۱۵ نتیجه برای زارع
علی زارعی، شهین قربانی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده
اهداف: "اوقات" در لغت به معنای زمان ها و "فراغت" به مفهوم آسایش، استراحت، آسودگی و رهایی از کاری است و در اصطلاح عبارت است: فرصت و زمانی که پس از به انجام رساندن کار و شغل روزانه باقی می ماند. جامعه شناسان معتقدند که فراغت واقعیتی است کاملا تازه که با جامعه صنعتی و پدیده شهرنشینی به وجود آمده است و آن را نمیتوان با بیکاری قرون گذشته مقایسه کرد. این مطالعه برای بررسی نیازهای اوقات فراغت سالمندان انجام شده است.
مواد و روشها: بدین منظور پرسشنامههای به صورت تصادفی بین سالمندان پارک های عمومی شهرستان قزوین توزیع گردید و اطلاعات جامع با استفاده از آمار استنباطی غیر پارامتریک مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر آن از آزمون ضریب همبستگی نیز استفاده شد.
یافتهها: بررسیها نشان میدهد که مجموعه برنامههای فراغتی ذیل در واقع یک مجموعه نسبتا کامل، هدفگرا و اغلب از نوع برنامههای فعال در حوزه اوقات فراغت سالمندان است که چنانچه با طراحی و برنامهریزی دقیق و همه جانبه نسبت به اجرا و توسعه آن در سطح کشور اقدام شود نتایج مطلوبی به دنبال خواهد داشت.
نتیجهگیری: با عنایت به نتایج حاصل از پژوهش از میان برنامههای فراغتی سالمندان نمایش فیلم، برنامههای ورزشی و هنری بیشتری سهم را به خود اختصاص دادهاند. نگرش سالمندان نسبت به ورزش بسیار مثبت ارزیابی شد چنانچه پرداختن به ورزشی را در سلامتی جسمی و روحی، فرهنگی، اجتماعی به نحو قابل توجهی موثر دانستهاند. همچنین تجهیز کلیه مراکز نگهداری سالمندان به تلویزیون، رادیو و امکانات مناسب جهت نمایشدادن فیلمهای ویدیویی ورزشی و غیر ورزشی و کامل نمودن تاسیسات ورزشی و استفاده از نیروی انسانی متخصص در واحدهای فوق برنامه در بهینه کردن اهداف اوقات فراغت سالمندان بسیار مثمر ثمر خواهد بود.
سید حسین محققی کمال، حمیرا سجادی، حسین زارع، اکبر بیگلریان،
دوره ۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۷ )
چکیده
اهداف: با پیشرفت علم پزشکی، امید به زندگی افزایش یافته و جوامع را با افزایش جمعیت روبرو ساخته است. برنامه ریزی جهت هرگونه خدمات، نیازمند شناخت نیازهای واقعی سالمندان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نیازهای سلامتی سالمندان سازمان تأمین اجتماعی و سازمان بازنشستگی کشوری طراحی شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی می باشد. که در آن ۱۵۰ سالمند مستمری بگیر (۷۵ نفر در گروه تأمین اجتماعی و ۷۵ نفر در گروه بازنشستگی کشوری) از لحاظ کیفیت زندگی با هم مقایسه شدند. ابزار گردآوری دادهها در این مطالعه چکلیست مربوط به نیازسنجی و پرسشنامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد بود. تجزیه و تحلیل دادهها بهوسیله نرمافزار آماری SPSS و با آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و تیتست تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها نشان داد نمره کیفیت زندگی کل سالمندان تأمین اجتماعی بالاتر از بازنشستگی کشوری است (هرچند از نظر آماری معنی دار نیست) و تنها در بعد عملکرد ذهنی و روانی تفاوت معنیدار آماری مشاهده شد. نتایج نشان میدهد که مهمترین نیاز سالمندان مربوط به درآمد (۵۱/۷درصد) آنها میباشد. همچنین وضعیت سلامت سالمندان بیانگر آن است که مهمترین مشکلات سالمندان به ترتیب مربوط به مشکلات قلبی و عروقی، عضلانیاسکلتی (۳۳/۵درصد) و شنوایی و بینایی (۱۹/۳درصد) بود. توزیع وسایل کمکی نیز نشان داد که دندان مصنوعی (۶۷/۳درصد)، عینک (۵۲درصد) و توالت فرنگی (۲۱/۳درصد) بیشترین وسایل مورد استفاده سالمندان است.
نتیجهگیری: در این مطالعه پایین بودن وضعیت اقتصادی سالمندان نشان میدهد که این قشر جامعه نیازمند حمایتهای بیشتر سازمانهای اجتماعی و رفاهی میباشد. درمجموع اکثر سالمندان مشکلات سلامتی بسیاری را مطرح کردند که توجه برنامهریزان سیستمهای بهداشتی و اجتماعی را در جهت کمک به سالمندان طلب میکند.
سپیده مرادی نژاد، فائزه صحبایی، مهراندخت نکاوند، محمد زارع،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
اهداف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر خاطره گویی بر سلامت روانی سالمندان بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر مطالعه ای نیمه تجربی بود که ۵۷ نفر از سالمندان مقیم آسایشگاه سالمندان شهید هاشمی نژاد تهران با نمونه گیری تصادفی طبقه ای شرکت کردند. معیارهای ورود به مطالعه سن ۶۰ سال و بالاتر، کسب نمره سلامت روان بین ۰ تا ۶۶/۶ )سلامت روان ضعیف و متوسط)، تکلم به زبان فارسی، توانایی شنیداری و گفتاری قابل قبول، جهت شرکت در جلسات، زندگی تمام وقت در آسایشگاه، نداشتن سابقه بستری شدن در بیمارستان روانی، درمان روانی و تجربه سوگ، طی ۶ ماه گذشته، تمایل به شرکت در تحقیق، هوشیاری نسبت به زمان، مکان و شخص، اقامت در آسایشگاه حداقل به مدت شش ماه و عدم دریافت هر گونه درمانی که در توانایی ذهنی، حافظه یا تفکر اختلال ایجاد کند. سطح سلامت روان شرکت کنندگان قبل از مداخله، به وسیله پرسشنامه ۲۸ سوالی سلامت عمومی گلدبرگ ارزیابی شد. مداخله شامل هشت جلسه خاطره گویی، هفته ای دوبار (به مدت ۱-۱/۵ ساعت) بود. در این جلسات سالمندان به بیان خاطرات خوشایند گذشته پرداختند، سپس سطح سلامت روان شرکت کنندگان، مجددا اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از آزمون t زوجی، جهت مقایسه داده ها استفاده شد.
یافتهها: یافته های مطالعه نشان داد بین نمرات قبل و بعد از مداخله در تمامی ابعاد سلامت روان (نشانه های جسمانی، اضطراب و اختلالات خواب، عملکرد اجتماعی و نشانه های افسردگی) و همچنین نمره کل سلامت روان اختلاف معنی داری (P=۰/۰۰۱) وجود داشت.
نتیجهگیری: خاطره گویی بر بهبود سلامت روان سالمندان مقیم آسایشگاه موثر است؛ لذا می توان از این تکنیک ساده، قابل اجرا و کم هزینه در آسایشگاه های سالمندان استفاده کرد.
مرتضی حاجینیا، احمد دلبری، مهدی زارعی، محمد علیآبادی، علی حبیبی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۲ )
چکیده
اهداف: هدف از مطالعه حاضر مقایسه تعادل ایستا در مردان میانسال و سالمند فعال و غیرفعال بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی-مقایسهای آزمودنیهای تحقیق شامل دو گروه ۵۵ مرد میانسال و سالمند فعال و ۴۹ مرد میانسال و سالمند غیرفعال بودند. تعادل ایستا در آزمودنیها با استفاده از آزمون ایستادن روی پا با چشمان باز و بسته اندازهگیری شد. سرعت (زمان) راه رفتن در آزمودنیهای فعال با استفاده از آزمون پیادهروی راکپورت اندازهگیری شد. برای مقایسه تعادل ایستا با چشمان باز و بسته بین دو گروه از آزمون تی مستقل و برای بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS۱۶ انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تعادل ایستا با چشمان بسته و باز در گروه فعال بهطور معنادری نسبت به گروه غیرفعال بالاتر میباشد. با این حال در گروه فعال هیچگونه ارتباط معناداری بین زمان راه رفتن و میزان تعادل با چشم باز و بسته مشاهده نشد. یک همبستگی منفی و معناداری بین سن و تعادل ایستا مشاهده شد بهطوریکه با افزایش سن تعادل بهطور معنیداری کاهش مییافت.
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان داد که مردان میانسال و سالمند فعالی که بهطور منظم به پیادهروی و ورزش صبحگاهی میپردازند نسبت به مردان میانسال و سالمند غیرفعال از تعادل بهتری برخوردار میباشند که این میتواند موید نقش تمرین بهویژه پیادهروی در بهبود تعادل باشد. احتمال می رود که پیادهروی با اعمال اضافه بار بر روی انتقال اطلاعات از طریق بهبود سیستمهای حسی سهگانه دستگاه عصبی مرکزی و همچنین سیستم حرکتی جهت حفظ تعادل، باعث بهبود تعادل شود.
ملیحه شیانی، حنان زارع،
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
اهداف: افزایش پیشرونده جمعیت سالمند در بسیاری از کشورهای توسعه یافته موجب معطوف شدن توجه به مسایل این گروه سنی شده است. از جمله روشهایی که در دهههای اخیر برای مقابله با مشکلات سالمندان و دیگر گروههای خاص به کار گرفته شده، برنامههای اجتماعمحور است. از آنجا که اجرای چنین برنامههایی مراحل اولیه رشد خود را در کشورهای مختلف میگذراند، لذا هدف از پژوهش بررسی برنامههای اجتماعمحور در میان سالمندان کهریزک و تاثیر آن بر میزان رفاه ذهنی آنان است.
مواد و روشها: در این پژوهش ۱۰۰ نفر از سالمندان ۶۰ سال به بالای آسایشگاه کهریزک (شعبه کرج) به روش نمونهگیری کاملا تصادفی انتخاب شدند. این افراد در دوگروه ۵۰ نفری آزمون و شاهد قرار گرفتند. ویژگی اصلی تفکیک دو گروه، شرکت در برنامههای اجتماعمحور بوده است. روش بررسی به صورت مداخلهای بوده که با استفاده از تکنیک پرسشنامه و مصاحبه اطلاعات مورد نیاز جمعآوری و برای تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشاندهنده تفاوت معنادار میان دو گروه آزمون و شاهد است. میانگین رفاه ذهنی گروه آزمون ۲/۵۵ و میانگین گروه شاهد ۱/۳۴- بوده است. سالمندانی که در برنامههای اجتماعمحور شرکت داشته و خدمات معناداری را دریافت کردهاند، در بررسی شاخصهای رفاه ذهنی میزان بالاتری از شادکامی، رضایت از زندگی و کیفیت زندگی را داشتهاند.
نتیجهگیری: با وجودی که مدت زمان زیادی از اجرای برنامههای اجتماعمحور در کهریزک نمیگذرد، اما همانطوریکه در نظریهها و مدلهای نظری مشخص شده افراد شرکتکننده در این برنامهها با بازگشت به اجتماع و انجام فعالیتهای مختلف هویت فردی و اجتماعی خویش را باز یافته و توانستهاند در مقایسه با دیگر سالمندان از میزان رفاه ذهنی بالاتری در ابعاد احساس شادکامی، کیفیت زندگی و رضایت از زندگی برخوردار شوند.
حلیمه زارعی، یدالله ابوالفتحی ممتاز، رباب صحاف، محبوبه مهدی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف ازدواج در دوره سالمندی به عنوان راهکاری برای افزایش کیفیت زندگی و کاهش تنهایی سالمندان توصیه شده است، اما به اندازه کافی مطالعهای که میزان رضایت سالمندان از ازدواج در دوره سالمندی را بیان کند، موجود نیست. بنابراین پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان رضایت زناشویی در بین سالمندانی است که در دوره سالمندی ازدواج کردهاند.
مواد و روش ها این مطالعه، مطالعهای مقطعی است که در شهر سنندج در سال ۱۳۹۵ انجام شده است. در این مطالعه از روش نمونهگیری دردسترس استفاده شد. شرکتکنندگان در پژوهش شامل ۱۹۰ نفر از افراد ۶۰ساله و مسنتر بودند که در دوران سالمندی ازدواجکرده بودند. دادهها را پرسشگر با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ جمعآوری کرد و در تحلیل دادهها از نسخه ۲۳ نرمافزار SPSS و روش آماری توصیفی و تحلیلی، آزمون تی مستقل استفاده شد.
یافته ها میانگین سنی مشارکتکنندگان در پژوهش ۶۷/۳۷ سال با انحراف معیار ۱۱/۲۴ بود. میانگین رضایت زناشویی ۳۶/۹۵ با انحراف معیار ۳/۷۰ بود. در حالی که فقط ۳/۷ درصد از سالمندان ازدواجکرده در دوره سالمندی، میزان رضایت زناشویی خود را کم بیان کردند، بیش از ۶۰ درصد آنان رضایت زناشویی خود را در سطح زیاد و خیلی زیاد گزارش دادند. نتایج حاصل از تحلیلهای آماری تی مستقل نشان داد بین زنان و مردان تفاوت معنیداری در میزان رضایت زناشویی وجود نداشت.
نتیجه گیری نتایج حاصل از این مطالعه نشاندهنده میزان رضایت زناشویی زیاد در بین سالمندان بود. این نتایج میتواند منبعی برای تشویق سالمندان بدون همسر، به ازدواج در دوره سالمندی باشد.
فاطمه خدایی، حمیدرضا طاهری، مهدی سهرابی، محمد سالاری زارع،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: در طول زندگی عوامل بسیاری فرآیندهای تعادلی بدنی را دچار اختلال و نقص عملکردی میکنند. یکی از این اختلالات و نقصهای عملکردی، بیماری پارکینسون است؛ لذا هدف تحقیق حاضر، بررسی تأثیر دستورالعملهای توجهی و تمرین با جوراب مقاومتی بر تعادل ایستا و پویای بیماران پارکینسونی است.
مواد و روش ها: با هدف بررسی این موضوع، از میان بیماران مبتلا به پارکینسون بالای ۶۰ سال شهرستان شاهرود، ۲۵ بیمار زن با میانگین سنی ۲.۳۱±۶۲.۲۰ به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در پنج گروه آزمایشی (گروه دستورالعمل توجهی بیرونی به همراه تمرین با جوراب مقاومتی،گروه دستورالعمل توجهی درونی به همراه تمرین با جوراب مقاومتی، گروه دستورالعمل توجهی بیرونی به همراه تمرینات مقاومتی بدون جوراب،گروه دستورالعمل توجهی درونی به همراه تمرینات مقاومتی بدون جوراب و گروه تمرینات مقاومتی بدون جوراب و بدون دستورالعملهای توجهی) جای گرفتند. پروتکل تمرینی تحقیق حاضر برای هر ۵ گروه تمرین مقاومتی و غیرمقاومتی، به صورت تمرینات ورزش در آب، ۹۰ دقیقه سه بار در هفته و به مدت ۸ هفته بود. تعادل ایستا و پویای شرکتکنندگان در مراحل پیشآزمون و پسآزمون ثبت شد.
یافته ها: یافتههای تحلیل کواریانس یکراهه (ANCOVA) نشان داد که در شاخص تعادل ایستا، تنها در شرایط چشم باز، گروه دستورالعمل توجهی بیرونی به همراه تمرین با جوراب مقاومتی برتر از سایر گروهها عمل کرد (۰.۰۴=p و۰.۳۱=η۲). این یافتهها در شاخص تعادل پویا نیز تکرار شد (۰.۰۲=p و۰.۴۴=η۲).
نتیجه گیری: با توجه به یافتههای این تحقیق، به مربیان و درمانگرها توصیه میشود تا حین تمرینات و مداخلات اصلاحی خود در آب، برای بهبود تعادل ایستا و پویای بیماران از دستورالعملهای توجهی بیرونی به همراه تمرین با جوراب مقاومتی طراحیشده در تحقیق حاضر بهره ببرند. بههرحال، انجام مطالعات تکمیلی آینده پیشنهاد میشود.
مجید زارع، زهره آذرکار، غلامرضا شریف زاده، آزاده ابراهیم زاده،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: عفونتهای ICU بخش عمدهای ازعفونتهای بیمارستانی است که کنترل آن سبب کاهش مرگومیر و همچنین کاهش مدت بستری دربیمارستان میشود. یکی ازگروههای مهم و پرریسک برای این عفونتها، سالمندان هستند. هدف این پژوهش، مطالعه و بررسی عفونتهای ICU درسالمندان و عوامل مؤثر درشیوع و پیامد آنهاست.
مواد و روش ها: دراین مطالعه توصیفی-تحلیلی، کلیه بیماران سالمند (بیشتر از ۶۵ سال) بستری در دو ICU بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در طی سال ۱۳۹۴ را مطالعه و بررسی کردیم. افراد سالمندی که تحت درمان آنتیبیوتیک بودند یا رضایت نداشتند و یا در ابتدای کشت مثبت از نظر عفونت قرار داشتند، از مطالعه حذف شدند. در افراد کشت منفی، ۷۲ساعت پس از بستری در ICU، کشت خون و ادرار و زخم و ترشح ریوی و خلط انجام شد و در نمونههای مثبت، عوامل مؤثر در عفونت و پیامد آن مثل سن، جنس، بیماری زمینهای و استفاده از کاتتر بررسی شد. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار v.spss۱۸ با روش chi-square انجام شد.
یافته ها: دراین مطالعه، ۴۱۷ نفر از سالمندان بالای ۶۰ سال بستری در ICU بیمارستانهای امام رضا و ولیعصر بیرجند با میانگین سن ۸.۹ ±۷۴.۰۴ در مطالعه وارد شدند. از این تعداد، ۲۵۵ بیمار (۶۱.۱۲%) در بیمارستان امام رضا و بقیه در ولیعصر بستری بودند. ۱۹۱ نفر (۴۵.۸%) از بیماران مورد مطالعه مرد و بقیه زن بودند. شیوع عفونت در بیماران مورد مطالعه ۱۸.۷% (۷۸ نفر) تعیین شد. شیوع عفونت در بیماران مرد بالاتر از زنان بود (۲۴.۱% در مقابل ۱۴.۲، ۰.۰۱=P) و با افزایش مدت بستری در بیمارستان به طور معناداری افزایش نشان داد (در بیماران با مدت بستری کمتر از ۵ روز ۲.۷%، ۱۰-۵ روز بستری ۳۰.۲% و بالاتر از ۱۰ روز ۶۷.۲% و ۰.۰۰۱>P). شایعترین عفونت در سالمندان مورد مطالعه عفونت تنفسی با ۴۲ مورد (۵۳.۸%) و سپس عفونتهای ادراری تعیین شد. ارتباط معناداری بین سن و شیوع عفونت مشاهده نشد. ارتباط معناداری بین عفونت و مورتالیتی و بین سن و مورتالیتی دیده نشد. شیوع عفونت به صورت معناداری در Icu داخلی ۳۵.۸% از Icu جراحی ۷.۸% بیشتر بود (۰.۰۰۱>P).
نتیجه گیری: بیماران سالمند بستری در ICU مستعد انواع عفونتها هستند و باید در حد امکان طول مدت بستری و انواع لولهگذاری را در آنها کاهش داد.
مهدی رصافیانی، رباب صحاف، امیر شمس، روشنک وامقی، حسین زارعیان، رحیم اکرمی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: با توجه به نبود ابزاری مناسب و منحصربهفرد برای ارزیابی کیفیت زندگی در سالمندان، هدف این مطالعه ارزیابی پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، نسخه سالمندان، در سالمندان ایرانی بود.
مواد و روش ها: روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی و در زمره تحقیقات استانداردسازی ابزار است. نمونه آماری تحقیق حاضر، ۳۰۰ سالمند (۱۵۰ مرد و ۱۵۰ زن) با دامنه سنی ۸۰-۶۰ سال بودند. ابزار استفادهشده نیز پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، نسخه سالمندان بود که دارای ۲۴ سؤال و ۶ مؤلفه است. برای تهیه نسخه فارسی پرسشنامه از روش استاندارد مدل ترجمه IQOLA استفاده شد. برای ارزیابی روایی از روشهای روایی ظاهری، محتوا، سازه و همزمان و برای ارزیابی پایایی نیز از روشهای ثبات زمانی (آزمون-آزمون مجدد) و همسانی درونی استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد در بخش کیفیت و آسانی ترجمه بیش از ۸۵ درصد سؤالها کیفیت ترجمه مطلوبی داشتند؛ لذا روایی ظاهری مناسب نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، نسخه سالمندان تأیید شد. نتایج روایی محتوایی نیز نشان داد که نسبت روایی محتوای (CVR) بهدستآمده برای تمامی سؤالات پرسشنامه در دامنه ۰.۷ تا ۱ و شاخص روایی محتوا (CVI) نیز برابر با ۰.۸۵ به دست آمد که نشاندهنده روایی محتوای قابلقبول این پرسشنامه است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون بین نمره کل این پرسشنامه و پرسشنامه ۲۸ سؤالی سلامت عمومی نشان داد که میزان ضریب همبستگی بهدستآمده بین دو متغیر برابر با ۰.۵۳ است که در سطح ۰.۰۵>P معنیدار است؛ لذا نتایج بهدستآمده بیانگر روایی همزمان پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت، نسخه سالمندان است. نتایج مربوط به روایی سازه پرسشنامه نیز نشان داد که شاخص برازش تطبیقی (CFI) برابر با ۰.۹۲۴، شاخص نیکویی برازش (GFI) برابر با ۰.۹۰۱، شاخص نیکویی برازش اصلاحشده (AGFI) برابر با ۰.۹۵۳، و ریشه میانگین مربعات خطای برآورد RMSEA) ۰.۰۴۸) به دست آمده است که نشاندهنده برازش مطلوب و تأیید روایی سازه این پرسشنامه است. درنهایت، نتایج مقادیر ضرایب همبستگی درون طبقهای حاصل از آزمون-آزمون مجدد، نشاندهنده قابلقبول بودن ثبات زمانی آیتمهای مورد ارزیابی است (۰.۸۹-۰.۷۸)؛ همچنین نتایج ضریب آلفای کرونباخ نشان داد که همسانی درونی هر یک از مؤلفههای مورد بررسی در حد مطلوب و قابلقبول قرار دارند (۰.۷۵
نتیجه گیری: نتایج بهدستآمده نشانگر این است که نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، نسخه سالمندان در نمونه مورد مطالعه دارای روایی و پایایی قابلقبولی است و میتوان از این پرسشنامه برای سنجش و ارزیابی کیفیت زندگی در سالمندان استفاده کرد.
هاشم شمشادی، امیر شمس، رباب صحاف، پروانه شمسی پور دهکردی، حسین زارعیان، علیرضا مسلم،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: پژوهش حاضر با هدف بررسی روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه چندبعدی نگرش فرد در مورد بدن خود (MBSRQ) در سالمندان ایرانی انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع تحقیقات غیرتجربی است که اطلاعات لازم و مورد نیاز آن به صورت مقطعی جمعآوری شد. جامعه آماری مطالعه را تمامی سالمندان بالای شصت سال شهر تهران تشکیل دادند. نمونه آماری تحقیق نیز شامل ۱۰۳۵ نفر بود که پرسشنامه چندبعدی نگرش فرد در مورد بدن خود (MBSRQ) را تکمیل کردند. این پرسشنامه شامل ۶۹ سؤال و ۹ مؤلفه است. جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، برای بررسی روایی همزمان از پرسشنامه نگرشهای فرهنگی ـ اجتماعی نسبت به ظاهر (SATAQ-۳)، برای تعیین همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و برای پایایی زمانی (با فاصله دو هفته) از ضریب همبستگی درونطبقهای استفاده شد.
یافته ها: بر اساس نتایج، روایی ظاهری، محتوا و همزمان پرسشنامه MBSRQ مورد تأیید قرار گرفتند (۰/۰۵>P). نتایج نشاندهنده برازش مطلوب نسخه فارسی پرسشنامه در سالمندان (با شاخصهای ۰/۹۰۳=AGFI=۰/۸۸۶ ، TLI=۰/۹۷۸ ، GFI و ۰/۰۷۵=PNFI و ۰/۰۴۲=RMSEA) بود. همچنین همسانی درونی و ثبات زمانی از مقادیر قابل قبولی برخوردار بودند (۰/۰۵>P).
نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه چندبعدی نگرش فرد در مورد بدن خود دارای روایی و پایایی قابل قبولی در سالمندان ایرانی است و سالمندان، پزشکان، متخصصان سالمندشناسی و پژوهشگران میتوانند از این پرسشنامه در مطالعات و ارزیابیهای خود استفاده کنند.
سیده محبوبه حسینی زارع، مریم تاجور، کیانوش عبدی، پروانه اصفهانی، بابک گراوند، ابوالقاسم پوررضا،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: سالمندان برای ادامه حیات نیاز به نشاط دارند. سرگرمی و فعالیت برای سالمندان زندگی بانشاطی ایجاد میکند، اعتمادبهنفس آنها را تقویت میکند و از سکون و بیثمر بودن نجات میدهد که درنهایت منجر به بهبود سلامت روان آنها خواهد شد. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین روشهای گذران اوقات فراغت و سلامت روانی سالمندان شهر تهران بود.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی در سال ۱۳۹۷ روی ۴۱۳ سالمند شصت سال و بالاتر شهر تهران انجام شد. از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای با رعایت نسبت جنسی از پنج منطقه شهر تهران استفاده شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی و پرسشنامه محققساخته گذران اوقات فراغت بود. دادههای پژوهش با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۲۱ و با آزمونهای آماری ضریب همبستگی اسپیرمن وتحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
یافته ها: بیشترین فعالیت فراغتی در سالمندان تماشای تلویزیون بود. ارتباط معنیداری بین طبقات تفریح و فرائض مذهبی با سلامت روانی سالمندان وجود داشت (P<۰/۰۰۰۱). در بین عوامل مخدوشکننده، سلامت جسمی بیشترین تأثیرگذاری را داشت.
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط معنیدار طبقات تفریح و فرائض مذهبی با سلامت روانی سالمندان، برنامهریزان میبایست نقش مساجد و حسینیهها و متولیان حوزههای فراغت مانند شهرداریها را در این زمینه جدی بگیرند. از طرفی با توجه به اثرگذاری سلامت جسمی بر رابطه گذران اوقات فراغت و سلامت روانی فراهم کردن مکانهایی که بتوانند سالمندان را درگیر فعالیتهای ورزشی و تفریحی کنند، ضروری است.
شکیبا غلامزاد، نرگس سعیدی، شیوا دانش، هادی رنجبر، مهسا زارعی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار (کرونا و سالمندان) ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: پژوهش حاضر با هدف کشف تجارب زیسته سالمندان از قرنطینه در دوران پاندمی بیماری کووید ـ ۱۹ انجام شد.
مواد و روش ها: طرح این پژوهش، کیفی و به روش تحلیل محتوا بود. نمونهگیری در یک نمونه دهنفری به روش مبتنی بر هدف انجام شد و تا اشباع دادهها ادامه یافت. برای گردآوری دادهها از مصاحبه حضوری نیمهساختاریافته استفاده شد. متنهای حاصل از مصاحبهها بهوسیله روش کیفی تحلیل محتوا تحلیل شدند.
یافته ها: در نتیجه مصاحبهها، دو مضمون اصلی پیامدهای منفی با مضمونهای فرعی اضطراب بیماری، خلق پایین، اضطراب مرگ، تعارضات بینفردی، انزوای اجتماعی، محدودیتهای درمانی و کاهش فعالیتهای جسمانی و مضمون اصلی پیامدهای مثبت با مضمونهای فرعی غنیمت شمردن فرصتهای زندگی، رشد معنوی و بهبود سبک زندگی کشف شدند. هریک از مضمونهای مذکور دارای چندین واحد معنایی حمایتکننده بودند.
نتیجه گیری: مضامین کشفشده بر اساس تجربه زیسته سالمندان، اطلاعات مفیدی در خصوص اثرات دوران قرنطینه بر سلامت جسمانی و روانی و کیفیت زندگی سالمندان به دست آورد که میتواند در برنامهریزیها و اقدامات درمانی مورد توجه قرار گیرد.
مژگان بیتانه، حسین زارع، سوسن علیزاده فرد، نصرالله عرفانی،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف یکی از مشکلات شایع در دوره سالمندی، اختلال خفیف شناختی است که علاوهبر مشکلات شناختی، موجب کاهش جنبههای مهمی از توانایی شناخت اجتماعی، مانند شناسایی هیجان چهره میشود. ازجمله شیوههای اثربخش در این حوزه، آموزش تعامل و شناخت اجتماعی است که تاکنون بر روی سالمندان اجرا نشده است. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش شناخت اجتماعی و تعامل بر بازشناسی هیجان چهره در سالمندان دارای اختلال خفیف شناختی انجام شد.
مواد و روش ها طرح پژوهش حاضر، نیمهآزمایشی با پیشآزمون پسآزمون و دوره پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل سالمندان بالای ۶۰ سال دارای اختلال خفیف شناختی شهر تهران در سال ۱۳۹۹ بود. در این پژوهش، ۴۰ سالمند دارای اختلال خفیف شناختی با روش نمونهگیری دردسترس هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروههای آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه ۲۰ سالمند). گروه آزمایش آموزش شناخت اجتماعی و تعامل را به شکل گروهی طی ۲ ماه در ۲۰ جلسه ۶۰ دقیقهای دریافت کردند. در این دوره، گروه کنترل هیچ آموزشی نداشتند. پرسشنامههای مورد استفاده در این پژوهش شامل آزمون ارزیابی شناختی مونترال و آزمون بازشناسی هیجان بود. همه مراحل تحقیق با رعایت اخلاق پژوهشی انجام شد و همه افراد نمونه فرم رضایت آگاهانه را امضا کرده بودند. دادههای حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس مختلط و آزمون تعقیبی بنفرنی با استفاده از نسخه ۲۳ نرمافزار SPSS مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافته ها نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان داد عضویت گروهی ۵۱ درصد و مرحله ارزیابی ۷۱ درصد از واریانس، تغییرات نمره بازشناسی هیجان چهره را به شکلی معنادار تبیین میکنند. همچنین نتایج آزمون بنفرونی نیز مشخص کرد نمرات بازشناسی هیجان چهره در گروه آزمایش بعد از مداخله و بعد از ۲ ماه افزایش یافته است و آموزش شناخت اجتماعی بر بازشناسی هیجانی در سالمندان دارای اختلال خفیف شناختی تأثیر معنادار دارد (۰۰۱/P<۰). این در حالی است که نمرات بازشناسی هیجان چهره در گروه کنترل تغییر معناداری نداشته است.
نتیجه گیری یافتههای پژوهش حاضر بیانگر این است که آموزش شناخت اجتماعی با بهرهگیری از فنونی همانند بررسی نقش هیجانات در موقعیتهای اجتماعی و رشد مهارتهای شناسایی هیجان میتواند بهعنوان یک روش کارآمد برای افزایش شناخت اجتماعی سالمندان استفاده شود.
حسین خورانی، الناز تک زارع، فاطمه محمدی، سیده آمنه مطلبی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: ترس یکی از شایعترین احساسات مرتبط با همهگیری کووید-۱۹ است. سالمندان در معرض خطر عفونت شدید کووید-۱۹ هستند. سلامت معنوی میتواند در رویارویی و سازگاری بیماران با ترس و شرایط استرسزای ناشی از بیماریها نقش مهمی داشته باشد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین پیشبینی ترس از ابتلا به ویروس کووید-۱۹ بر اساس سلامت معنوی در میان سالمندان شهر قزوین انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفیمقطعی روی ۴۰۰ سالمند ساکن شهر قزوین در سال ۱۴۰۰ انجام شد. از نمونهگیری خوشهای برای انتخاب سالمندان واجد شرایط استفاده شد. بدین صورت که ابتدا قزوین به ۳ منطقه شهری تقسیم شد. سپس از هر منطقه، سالمندان واجد شرایط از مراکز تجمع سالمندان انتخاب شدند. دادهها با استفاده از چکلیست اطلاعات جمعیتشناختی، پرسشنامههای ترس از کووید-۱۹ و سلامت معنوی پولتزین و الیسون جمعآوری شد. برای تعیین پیشبینیکنندههای ترس از ابتلا به کووید-۱۹ از مدل رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن سالمندان مشارکتکننده در مطالعه حاضر ۶/۹۹±۶۹/۷۰ بود. میزان ترس از کووید-۱۹ در سالمندان بررسیشده در حد بالا (۸/۸۲±۲۲/۰۰) بود. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد جنسیت (۰/۰۰۱=β=۰/۱۸۶, P)، سابقه فشار خون بالا (β=۰/۱۳۰ , P=۰/۰۰۶)، دیابت (۰/۰۹۷=P=۰/۰۳۷, β)، سکته مغزی(۰/۰۹۱=P=۰/۰۴۸, β )، سطح تحصیلات ( ۰/۱۴۲-=P=۰/۰۰۷, β)، وضعیت اقتصادی (۰/۱۴۵=P=۰/۰۰۷, β) و سلامت معنوی (۰/۱۱۷-=P=۰/۰۱۳, β) بهعنوان پیشبینیکنندههای ترس از ابتلا به کووید-۱۹ در میان سالمندان بودند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر حاکی از نقش مهم تحصیلات، بیماریهای مزمن، وضعیت اقتصادی و سلامت معنوی در پیشبینی ترس سالمندان از کووید-۱۹ بود؛ بنابراین اجرای برنامههای مراقبتی معنویتمحور میتواند روش مناسبی برای کاهش ترس و اضطراب سالمندان در همهگیری کووید-۱۹ باشد.
صالحه عباسیان، حبیب شارعی نیا، نجمه ولیزاده زارع، لیلا صادق مقدم،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف یکی از موضوعات مورد تأکید برای سالمندان ارائه خدمات مراقبت سلامت است که در قالب بیمارستانهای دوستدار سالمند تبیین شده است. حرکت به سمت بیمارستانهای دوستدار سالمند یکی از موضوعات کلیدی در سیاستهای بینالمللی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی انطباق معیارهای بیمارستانهای دوستدار سالمند در بیمارستان های آموزشی استان خراسان رضوی طراحی شده است.
مواد و روش ها پژوهش حاضر به روش مقطعی ۶ ماه دوم سال ۱۴۰۱ با مشارکت بیمارستانهای آموزشی استان خراسان رضوی انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها «چکلیست بیمارستانهای دوستدار سالمند» بود. روش نمونهگیری سرشماری از ۱۶ بیمارستان آموزشی استان خراسان رضوی بود. برای تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ و از آمارهای توصیفی مانند میانگین و انحرافمعیار و تعداد و درصد استفاده شد.
یافته ها ازنظر معیارهای بیمارستان دوستدار سالمند در حیطه محیط فیزیکی بیش از۴۰ درصد از بیمارستانها ازنظر واقع شدن در نزدیکی مترو و ایستگاه اتوبوس، نورپردازی، دسترسی به آسانسور، درها و راهروهای پهن، وجود رمپ، تابلوهای راهنما وضعیت مناسبی داشتند، در حیطه آموزش کارکنان، بیش از ۸۲ درصد از بیمارستانها دستورالعملی درزمینه غربالگری و ارائه مشاوره به بیماران سالمند نداشتند و بیمارستانها فاقد پرسنل آموزشدیده و متخصص درزمینه مسائل و مشکلات عمده دوران سالمندی بودند. در حیطه سیستمهای مدیریت مراقبتهای بهداشتی بیش از۹۰ درصد از بیمارستانها وضعیت مطلوب مطابق معیارهای بیمارستان دوستدار سالمند نداشتند.
نتیجه گیری باتوجهبه نتایج پژوهش، بیمارستانهای آموزشیدرمانی استان خراسان رضوی در ارتباط با معیارهای بیمارستان دوستدار سالمند در وضعیت نسبتا نامطلوبی قرار دارند. بنابراین برای ارائه مراقبت مناسب به سالمندان ضروری است که مؤلفههای بیمارستان دوستدار سالمند بهخصوص در حیطههای آموزش پرسنل و برنامههای ویژه مراقبتهای دوران سالمندی مورد توجه جدی قرار گیرد.