مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران،
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.
3- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران،
4- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران، ، khorashadizadehf891@gmail.com
چکیده:   (299 مشاهده)
اهداف: این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر مصرف روغن دانه خشخاش بر اساس تئوری شناختی_اجتماعی بندورا بر خودکارامدی مدیریت درد در سالمندان مبتلا به استئوارتریت زانو شهرستان بابل 1402-1401 انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سه گروهه موازی و دوسوکور  بر روی 129 سالمند مبتلا به استئوارتریت زانوی مراجعه کننده به کلینیک درد شهرستان بابل انجام شد. شرکت کنندگان به روش تصادفی سازی بلوکی 6 تایی در سه گروه A، B و C جای گرفتند. در گروه A مصرف روغن به همراه آموزش بر اساس مدل بندورا و گروه B، روغن را بدون آموزش دریافت کردند  و گروهC به عنوان گروه کنترل درمانهای روتین انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، نمرات خودکارامدی درد(PESQ )، پرسشنامه دیداری درد(VAS)  استفاده شد. ملاحظات اخلاقی رعایت شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23  و ازمونهای مقایسه خصوصیات اولیه گروه ها برای متغیر های کیفی از آزمون کای دو و برای متغیر های کمی از آنالیز واریانس استفاده شد.  برای داده های با توزیع غیرنرمال از ازمونهای نان پارامتریک کروسکال والیس استفاده شد.
یافته ها: سالمندان تحت مطالعه اکثرا زن  ( 102 نفر، 77/9 درصد) بودند. نمره دیداری درد بین گروههای A و B در قبل با 4 هفته بعد از مداخله و قبل با ۸ هفته بعد از مداخله و ۴ با ۸ هفته بعد از مداخله اختلاف معنی داری مشاهده نشد(0/05<P). اما بین گروههای C و B قبل با ۴هفته بعد از مداخله و قبل با ۸ هفته بعد از مداخله تفاوت معنی دار داشتند(0/05>P). تفاوت نمرات خودکارآمدی مدیریت درد PSEQ در 8 هفته بعد از اجرای مداخله اختلاف معناداری بین گروه A و B مشاهده نمی­شود (0/331 P =). اما اختلاف معناداری بین گروه A و C مشاهده شد (0/001= P).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مصرف روغن دانه خشخاش به تنهایی می تواند سبب بهبود درد و خودکارامدی مدیریت درد شود. استفاده از تئوری اموزشی بندورا تغییر کمی در درد و خودکارامدی مدیریت درد ایجاد می کند. همچنین برای بهبود اثر اموزش نیاز به تکرار برنامه اموزشی می باشد.
متن کامل [PDF 864 kb]   (198 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب سالمندی
دریافت: 1402/9/12 | پذیرش: 1403/8/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb