جستجو در مقالات منتشر شده



خانم پردیس پورخسروانی، دکتر مریم کاویانی، دکتر مهین عقدایی،
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده

هدف: نور محیطی نامناسب منجر به کاهش استقلال عملکردی و افزایش خطر بر هم خوردن تعادل و سقوط در سالمندان می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرینات بینایی ورزشی در شرایط دستکاری نور محیطی بر تعادل و ترس از سقوط سالمندان بود.
مواد و روش ها: ۳۹سالمند ( ۶۰_۷۵ سال) به صورت داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند. در هر دو مرحله پیش و پس آزمون، آزمون تعادل عملکردی و آزمون برگ، در دو شرایط نور کم و معمولی انجام شد. افراد بر اساس نمره پیش آزمون تعادل عملکردی در شرایط نور معمولی در دو گروه همگن آزمایش ( تمرین بینایی- ورزشی در نور معمولی، تمرین بینایی- ورزشی در نور کم) و کنترل ( بدون تمرین) گمارش شدند. گروه های آزمایش به مدت ۲۴ جلسه تمرینات بینایی ورزشی را در شرایط مختص به هر گروه انجام دادند.
یافته ها: نتایج تحلیل واریانس عاملی مرکب نشان داد که، در هر دو شرایط آزمون در نور معمولی و نور کم، تعادل ایستا و عملکردی و ترس از سقوط در گروه‌های آزمایش بهبود معناداری داشت( p>۰/۰۵). نمره تعادل در آزمون ها در شرایط مشابه با تمرین بهتر بود.
نتیجه گیری: تمرینات بینایی- ورزشی منجر به بهبود تعادل و کاهش ترس از سقوط سالمندان شده بود.، با توجه به تایید فرضیه اختصاصی بودن تمرین و افزایش احتمال بر هم خوردن تعادل و زمین خوردن در شرایط محیطی کم نور و همینطور اثر بخشی بیشتر این تمرینات در شرایط نور کم توصیه می شود توجه ویژه ای به انجام تمرینات بینایی- ورزشی در شرایط نور محیطی کم در سالمندان شود.

یاسمین سلطان محمدی، افسون حسنی مهربان، قربان تقی زاده، ملاحت اکبرفهیمی، فخری اللهیاری،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

اهداف: مقیاس فعالیت‌های کارساز روزمره زندگی لوتون یکی از رایج‌ترین ابزارهای ارزیابی فعالیت‌های کارساز زندگی در افراد مبتلا به دمانس محسوب می‌شود، اما تاکنون روایی و پایایی آن در جامعه ایرانی صورت نگرفته است. هدف این مطالعه، بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی شده مقیاس فعالیت های کارساز روزمره زندگی لوتون در بیماران مبتلا به دمانس بود. 
مواد و روش‌ها: به منظور ترجمه پرسش‌نامه، از الگوی رویکرد ارزیابی بین المللی کیفیت زندگی (IQOLA) استفاده گردید. پس از انجام ترجمه رو به جلو و برگردان به منظور تعیین روایی، نسخه ترجمه شده لوتون که شامل هشت مورد از جمله توانایی استفاده از تلفن، خرید، آماده کردن غذا، خانه‌داری، شستن لباس‌ها، نوع حمل ونقل، مصرف داروها و انجام امور مالی است، در اختیار پنج نفر کارشناس خبره در این حوزه قرار گرفت. برای بررسی پایایی آزمون نیز از شیوه آزمون-آزمون مجدد پس از یک هفته و پایایی بین آزمونگران استفاده شد. همسانی درونی آیتم‌ها نیز با ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج براساس اطلاعات حاصل از شصت فرد سالمند مبتلا به دمانس مراجعه‌کننده به انجمن آلزایمر ایران گزارش گردیده است.
یافته‌ها: توافق نظر کارشناسان در مورد روایی محتوایی بدین صورت بود که مناسب بودن پنج سؤال را خوب و بالاتر ارزیابی کردند، مناسب بودن یک سؤال را خیلی خوب و دو سؤال را از متوسط به بالا ارزیابی کردند. در تمامی موارد، در توزیع ارزیابی داوران از سؤالات تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (۰۵/P>۰). همبستگی کل آزمون در اجرای مرتبه اول و دوم (۹۹۳/r=۰ و SEM=۰/۲۳۸) و (۰/۹۹۶- ۹۸۸/CI:۰) و همبستگی کل بین آزمونگر اول و دوم بسیاربالا بود (۰۰۱/r=۰/۹۶۱ ،P<۰) که حاکی از پایایی خوب آزمون است. همبستگی سؤالات با نمره کل آزمون متوسط .(۰,۶۰۶>r>۰.۴۲۷)
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که نسخه فارسی مقیاس لوتون از روایی مطلوبی برخوردار است. همچنین میزان ضریب همبستگی آزمون در اجراهای متوالی و اجرا توسط آزمونگران متفاوت بالا بود که خود حاکی از اعتبار بالای آزمون است. این پرسش‌نامه به عنوان یک ابزار مناسب در ارزیابی فعالیت‌های کارساز روزمره زندگی در بیماران مبتلا به دمانس است و می‌توان آن را در اختیار پژوهشگران، متخصصان بالینی و مراکز درمانی قرار داد تا در کنار دیگر آزمون‌ها، ارزیابی دقیق تر و جامع‌تری از این بیماران به عمل آید.

سعید قائینی، سیامک سمولر،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

اهداف: عملکردهای تعادلی در زندگی روزمره سالمندان به‌­ویژه در کاهش خطر افتادن آنها نقشی مهم ایفا می‌­کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر اوقات روز بر تعادل ایستا و پویای سالمندان مرد سالم بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه، ده مرد با میانگین سنی ۳/۲۳±۶۹/۴۵ سال به‌طور داوطلب در مطالعات شرکت کردند. در ساعات ۸، ۱۲، ۱۶ و ۲۰، عملکردهای تعادلی ایستا و پویای آزمودنی‌ها با استفاده از آزمون لک‌لک و آزمون گردش ستاره‌ای اندازه‌گیری شدند.

یافته‌ها: نتایج آزمون تحلیل واریانس بر عدم معناداری تأثیرات اوقات روز بر تعادل ایستا با چشمان بسته و تعادل پویای سالمندان دلالت داشتند، اما برتری نتایج آزمون تعادل ایستا با چشمان باز در ساعت ۱۶ (۸/۳۷ ثانیه) نسبت به ساعت ۸ (۶/۲۵ ثانیه) معنادار بود (۰/۰۱۸=P).

نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های پژوهش حاضر، در مورد وقت بهینه انجام تمرینات تعادلی، پیشنهادی وجود ندارد، اما سالمندان بهتر است در حدود ساعت ۸ به عوامل خارجی افتادن نظیر ناهمواری سطح زمین توجه بیشتری داشته باشند


معصومه کوه بومی، علی اصغر نورسته، نادر سمامی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

اهداف: شروع سن سالمندی و کاهش فعالیت بدنی، باعث ایجاد اثرات نامطلوب فیزیکی و روانی در افراد سالمند می‌شود. ازآنجایی‌که فعالیت بدنی می‌تواند باعث بهبود وضعیت جسمانی و حتی بهبود وضعیت روانی شود و به‌دنبال آن استقلال بیشتر در افراد سالمند به‌وجود آورد، هدف از این مطالعه تعیین اثر برنامه هاتا یوگا بر برخی عوامل آمادگی جسمانی سالمندان بود.

مواد و روش‌ها: ۴۵ زن سالمند با انحراف استاندارد ۶/۱۲±۶۴ سال، ۱۰/۲۱±۱۶۲/۵ سانتی‌متر و ۹/۷۱±۶۳/۳۱ کیلوگرم که از سلامت عمومی برخوردار بودند، به‌صورت نمونه‌گیری دردسترس برای شرکت در این مطالعه انتخاب شدند. در این تحقیق برای اندازه‌گیری تعادل ایستا از آزمون شارپندرومبرگ (با چشمان باز و بسته)، تعادل پویا از آزمون عملکردی دستیابی، چابکی از آزمون TUG، قدرت اندام فوقانی تعداد خمیدگی بازو در زمان ۳۰ ثانیه و اندام تحتانی تعداد نشستن و برخاستن از صندلی در زمان ۳۰ ثانیه، انعطاف‌پذیری اندام فوقانی از آزمون رساندن دست‌ها از پشت به‌هم و برای انعطاف‌پذیری اندام تحتانی از آزمون خمش و رسش روی صندلی استفاده شده است. آزمون‌ها قبل و بعد از برنامه تمرینی اجرا شد. تحلیل آماری داده‌ها به‌وسیله آزمون تحلیل واریانس و تی همبسته (در سطح معناداری ۰/۰۵>P) صورت گرفت. 

یافته‌ها: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد که ۶ هفته تمرینات یوگا بر تعادل ایستا با چشمان باز و بسته، تعادل پویا، چابکی، قدرت عضلانی اندام فوقانی و تحتانی، انعطاف‌پذیری اندام فوقانی و تحتانی تأثیر معنی‌داری دارد.

نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد تمرینات یوگا (هاتایوگا) بر آمادگی جسمانی سالمندان تأثیرات مثبت می‌گذارد. این تأثیرات شامل بهبود تعادل ایستا و پویا، چابکی، قدرت در اندام فوقانی و تحتانی و انعطاف‌پذیری اندام فوقانی و تحتانی است.


کریم ایوبی آواز، شهریار پروانه، احمدعلی اکبری‌کامرانی، ویلیام میلر، پوریا رضا سلطانی، ستاره قهاری،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

اهداف: مشارکت اجتماعی از اجزای مهم سلامت در فرایند سالمندی و به‌عنوان بخشی از زندگی و یکی از اجزای کلیدی عملکرد به‌شمار می‌رود که باعث بهبود سلامت فیزیکی و روانی سالمندان می‌شود. این احتمال وجود دارد که استفاده از وسیله کمک تحرکی روی مشارکت اجتماعی سالمندان تأثیر گذارد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه وضعیت مشارکت اجتماعی سالمندان دارای وسیله کمک تحرکی با سالمندان بدون وسیله کمک تحرکی در شهر تهران است.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش مقطعی، سالمندان بدون وسیله کمک‌تحرکی با سالمندانی که از وسیله کمک‌تحرکی استفاده می‌کنند، از نظر سطح مشارکت اجتماعی مقایسه شدند. ۷۹ سالمند (۳۹ زن و ۴۰ مرد) ۶۰ سال و بالاتر به روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و پرسشنامه‌های عادات زندگی، ارزیابی مختصر شناختی و پرسش‌نامه اطلاعات فردی را تکمیل شدند. به‌منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات برای داده‌های پیوسته دارای توزیع طبیعی از آزمون‌های تی و آنوا و برای داده‌های گسسته یا با توزیع غیرطبیعی از آزمون‌های کروسکال‌والیس و من-ویتنی استفاده گردید.

یافته‌ها: براساس نتایج تحقیق، سالمندانی که از وسیله کمک‌تحرکی استفاده می‌کردند، مشارکت اجتماعی کمتری در مقایسه با سالمندان بدون وسیله کمک‌تحرکی داشتند (P<۰/۰۵). سالمندان گروه سنی ۷۴-۶۰ سال سطح مشارکت اجتماعی بالاتری نسبت به گروه سالمندان ۸۹-۷۵ سال داشتند (P<۰/۰۵). از نظر جنسیت و وضعیت تأهل بین سالمندان استفاده‌کننده از وسیله کمک‌تحرکی و بدون وسیله کمک‌تحرکی تفاوتی از نظر سطح مشارکت اجتماعی دیده نشد (P<۰/۰۵).

نتیجه‌گیری: نوع وسیله کمک‌تحرکی روی مشارکت اجتماعی سالمندان تأثیر می‌گذارد.  نتایج نشان می‌دهد  سالمندان با توانایی فیزیکی بالاتر، مشارکت بهتری دارند. سالمندان دارای وسیله کمک‌تحرکی برای مشارکت با محدودیت‌هایی در جامعه روبه‌رو هستند که لازم است گروه توانبخشی به بهبود مشارکت فرد در جامعه توجه بیشتری نمایند.


فریده باباخانی، کبری اولادقبادی، فرج‌الله فتاحی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

اهداف: کنترل پاسچر عبارت است از حفظ اندام‌ها و قسمت‌های مختلف بدن در راستای بیومکانیکی مناسب که به دو شکل ایستا و پویا وجود دارد. خستگی یکی از عواملی است که بر کنترل پاسچر و ثبات بدن تأثیر می‌گذارد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر خستگی عضلات دورکننده ران بر تعادل ایستا و پویای زنان سالمند است.
مواد و روش‌ها: ۲۵ زن سالمند سالم، بدون‌سابقه افتادن با میانگین سنی ۸/۵±۶۰/۲۴ سال، وزن ۹/۵۴±۶۰/۵۸ کیلوگرم و قد ۷/۶۵±۱۵۳/۴۲ سانتی‌متر در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی‌ها در جلسه اول آزمون‌های تعادل ایستا و پویا را در شرایط عادی (بدون خستگی) انجام دادند. در جلسه دوم ابتدا آزمودنی‌ها در برنامه خستگی عضلات دورکننده ران شرکت کردند و بلافاصله آزمون‌‌های تعادل ایستا و پویا را انجام دادند. به‌منظور مقایسه نتایج تحقیقات قبل و بعد از خستگی از آزمون تی وابسته استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد برنامه خستگی عضلات دورکننده ران به‌طورمعنی‌‌داری نمرات آزمون‌‌های تعادل شامل تعادل ایستا و تعادل پویا را کاهش داده است. همچنین بین نمرات تعادل پویا و ایستا قبل و بعد از خستگی تفاوت معناداری وجود داشت و اندازه اثر برنامه خستگی در هر دو آزمون اندازه اثری بزرگ بود (۰/۰۵>P). 
نتیجه‌گیری: کاهش نمرات آزمون‌‌های تعادل ایستا و پویا احتمالاً نشان‌دهنده‌ این است که خستگی عضلات دورکننده ران میزان آسیب و دفعات افتادگی در سالمندان را به‌موجب نداشتن تعادل افزایش می‌دهد.


نگین چهره‌نگار، فریبا کشاورزی، نگار رهنمایی، زهرا آقاجعفری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

اهداف: اختلالات شناختی، یکی از اختلالات شایع همراه با معلولیت شدید و پیش‌رونده در دوره سالمندی است. مطالعات نشان می‌دهد که حدود ۵ درصد از افراد ۶۵ سال و بالاتر به نقص شناختی واضح دچارند. از میان مهارت‌های شناختی، مهارت‌های ساختار بینایی یکی از پیش‌بینی‌کننده‌های مهم برای میزان دریافت کمک و حمایت در سالمندان محسوب می‌شود. کاهش بینایی به‌عنوان بخشی از شناخت، با اجرای فعالیت‌ها مرتبط است؛ بنابراین شناسایی این مشکلات در روند درمان و کسب استقلال در زندگی روزمره این افراد تأثیر بسزایی دارد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی مقطعی ۴۷ سالمند ساکن جامعه مراجعه‌کننده به کانون جهان‌دیدگان شهر شیراز در محدوده سنی ۶۰ تا ۸۰ سال به روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. اطلاعات از این طریق جمع‌آوری شد: مشاهده، مصاحبه، انجام خُرده‌آزمون مهارت‌های ساختار بینایی آزمون لوتکا برای ارزیابی مهارت‌های شناختی و شاخص کتز به‌منظور ارزیابی فعالیت‌های روزمره زندگی. همچنین برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.

یافته‌ها: شرکت‌کنندگان شامل ۹ زن و ۳۸ مرد با میانگین سنی ۴/۶۶±۶۹/۹۴ سال بودند. یافته‌های پژوهش نشان داد که سازمان‌دهی بینایی-حرکتی سالمندان ساکن جامعه با خُرده‌آزمون‌های غذاخوردن و لباس‌پوشیدن آزمون کتز ارتباط معنی‌داری دارد (۰/۰۵≥P). این در حالی است که بین خُرده‌آزمون بینایی-حرکتی آزمون لوتکا با خُرده‌آزمون‌های حمام‌کردن، جابه‌جایی در منزل، دست‌شویی‌رفتن و کنترل ادرار و مدفوع ارتباط معنی‌داری یافت نشد. همچنین بین نمره کلی آزمون کتز با خُرده‌آزمون بینایی حرکتی آزمون لوتکا نیز ارتباط معنی‌داری وجود نداشت (۰/۰۵).

نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های مطالعه حاضر، تنها بین اختلال در سازمان‌دهی بینایی-حرکتی و فعالیت لباس‌پوشیدن و غذاخوردن ارتباط معنی‌داری به‌دست آمد. به‌نظر می‌رسد شاخص کتز تنها به ارزیابی استقلال فردی در اجرای فعالیت‌های پایه روزمره زندگی می‌پردازد و نحوه اجرای این فعالیت‌ها را مدنظر قرار نمی‌دهد. ازآنجاکه فعالیت‌های پایه روزمره زندگی از جمله فعالیت‌هایی است که انسان پس از گذشت سال‌های اولیه زندگی به‌طورروزانه آنها را انجام می‌دهد، این ارتباط ضعیف بین شناخت و استقلال فردی را می‌توان با درنظرگرفتن اجرای این دسته از فعالیت ها به‌صورت عادت توجیه کرد. درحقیقت به‌دلیل آنکه فعالیت‌های پایه روزمره غالباً براساس عادت انجام می‌شود، نیاز کمتری به پردازش شناختی دارد؛ حال آنکه روند سالمندی بر نحوه انجام فعالیت‌ها تأثیر می‌گذارد و این تأثیر به‌گونه‌ای است که در بسیاری از مواقع با وجود آنکه فرد مرتکب خطاهای بسیاری می‌شود، درنهایت می‌تواند فعالیت را انجام دهد.


سجاد پارسایی، ناهید شتاب بوشهری، سعید آلبوغبیش، سمیه رضایی منش، پریسا براتی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

اهداف با افزایش سن زمان واکنش افراد در اثر ناتوانی در پیش‌بینی درست محرک افزایش خواهد یافت که این عمل شناختی با ورود به مرحله سالمندی شدیدتر می‌شود. برنامه نوروفیدبک از طریق تنظیم ناهنجاری‌های امواج مغزی به صورت خودتنظیمی، می‌تواند عملکرد شناختی افراد را تحت تأثیر قرار دهد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تأثیر تمرین‌های نوروفیدبک بر بهبود زمان واکنش سالمندان مرد غیرفعال است.
مواد و روش ها این تحقیق از نوع نیمه‌تجربی است. تعداد ۱۸ نفر مرد سالمند با میانگین سنی (۱۲/۳±۳۸/۶۵) انتخاب و به‌طور مساوی و کاملاً تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به منظور ارزیابی زمان واکنش شرکت‌کنندگان از دستگاه زمان واکنش YB-۱۰۰۰ استفاده شد. هر دو گروه در سه مرحله (پیش‌آزمون و آزمون میانی و پس‌آزمون) آزموده شدند. آزمودنی‌های گروه تجربی دوازده جلسه در تمرین‌های نوروفیدبک شامل افزایش توان بتا و کاهش توان تتا شرکت کردند. به منظور حذف اثر تلقین، گروه کنترل نیز در همان شرایط قرار گرفت، اما فقط امواج ضبط‌شده تمرین‌های گروه تجربی را به عنوان تمرین مشاهده کردند.
یافته ها نتایج حاصل از آزمون تحلیل عاملی کوواریانس نشان داد در قیاس با گروه کنترل، تمرین‌های نوروفیدبک (افزایش موج بتا و کاهش موج تتا) موجب بهبود معنادار (۰۵/۰>P) در عملکرد زمان واکنش گروه آزمایش شد.
نتیجه گیری تمرین‌های نوروفیدبک، با استفاده از بازداری یا تقویت فعالیت امواج مغزی و همچنین بهبودی در استفاده مفید از حافظه می‌تواند به عنوان یک روش تمرینی مؤثر در بهبود پردازش‌های شناختی نظیر زمان واکنش سالمندان مدنظر قرار گیرد.


سیما مشرف رضوی، مهدی سهرابی، محمد صابر ستوده،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف تعادل یکی از شاخص‌های تعیین استقلال افراد سالمند به شمار می‌رود. بررسی و تشخیص عوامل مؤثر بر آن از موضوعاتی است که محققان به آن توجه کرده‌اند. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اثر تمرینات نوروفیدبک و تصویرسازی حرکتی بر تعادل سالمندان است. 
مواد و روش ها جامعه آماری مدنظر سالمندان شهر مشهد بودند که از بین آن‌ها ۲۴ سالمند در دامنه سنی ۶۰ تا ۸۲ سال به‌صورت داوطلبانه انتخاب و سپس به سه گروه ۸ نفری به‌صورت تصادفی تقسیم شدند. شرکت‌کنندگان دو گروه تجربی به مدت ۸ جلسه (۳ جلسه در هفته) در تمرینات مربوط به خود (تمرین نوروفیدبک و تمرین تصویرسازی حرکتی) شرکت کردند، اما گروه کنترل هیچ‌گونه تمرینی انجام نداد. در این تحقیق برای اندازه‌گیری تعادل ایستای سالمندان از آزمون تعادلی لک‌لک و برای اندازه‌گیری تعادل پویای آن‌ها از آزمون زمان برخاستن و راه رفتن، استفاده شد که در دو مرحله قبل و بعد از تمرینات ارزیابی می‌شدند. به‌منظور تعیین عادی‌بودن توزیع
داده‌ها از آزمون شاپیرو ویلکس و برای تعیین آثار مرتبط با تمرین از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نمرات پیش‌آزمون افراد به‌عنوان متغیر مداخله‌گر مدنظر قرار گرفت. تمامی آزمون‌های آماری با نرمافزار SPSS نسخه ۲۱ و در سطح معنی‌داری ۰/۰۵=a تحلیل شدند.
یافته ها نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس نشان‌دهنده تأثیر معنی‌دار تمرینات نوروفیدبک و تصویرسازی حرکتی بر تعادل ایستا و پویای سالمندان بود (۰/۰۵>P). ضمن اینکه تمرین نوروفیدبک بر هر دو وضعیت تعادل ایستا و پویا تأثیر بهتری داشت (۰/۰۵>P). 
نتیجه گیری با توجه به نتایج به‌دست‌آمده پیشنهاد می‌شود از این تمرینات به‌منظور پیشگیری از افت تعادل و تقویت آن در سالمندان استفاده شود.


رامین بنی مهدی، نازیلا اکبر فهیمی، رباب صحاف، پوریا رضاسلطانی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

اهداف کارکنان بهداشتی نگرش‌ها و باورهای متفاوتی نسبت به سالمندان دارند و داشتن نگرش منفی به سالمندان می‌تواند بر ارائه خدمات اثر بخش به آنان اثر گذارد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی نگرش دانشجویان و فارغ‌التحصیلان کاردرمانی نسبت به سالمندی است.
مواد و روش ها این پژوهش از نوع مقطعی‌تحلیلی است و روی ۱۲۵ نفر از دانشجویان ترم هفت به بالای رشته کاردرمانی در مقطع کارشناسی و فارغ‌التحصیلان کارشناسی و بالاتر با میانگین سنی ۴/۲۲±۲۴/۱ سال (۷۰ زن و ۵۵ مرد) انجام شد. روش نمونه‌گیری به صورت دردسترس (غیر احتمالی) از جامعه آماری بود. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه نگرش به سالمندی کوگان و پرسش‌نامه جمعیت‌شناختی بود. داده‌ها با استفاده از نسخه ۱۷ نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های کروسکال والیس و یومن ویتنی بررسی شدند. 
یافته ها میانگین نگرش کار درمانگران نسبت به پدیده سالمندی ۱۵۱/۴۴۸ بود که نگرشی متوسط است. بیشترین نمره نگرش مربوط به افراد مقطع دکترا، افراد با سابقه کاری بیش از ۵ سال و افراد شاغل در حوزه کاری روان بود. میانگین نمره نگرش افراد با تجربه مسئولیت مراقبت از سالمند و افراد فاقد این تجربه ۱۵۱ بود. تنها بین نمره نگرش و مقطع تحصیلی افراد ارتباط معنادار بود (۰/۰۵>P)، ولی بین نمره نگرش با سابقه کاری، حوزه کاری و تجربه مراقبت از سالمند، ارتباط معناداری وجود نداشت(۰/۰۵<P)
نتیجه گیری بر اساس یافته‌های این مطالعه نگرش کاردرمانگران نسبت به سالمندی به سمت مثبت گرایش دارد، ولی با توجه به ارتباط بیشتر کاردرمانگران با سالمندان، این میزان نگرش هنوز کافی نیست. از این رو نتایج این تحقیق می‌تواند مبنایی برای برنامه‌ریزی‌های تحول نگرش نسبت به سالمندان در تحقیقات آتی باشد.

الهام کریمی، افسون حسنی مهربان، ملاحت اکبر فهیمی، بهاره مغفوری، علی رضا جمالی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

اهداف سالمندان بیش از دیگر گروه‌های سنی در معرض افتادن و خطرات ناشی از آن هستند. بررسی و تعیین خطرات محیطی توسط درمانگران مستلزم صرف وقت و هزینه است، بنابراین جهت غربالگری اولیه، تهیه نسخه خودگزارشی ضروری به نظر می‌رسد. هدف مطالعه حاضر تهیه نسخه خودگزارشی ابزار غربالگری زمین‌خوردن و حوادث در منزل سالمندان ایرانی بود.
مواد و روش ها بعد از دریافت تأییدیه از کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایران، به منظور طراحی این ابزار، موارد نسخه درمانگر در یک گروه تخصصی تجزیه و به زبان ساده و روان نگارش شد. پایایی پرسش‌نامه با روش آزمون بازآزمون و روایی پرسش‌نامه از طریق بررسی روایی محتوایی ارزیابی شد. سالمندان ساکن منازل خود بودند و سطح هوشیاری مناسب و توانایی درک و پاسخگویی به زبان فارسی را داشتند. اطلاعات به شیوه پرسش‌نامه و مشاهده جمع‌آوری شدند. ارزیابی آماری با نسخه ۱۶ نرم‌افزار SPSS و پایایی آزمون بازآزمون با روش آماری ضریب همبستگی درون‌طبقه‌ای صورت گرفت.
یافته ها در بررسی روایی محتوا برحسب فرمول CVR میزان توافق بین متخصصان معنی‌دار بود و پرسش‌نامه روایی محتوا داشت. پایایی آزمون بازآزمون با ضرایب تکرارپذیری مطلق و نسبی ICC=۰/۹۹ و SEM=۰/۲۵ به دست آمد که نشان‌دهنده پایایی بالای این آزمون است. همچنین روایی همزمان پرسش‌نامه با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن برابر با ۰/۹۵ و P Value  کوچک‌تر از ۰/۰۰۱ به دست آمد. آیتم‌های پرسش‌نامه شامل ۱۵ سؤال اصلی و ۷۵ زیرسؤال درباره خطرات محیط منزل بود.
نتیجه گیری نتایج مطالعه حاضر نشان می‌دهد این ابزار روایی و پایایی بالایی داردو می‌تواند به عنوان یک ابزار کاربردی در شناسایی خطرات زمین‌خوردن در محیط منزل استفاده شود. 

معصومه شوهانی، محسن جلیلیان، سجاد پارسایی، فرهاد مدارا، حسین صیدخانی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

اهداف: هدف این تحقیق بررسی تأثیر تحریک الکتریکی یک‌طرفه و دوطرفه مغز بر بهبود تعادل سالمندان بود.
مواد و روش ها: در این پژوهش نیمه‌تجربی ۳۶ نفر از سالمندان شهر ایلام به صورت در دسترس در تحقیق شرکت کردند. ابتدا پیش‌آزمون تعادل ایستا گرفته شد و سپس شرکت‌کنندگان به صورت تصادفی به سه گروه تحریک یک‌طرفه مغز، تحریک دوطرفه مغز و کنترل تقسیم شدند. مداخله در سه جلسه برگزار شد. در گروه تحریک یک‌طرفه، الکترود آند روی نقطه O در ناحیه مخچه و الکترود کاتد در ناحیه FP۱ قرار گرفت. در گروه تحریک دوطرفه، الکترود آند روی O۱ و الکترود کاتد روی O۲ قرار گرفت. شدت تحریک ۲ میلی‌آمپر به مدت پانزده دقیقه در هر جلسه بود. در گروه­ کنترل، الکترود آند و کاتد به ترتیب روی نقاط O و FP۱ قرار گرفتند، ولی جریان تحریک سی ثانیه بعد از اعمال تحریک قطع می‌­شد. پس از آخرین جلسه تمرینی، پس‌آزمون به عمل آمد. داده­‌ها توسط تحلیل واریانس یک‌راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.
یافته ها: بین سه گروه در مرحله پیش‌آزمون تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (۰/۵۳۵=P). ولی در مرحله پس‌آزمون تفاوت بین گروه‌ها معنی‌دار بود (۰/۰۰۲=P). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد بین گروه تحریک یک‌طرفه با کنترل (۰/۰۰۱=P) و گروه تحریک دوطرفه با کنترل (۰/۰۰۵=P) تفاوت وجود دارد، ولی بین گروه تحریک یک‌طرفه با گروه دوطرفه تفاوت وجود ندارد (۰/۵۹۹=P).
نتیجه گیری: در یک نتیجه‌­گیری کلی می‌توان گفت tDCS مخچه به صورت یک‌طرفه و دوطرفه می‌­تواند موجب بهبود تعادل در سالمندان شود.

دکتر حسین علی بخشی، آقا جمیل اسلامی، خانم شیما شاهرخی، آقا حسین میرزابیگی، خانم انسیه نعیمی، دکتر مینا سادات میرشجاع،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف سالمندی یکی از مراحل چرخه زندگی است که با تغییرات حسی و آگاهی بدنی همراه است. این مطالعه به بررسی اثربخشی تمرینات درکی‌حرکتی مبتنی بر درمان حسی چند‌گانه بر تصویر بدنی و پردازش حسی سالمندان دارای نقایص شناختی می‌پردازد.
مواد و روش ها پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون همراه با گروه آزمایش و کنترل است که به‌صورت دوسو‌کور انجام شد. نمونه‌ها به‌صورت در‌دسترس و به روش گزینش تصادفی در ۲ گروه کنترل و آزمایش (هر گروه ۱۵ نفر) قرار گرفتند. مداخلات در ۸ جلسه درمانی، ۲ روز در هفته به مدت ۱ ماه به‌صورت انفرادی برای هر‌یک از شرکت‌کنندگان انجام شد. ابزارهای ارزیابی شامل پرسش‌نامه چند‌بعدی نگرش فرد و پرسش‌نامه نیمرخ حسی بود. 
یافته ها نتایج نشان داد تمرینات درکی‌حرکتی مبتنی بر درمان حسی چندگانه در هر ۲ گروه در تمامی موارد پرسش‌نامه چند‌بعدی نگرش فرد در‌مورد بدن خود (به‌جز رضایت بدنی و دل‌مشغولی با اضافه بدن) و پرسش‌نامه نیمرخ حسی تفاوت معناداری داشت (۰/۰۵>p). همچنین تحلیل کوواریانس در هر ۲ پرسش‌نامه و در هر ۲ گروه کمتر از ۰/۰۵ و معنادار محاسبه شد.
نتیجه گیری نتایج این پژوهش نشان داد تمرینات درکی‌حرکتی مبتنی بر روش‌های چندحسی می‌تواند سبب بهبود تصویر بدنی و بهبود مهارت‌های پردازش حسی سالمندان دارای نقایص شناختی مؤثر شود. از‌این‌رو آموزش و تکرار این به درمانگران و مراجعان برای دسترسی به نتایج مفیدتر کمک شایانی می‌کند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb