اهداف: یکی از بخشهای جمعیتی در حال رشد جامعه ما جمعیت افراد سالمند است. سالمندان نسبت به سایر گروههای سنی بزرگترین مصرفکنندگان دارو هستند. بیماریهای مزمن و مصرف داروهای متعدد به همراه تغییرات فیزیولوژیکی افزایش سن، باعث آسیبپذیری سالمندان نسبت به آثار سوء دارودرمانی می شوند. هدف این مطالعه تعیین الگوی مصرف دارو و عوامل موثر بر آن در افراد 55 سال به بالای ساکن تهران است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که اطلاعات بهصورت مقطعی جمعآوری شد 400 نفر نمونه با روش دو مرحلهای و تصادفی از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه در درب منازل بررسی شدند. برای آنالیز دادهها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمونهای Chi-square و Fisher) در محیط SPSS استفاده گردید.
یافتهها: میانگین مصرف روزانه دارو 1/9±3/4 قلم در روز بود. 40درصد نمونه ها بیش از سه قلم دارو در روز مصرف و 35درصد برای یک بیماری خاص به پزشکان متعدد مراجعه و 19درصد دچار عارضه جانبی شدهاند. آسپیرین، آتنولول و پروپرانولل پرمصرفترین داروها بودند. الگوی مصرف داروهای پرمصرف بهجز آسپیرین در دو جنس، گروههای مختلف سنی، تحصیلی و مال تفاوت معنیداری نداشت. پرمصرفترین دسته داروهای اصلی داروهای قلبی عروقی (35درصد)، سیستم اعصاب مرکزی (25درصد)، و هورمونها (9درصد) و پزشکان اصلیترین منبع کسب اطلاعات مربوط به داروها بودند.
نتیجهگیری: ارائه برنامههای آموزشی برای پزشکان و داروسازان و خانوادهها برای اصلاح فرهنگ تجویز و مصرف دارو ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |