزش بیماران، خدمات فراخوان و یادآوری و کاهش هزینههای پرداخت از جیب برای بهبود تبعیت دارویی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون در کره انجام دادند که بر اساس آن تبعیت دارویی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون ارتقا یافت [27].
میونگ سوک و همکاران، خدمات آموزشی مبتنی بر پیامک را در ارتقای تبعیت دارویی، خودکارآمدی فشار خون و رفتارهای خودمراقبتی و درنهایت، کنترل فشار خون سالمندان مؤثر میداند [28].
وودهام و همکاران در کشور تایلند با انجام یک مطالعه روی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون اعلام کردند که علل پایبندی ضعیف به رژیم دارویی شامل اطلاع نداشتن از پیامد مضر بیماری، باورهای منفی نسبت به درمان، فراموشی، عوارض داروها و درک منفی نسبت به درمان دارویی تحت تأثیر جامعه است [29].
یکی از نتایج حاصل از مرور نظاممند کورنیاواتی و همکاران، تأثیر خانواده در افزایش تبعیت از درمان بیماران مبتلا به پرفشاری خون بود [30]. از مهمترین دلایل توجیه نتایج یکسان و همسویی مطالعات، ماهیت آزمایشات آموزشی در زمینه پاسخ به سؤالات، ارتقای اطلاعات و تغییر و بهبود آگاهی بیماران و گروههای هدف است. در برخی مطالعات هم مشارکت ضعیف خانواده در امر مراقبت و درمان بیماران مبتلا به پرفشاری خون بررسی شده که باعث کاهش تبعیت دارویی شدهاند. از این مطالعات میتوان به مطالعه اولوکری و همکاران اشاره کرد که بعد از بررسی 420 بیمار و اعضای خانواده آنها اعلام کردند بیماران با حمایت ضعیف خانواده، تبعیت دارویی ضعیفی داشتند [31].
مشارکت بیماران و خانوادههای آنها موجب میشود که علاوه بر کسب آگاهی در زمینه اهمیت پایبندی به درمان حس پذیرش و احترام در آنان تقویت شده و در راستای کنترل بیماری خود بیشتر تلاش کنند. در آزمایشاتی که به خانواده توجه شده و مورد آموزش قرار گرفتهاند، میزان موفقیت آزمایشات بالاتر است. همچنین محقق در این مطالعه با اضافه کردن یک بازه زمانی 3 ماهه به عنوان پیگیری، تأثیر آزمایش در گذر زمان را هم بررسی کرد و میتوان گفت این آزمایش در کاهش فشار خون اثر طولانیمدت دارد، اما مهمترین تفاوت بین مطالعات استفاده از آزمایشات آموزشی خاص و بر اساس مدل و با مشارکت خانواده می باشد که محقق در مطالعه حاضر از یک مدل موفق و مؤثر بهره گرفته و جلسات آموزشی آن چارچوب و روند معینی داشت.
از محدودیتهای این مطالعه میتوان به زمان تشخیص پرفشاری خون اشاره کرد که در نظر گرفته نشد، در حالی که شرایط برای سالمندی که به تازگی تشخیص پرفشاری خون برایش مسجل شده، متفاوت است. همچنین تعداد کم نمونهها از دیگر محدودیت های پژوهش است که پیشنهاد میشود همچنین مطالعهای در نمونههای بیشتر بررسی شود.
نتیجهگیری نهایی
برنامه پایبندی به رژیم دارویی مبتنی بر خانواده بر اساس مدل جانسون در کاهش فشار خون سالمندان مبتلا به پرفشاری خون مؤثر بوده و این بدین معناست که این طرح دارویی به عنوان یک آزمایش پرستاری و یک روش آسان و کمهزینه و در دسترس میتواند در برنامه دارویی این سالمندان نقش بسیار مهمی داشته باشد. بسیاری از سالمندان و خانوادههای آنان با وجود گذشت زمان زیادی از ابتلا به بیماری، هنوز اطلاعات کمی درباره بیماری و عوارض ناشی از آن دارند و از رژیم دارویی تجویزشده تبعیت نمیکنند.
در راستای پرستار جامعگر و با توجه به اهمیت نقش خانواده در درمان بیمار، لازم است در مراقبتهای پرستاری به آموزش خانواده هم توجه شود. از آنجا که مشارکت خانواده و ارتقای پایبندی به رژیم دارویی نقش بسیار مهمی در کنترل عوارض بیماری در سالمندان دارد؛ بنابراین آموزش توسط پرسنل سیستم خدمات بهداشتی دارویی، به ویژه پرستاران بسیار کمککننده خواهد بود.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
اصول اخلاقی در این مقاله رعایت شده است. شرکتکنندگان اجازه داشتند هر زمان که مایل بودند از پژوهش خارج شوند. همچنین همه شرکتکنندگان در جریان روند پژوهش بودند. اطلاعات آنها محرمانه نگه داشته شد. همچنین تمام اصول اخلاقی به تأیید کمیته اخلاق دانشگاه علومپزشکی اصفهان با کد IR.MUI.RESEARCH.REC.1398.410 رسیده است.
حامی مالی
این مطالعه بخشی از یک پایاننامه مصوب در اخلاق دانشگاه علومپزشکی اصفهان است که در مرکز خدمات جامع سلامت شهید اول اصفهان انجام شد.
مشارکت نویسندگان
تمام نویسندگان در آمادهسازی این مقاله به یک اندازه مشارکت داشتهاند.
تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان، این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
از مسئولان تحصیلات تکمیلی دانشگاه و همکاری صمیمانه ریاست و مدیریت محترم مرکز، سالمندان و همراهان گرانقدری که بدون همکاری آنها این تحقیق ممکن نبود؛ نهایت سپاسگزاری به عمل میآید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |