1- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، ahmad_1128@yahoo.com
چکیده: (2145 مشاهده)
اهداف شناسایی پدیده پنهان و فراگیر خودغفلتی با پیامدهای گسترده منفی در سالمندان، مستلزم استفاده از ابزاری استاندارد و پویا با دیدگاه کلنگر است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی مقیاس خودغفلتی در سالمندان ایرانی انجام شد.
مواد و روش ها پس از فرایند ترجمه مقیاس اصلی، ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه 17 گویهای خودغفلتی از نظر روایی صوری و محتوایی با شاخص اعتبار محتوا ارزیابی شد. روایی سازه با آلفای کرونباخ و تحلیل همبستگی و پایایی با استفاده از روشهای همسانی درونی و آزمون مجدد سنجیده شد. اجرای 2 مرحلهای پرسشنامه پس از غربالگری با آزمون شناختی و رضایت آگاهانه، بر اساس معیارهای ورود و خروج انجام شد. داوطلبان در مرحله مقدماتی30 نفر و در مرحله اصلی 207 سالمند 60 سال به بالا از کانونهای بازنشستگی شهر تهران بودند. تجزیهوتحلیل دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 21 ارزیابی شد.
یافته ها میانگین و انحراف معیار ابزار به ترتیب 26/93 و 9/46 بود. شاخص اعتبار محتوایی مقیاس خودغفلتی در سالمندان در کل (0/92=CVI) بود. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس منجر به 4 عامل با محوریت عامل روانشناختی شد. آلفای کرونباخ (0/96) مبین همسانی درونی و پایایی قابل قبول برای همه آیتمها در مقیاس 17 آیتمی خودغفلتی بود.
نتیجه گیری بر خلاف تفاوت ساختار ابعاد کسبشده در نسخه فارسی با ساختار اصلی، نتایج مؤید قابلیت اعتماد و پایایی نسخه فارسی مقیاس خودغفلتی در سالمندان ایرانی است. تنها یک آیتم مربوط به سبک زندگی در نسخه اصلی به دلیل مغایرت با فرهنگ ایرانی حذف شد. در نتیجه، مقیاس 18 مادهای نسخه اصلی به مقیاس 17 مادهای تقلیل یافت. این مقیاس میتواند به عنوان ابزاری مناسب برای غربالگری و شناسایی سالمندان درگیر خودغفلتی در دسترس متخصصان سالمندی، پرستاران و کادر درمان قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1401/5/20 | پذیرش: 1402/1/30 | انتشار: 1403/1/13