Moradi F, Askarizadeh G, Bagheri M. Information Processing Speed, Visuospatial Working Memory and Cognitive Failures in Middle-aged and Older Adults With Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2024; 19 (1) :84-99
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2671-fa.html
مرادی فاطمه، عسکری زاده قاسم، باقری مسعود. سرعت پردازش اطلاعات، حافظه فعال دیداریفضایی و نارساییهای شناختی در میانسالان و سالمندان مبتلا به انسداد مزمن ریوی: اثر تعاملی سن و ذخیرهشناختی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (1) :84-99
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2671-fa.html
1- گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. ، moradi@ens.uk.ac.ir
2- گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.
چکیده: (1893 مشاهده)
اهداف یکی از شایعترین بیماریها به موازات افزایش سن و سالمندی جمعیت، انسداد مزمن ریوی است که پیامدهای نامطلوبی بر عملکردهای شناختی به جای میگذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات تعاملی سن و ذخیرهشناختی بر سرعت پردازش اطلاعات، حافظه فعال دیداریفضایی و نارساییهای شناختی در بیماران میانسال و سالمند مبتلا به انسداد مزمن ریوی انجام شد.
مواد و روش ها در مطالعه مقطعی حاضر نمونهای متشکل از 208 بیمار میانسال و سالمند مبتلا به انسداد مزمن ریوی بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. دادهها با استفاده از شاخص ذخیرهشناختی، پرسشنامه نارساییهای شناختی، تکلیف بلوکهای کرسی و آزمون نماد ارقام گردآوری شدند. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره دوراهه با کمک نرمافزار SPSS نسخه 27 استفاده شد.
یافته ها یافتههای مطالعه حاضر حاکی از آن بود که 1. افزایش سن سرعت پردازش اطلاعات، حافظه فعال دیداریفضایی و نارساییهای شناختی را بهطور معناداری در بیماران انسداد مزمن ریوی تحت تأثیر قرار میدهد، 2. ذخیرهشناختی بر سرعت پردازش اطلاعات و نارساییهای شناختی بیماران انسداد مزمن ریوی تأثیر معناداری دارد، اما تأثیر ذخیرهشناختی بر حافظه فعال دیداریفضایی مشاهده نشد و 3. اثر تعاملی سن و ذخیرهشناختی صرفاً بر نارساییهای شناختی مشاهده شد، در حالی که تعامل سن و ذخیرهشناختی تأثیر معناداری بر سرعت پردازش و حافظه فعال دیداریفضایی نداشت.
نتیجه گیری نتایج پژوهش حاضر نشان داد سن و ذخیرهشناختی ممکن است اثرات افتراقی بر حوزههای شناختی گوناگون در میانسالان و سالمندان مبتلا به انسداد مزمن ریوی داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1402/5/15 | پذیرش: 1402/8/28 | انتشار: 1403/1/13