Joghataei F, Mohaqeqi Kamal H, Basakha M, Goharinezhad S, Sanee N, Rafiey H et al . Well-being in Elderly: Scoping Review of Concept, Components and Indicators. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2025; 19 (4)
URL:
http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2699-fa.html
جغتائی فائزه، محققی کمال سید حسین، باسخا مهدی، گوهری نژاد سلیمه، صنیعی نادیا، رفیعی حسن و همکاران.. ابعاد، بیانگرها و مولفه های بهزیستن سالمندان: یک مرور حیطه ای. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1403; 19 (4)
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2699-fa.html
1- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، hosseinmohaqeq@gmail.com
3- گروه مدیریت رفاه اجتماعی، دانشکده علوم تربیتی و رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات طب پیشگیری و سلامت جمعیت، پژوهشکده پیشگیری از آسیب های اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
5- گروه آموزشی بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی اسدآباد، اسدآباد، ایران.
چکیده: (1334 مشاهده)
اهداف: بیش از دو دهه است که جهان با پدیده سالمندی جمعیت مواجه شده است، افزایش نسبت جمعیت سالمندان، سیاستگذاری ها جهت ارتقای بهزیستن و رفاه این گروه سنی را ناگزیر می سازد. از آنجایی که اجماع کافی در حوزه نظری نسبت به مفهوم بهزیستن وجود ندارد، این مطالعه به بررسی ابعاد و مولفه های بهزیستن سالمندان در مطالعات منتشر شده ی این حوزه می پردازد.
مواد و روش ها: مطالعه پیش رو به روش مرور حیطه ای و براساس پروتکل شش مرحله ای آرکسی و اومالی انجام شده است. بدین منظور کلیه مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده از سال 2000 میلادی و 1380 خورشیدی که بهزیستن سالمندان را بررسی کرده اند، با استفاده از کلیدواژه های منتخب جستجو شده و مطابق با فرایند مرور حیطه ای، از بین یافته های اولیه، 25 مطالعه در نهایت انتخاب و بررسی شدند.
یافته ها: در مطالعات بهزیستن سالمندان، گاه رویکرد ذهنی، گاه رویکرد عینی و در مواردی رویکردی با استفاده ی توامان از ابعاد عینی و ذهنی استفاده شده که براساس یافته های این پژوهش، رویکرد اخیر بیشتر مورد استفاده گرفته است. بیشترین ابعاد مورد اشاره به ترتیب فراوانی بیانگرها: وضعیت سلامت، بهزیستن ذهنی، وضعیت اجتماعی، تعامل با محیط، وضعیت اقتصادی و منابع در دسترس و توانمندی ها بودند. بیانگرها و مولفه های بهزیستن این مطالعات در مدلی به تفکیک سطوح فردی، خانوادگی، اجتماعی محلی و جامعه ارائه شده است.
نتیجه گیری: سیاستگذاری و برنامه ریزی برای بهزیستن سالمندان، نیازمند توجه توامان به ابعاد عینی و ذهنی و در نظر گرفتن مولفه ها و بیانگرهای متفاوتی براساس زمینه و بستر جامعه مورد مطالعه است.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1402/6/27 | پذیرش: 1402/11/14 | انتشار: 1403/12/10