اهداف: باتوجهبه روند روبهافزایش جمعیت سالمند در ایران، افسردگی کیفیت زندگی را در این گروه سنی بهشدت کاهش میدهد و بهدنبال آن، سبب انزواطلبی و دوری از جامعه و فعالیتهای اجتماعی میشود. هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه کیفیت زندگی با علایم افسردگی در سالمندان بازنشسته شرکت صنعت نفت اهواز بود.
مواد و روشها: این پژوهش بهصورت مقطعی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را 200 نفر از سالمندان بازنشسته صنعت نفت اهواز که با استفاده از نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند، تشکیل میدادند. برای سنجش کیفیت زندگی پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-12) و برای علایم افسردگی پرسشنامه افسردگی (GDS) بهکاررفت و نتایج پژوهش به روش تحلیل واریانس و رگرسیون چندمتغیره و با استفاده از نسخه 16 نرمافزار SPSS مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: براساس نتایج این مطالعه، سالمندان گروه سنی 65-61 سال بیشترین فراوانی را با حدود 46/5درصد و سالمندان گروه سنی 75-71 سال و 80-76 سال هریک کمترین فراوانی را با حدود 5 درصد نمونه بهخود اختصاص داده بودند. در این مطالعه میانگین سنی نمونهها 4±65 سال بود. سالمندان گروههای سنی مختلف از کیفیت زندگی و علائم افسردگی تقریباً یکسانی برخوردار بودند و از نظر هیچیک از متغیرهای وابسته (کیفیت زندگی و علائم افسردگی) تفاوت معنیداری وجود نداشت (P<0/05). براساس یافتههای پژوهش حاضر، رگرسیون پیشبینی علایم افسردگی سالمندان از روی مؤلفههای کیفیت زندگی (کیفیت جسمانی و کیفیت روانی) معنیدار است (0/05>P و 1/57=F). براساس نتایج مطالعه حاضر، تفاوت معنیداری ازنظر کیفیت زندگی در میان سالمندان بدون بیماری و سالمندان مبتلا به بیماریهای دیابت، فشارخون و سرطان وجود داشت. همچنین، میان سالمندان مبتلا به دیابت و سالمندان مبتلا به بیماری سرطان، تفاوت معنیداری ازلحاظ کیفیت زندگی وجود داشت.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد در دوران سالمندی بین افسردگی و کیفیت زندگی ارتباط معنیداری وجود دارد؛ بنابراین، با توجهبه نتایج مطالعه حاضر باید عوامل مرتبط با کیفیت زندگی سالمندان در مراقبت از این گروه مدنظر قرار گیرد. با ایجاد روابط آرامشبخش برای سالمندان و اشتغال آنان در فعالیتهای سازنده، میتوان اعتمادبهنفس را در آنها افزایش داد. همچنین با تقویت امیدبهزندگی به آینده از ایجاد ناامیدی در سالمندان جلوگیری میشود. پیشگیری، کاهش عوامل ایجادکننده افسردگی و درمان افسردگی ممکن است باعث بهبود کیفیت زندگی افراد سالمند شود. بهعلاوه، انجام مطالعات بیشتر در آینده توصیه میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |