اهداف: هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت سلامت سالمندان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود نمونه شامل 250 سالمند تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان بیرجند بود که با روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان و به تناسب سهمی از بین مراجعه کنندگان به نواحی 1 و 2 کمیته امداد شهر بیرجند انجام شد. از پرسشنامه طرح جامع سلامت سالمندان استفاده شد. پرسشنامه از طریق مصاحبه با سالمندان تکمیل و قد، وزن، فشارخون در شرایط استاندارد اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار Spss و آزمون آماری کای اسکوئر در سطح 0/05 مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین سنی سالمندان شرکت کننده71±8/7 سال 47/6%) زن و%52/4 مرد) بود. سالمندان بی سواد و بقیه با سواد بودند، 41/6% سالمندان مشکل مسکن، 11/2% مشکل بیمه،%93/2% مشکل اقتصادی داشتند .(10/4%) سابقه ابتلا به دیابت و 39/6% مبتلا به پرفشاری خون بودند. 68% مشکل بینایی و 10/8% اختلال ادرار داشتند. 68/4% مبتلا به افسردگی خفیف و 3/2% دارای افسردگی شدید و 24/4% مبتلا به اختلالات شناختی شدید تا خفیف بودند. 24% سالمندان مبتلا به سوء تغذیه و 67/6% ریسک ابتلا به سوء تغذیه را داشتند. شیوع پرفشاری خون در مردان بیشتر از زنان(P=0/07) و در ساکنین شهری بیشتر از روستایی (P=0/04) بود. شیوع افسردگی در بین زنان بیشتر از مردان(P<0/001) و در ساکنین نقاط شهری بیشتر از مناطق روستایی بود.(P=0/02) از نظر وضعیت فعالیتهای روزانه نیز اختلاف معنی داری بین مردان و زنان مشاهده شد.
نتیجهگیری: شیوع بالای مسایل اقتصادی و معیشتی سالمندان، می تواند سایر مشکلات جسمی و روحی آنان را دامن زده یا تشدید کند و لزوم توجه بیشتر مسوولین بهداشت و درمان، کمیته امداد و سایر ارگان ها را به قشر سالمند تحت پوشش برای جلوگیری از وخامت اوضاع پررنگ می کند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |