دوره 10، شماره 3 - ( پائیز 1394 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 131-120 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران. ، hemmati_m@umsu.ac.ir
2- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
چکیده:   (11201 مشاهده)

اهداف: هدف مطالعه حاضر، طراحی ابزار اختصاصی متناسب با جامعه ایرانی برای بررسی خودمراقبتی برای سالمندان بود.

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر، پژوهشی روش‌شناختی است که در 2 مرحله انجام گرفت. در مرحله اول گویه‌ها و طبقات اولیه ابزار جدید براساس مروری بر مطالعات منطبق بر «نظریه اورم» استخراج شد. مرحله دوم ویژگی‌های روان‌سنجی پرسش‌نامه با بهره‌گیری از روایی صوری، روایی محتوا، روایی سازه، همسانی درونی مورد بررسی قرارگرفت. در مرحله اخیر، 225 سالمند ارومیه‌ای به‌صورت تصادفی از خانه‌های سالمندان و کانون‌های جهان‌دیدگان منتخب شهر ارومیه، انتخاب شدند و در مطالعه شرکت کردند.

یافته‌ها: 45 گویه پرسش‌نامه، براساس مروری بر مطالعات منطبق بر نظریه اورم استخراج شد. پس از تعیین روایی صوری و محتوا به‌صورت کمّی و کیفی، عبارات پرسش‌نامه به 40 عبارت کاهش یافت. نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی در این پرسش‌نامه، بیانگر وجود 5 عامل بود. این 5 عامل درمجموع 79/93درصد از واریانس کل آزمون را تبیین می‌نمود. محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مؤید همسانی درونی بالای پرسش‌نامه (0/864) بود.

نتیجه‌گیری: یافته‌های نهایی این پژوهش حاکی از آن است که پرسش‌نامه حاضر با عنوان «پرسش‌نامه بررسی توانایی خودمراقبتی سالمندان» با 40 عبارت، با وجود ویژگی‌هایی نظیر طراحی ابزار براساس مروری بر مطالعات منطبق بر نظریه اورم، نمره‌گذاری ساده، پایایی و روایی مناسب و قابلیت به کارگیری در موقعیت‌های مختلف توسط ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی، ازجمله پرستاران، ابزاری مناسب برای بررسی توانایی خودمراقبتی سالمندان است.

متن کامل [PDF 4882 kb]   (11385 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1394/1/19 | پذیرش: 1394/4/6 | انتشار: 1394/7/9

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.