جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای شاکری

دکتر فاطمه خراشادی زاده، دکتر حبیبه سادات شاکری، دکتر عادله صاحب نسق، دکتر رضوان رجب زاده، خانم زهرا صالحی، زهره عباسی،
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف:. تبعیت از درمان سالمندان مبتلا به دیابت، ضعیف و Hb A۱C بالا است. لذا نیاز به استفاده از مدلهای ارتقادهنده سلامت برای تغییر سبک زندگی سالمندان مبتلا به دیابت وجود دارد. الگوی ارتقا دهنده سلامت پندر یکی از این مدلها می باشد.لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر مداخله آموزشی مبتنی برالگوی ارتقاء سلامت پندر بر میزان تبعیت از درمان سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر، از نوع تجربی روی ۸۰ سالمند دیابتی مراکز بهداشتی و درمانی بجنورد اجراشد. سالمندان براساس معیار ورود و خروج با تخصیص تصادفی به ۲ گروه ۴۰ نفره تقسیم شدند. گروه کنترل روتین را دریافت نمودند، لیکن گروه مداخله در طی ۸جلسه به مدت ۴ هفته بر اساس الگوی ارتقاء سلامت پندر آموزش دریافت نمود. داده ها توسط پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و تبعیت دارویی موریسکی و آزمایش HbA۱C قبل و سه ماه بعد از مداخله مجددا جمع اوری گردید. روایی و پایایی پرسشنامه ها بررسی شد. ملاحظات اخلاقی رعایت شد. داده ها با نرم افزار SPSS۲۳ و آزمون تحلیل تی مستقل، تی زوجی و رگرسیون خطی در سطح معناداری ۵ درصد آنالیز شدند.
یافته ها:  نتایج نشان داد اکثریت نمونه های مطالعه زن ۵۲ درصد و میانگین سنی ۵/۸۵±۶۷/۵ بود. نتایج بین گروهی نشان داد نمره پرسشنامه های تبعیت دارویی موریسکی و سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت در گروه مداخله به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل سه ماه بعد از مداخله افزایش پیدا کرده بود که این افزایش درهمه ابعاد معنی دار بود. (۰/۰۰۱>p) میزان Hb A۱C در گروه مداخله از ۰/۶۵۷±۷/۳۸ به ۰/۶۶۱± ۶/۹۴ به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت.
نتیجه گیری: با توجه به تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل پندر بر  سبک زندگی سالمندان مبتلا به  دیابت  نوع دو استفاده از این مدل به عنوان روشی سودمند و اثربخش توصیه می گردد.

ایرج شاکری نیا،
دوره ۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۱ )
چکیده

اهداف: سالخوردگی مرحله‌ای از زندگی است که احتمال شیوع بیماری‌های جسمی را افزایش می‌دهد، به اذعان پژوهش‌ها، برخی از این بیماری‌ها مزمن می‌شوند و وضعیت روان شناختی سالمندان را نیز با خطر مواجه می‌کنند، ازجمله نیازمندی‌های این بیماران علاوه بر حمایت‌های پزشکی، فراهم ساختن کمک‌ها و توجهات روان‌شناختی نظیر حمایت اجتماعی و امید است که معمولاً وابسته به زمینه‌های محیطی است.

مواد‌ و روش‌ها: با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی و امیدواری با سلامت روان از ۸۴ سالمند مرد مبتلا به دردهای مزمن جسمانی (۵۰ نفر دارای همسر و ۳۴ نفر فاقد همسر با فاصله سنی ۶۹ تا ۸۸ سال) خواسته شد تا پرسشنامه‌های حمایت اجتماعی، امید و سلامت عمومی را تکمیل کنند. به دلایل فرهنگی در این تحقیق، تنها سالمندان مرد مورد بررسی قرارگرفتند. داده‌های بدست آمده با آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام و آزمون t استیودنت برای گروه‌های مستقل با کمک نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ مورد تجزیه‌وتحلیل قرارگرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان‌داد که بین حمایت اجتماعی، امید و سلامت عمومی سالمندان، رابطه معنادار وجود دارد (۰/۰۱>P). تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام نشان داد که متغیرهای امید و حمایت اجتماعی به ترتیب توانسته‌اند سلامت عمومی سالمندان مبتلا به دردهای مزمن را پیش‌بینی کنند (۰/۰۱>P). همچنین مقایسه میانگین متغیرهای سه گانه تحقیق (حمایت اجتماعی، امید و سلامت عمومی) در سالمندان واجد همسر و فاقد همسر نشان‌داد که این دو گروه از لحاظ این متغیرها با یکدیگر تفاوت معنادار دارند (۰/۰۱>P). سالمندان واجد همسر در هر سه متغیر در وضعیت مطلوب‌تر و مناسب‌تری به سر می‌برند.

نتیجه‌گیری: هرچند کشور ما یکی از جوان‌ترین جمعیت را در اختیار دارد، بزودی دوره سالمندی را تجربه خواهدکرد و بسیار ضروری است که در برنامه‌ریزی‌های کلان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به نیازهای اجتماعی و شبکه ارتباطی سالمندان توجه شود چراکه این موضوع می‌تواند اثرات مستقیمی بر سلامت و بهزیستی آنان داشته باشد. با توجه به نتیجه تحقیق حاضر، افزایش حس امید و برقراری حمایت‌های اجتماعی می‌تواند به ارتقای سلامت عمومی سالمندان مبتلا به دردهای مزمن منتهی شده، نهایتاً کیفیت زندگی مناسبی را برای آن‌ها فراهم آورد.


فرهاد آزادی، محمد پرنیان‌پور، حسن شاکری، انوشیروان کاظم‌نژاد، احمدعلی اکبری کامرانی، امیر مسعود عرب‌لو، ایرج عبداللهی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده

اهداف: تکرارپذیری نسبی و مطلق از ویژگی‌های سایکومتریک آزمون هستند که مبنای بسیاری از تصمیم‌گیری‌‌های بالینی قرار می‌گیرند. در بسیاری مواقع، فقط تکرارپذیری نسبی مبنای تصمیم‌گیری و توجه است؛ درحالی‌که تکرارپذیری مطلق هم اهمیت بسیاری دارد.

مواد و روش‌ها: ۱۱ سالمند ساکن اجتماع در دامنۀ سِنی ۶۵ سال و بیشتر (۳/۵۸±۶۹/۶۴ سال) و ۲۰ جوان سالم ساکن اجتماع در دامنۀ سِنی ۲۰تا۳۵ سال (۴/۱۵±۲۸/۸۰ سال)، با استفاده از نسخ سه‌گانۀ آزمون Timed Up and Go دو بار با فاصلۀ زمانی ۲ تا۵  روز ارزیابی شدند.

یافته‌ها: به‌طورِکلی، غیرهمگن‌بودن جمعیت موضوع مطالعه، باعث افزایش ضریب هم‌بستگی درون‌ طبقه‌ای شده و این ضریب در سالمندان، بیش از جوانان بوده و افزودن فعالیت ثانویه، باعث کاهش آن می‌شود. در این تحقیق، شاخص‌‌های تکرارپذیری مطلق با استفاده از منابع داده‌ها و معادلات مختلف به نتایج کم‌وبیش مشابهی منجر شد. درکل، سالمندان در آزمون مجدد، نیازمند تغییر بیشتری درمقایسه‌با جوانان هستند تا تغییرات مشاهده‌شده تغییری واقعی و نه تصادفی قلمداد شود. سهم خطای تصادفی در متغیر‌‌های تحقیق‌شده در سالمندان، اندکی بیش از جوانان بوده و افزودن فعالیت ثانویه باعث افزایش آن می‌شود. به‌نظر می‌رسد غیرهمگن‌بودن جمعیت، باعث تعدیل شاخص‌‌های تکرار‌پذیری مطلق می‌شود.

نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد محققان و درمانگران هنگام توجه به تکرارپذیری نسبی، باید به نکاتی همچون همگن‌بودن جمعیت موضوع مطالعه توجه کنند. ازطرفی، در تصمیم‌گیری‌‌های بالینی، توجه به تکرارپذیری مطلق در کنار تکرارپذیری نسبی هم لازم است.


فرهاد آزادی، محمد پرنیان‌پور، حسن شاکری، انوشیروان کاظم‌نژاد، احمدعلی اکبری‌کامرانی، امیرمسعود عرب، ایرج عبداللهی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده

اهداف: تکرارپذیری نسبی و مطلق از جنبه‌های مهم هر آزمون هستند که مبنای بسیاری از تصمیم‌گیری‌های بالینی قرار می‌گیرند. در بسیاری موارد تنها تکرارپذیری نسبی مبنای تصمیم‌گیری و توجه قرار می‌گیرد درحالی‌که تکرارپذیری مطلق هم از اهمیت بسیاری برخوردار است.

مواد و روش‌ها: ۱۱ سالمند ساکن اجتماع در دامنه سنی ۶۵ سال و بالاتر (۳/۵۸±۶۹/۶۴ سال) و ۲۰ جوان سالم ساکن اجتماع در دامنه سنی ۲۰ تا ۳۵ سال (۴/۱۵±۲۸/۸۰ سال) با استفاده از آزمون «پنج بار برخاستن و نشستن از روی صندلی» دوبار با فاصله زمانی ۲ تا ۵ روز مورد ارزیابی قرار گرفتند.

یافته‌ها: در این تحقیق، شاخص تکرارپذیری مطلق «حداقل تغییر قابل تشخیص سالمندان» در سالمندان ۵/۲۹ ثانیه و در جوانان ۳/۰۲ ثانیه و ضریب واریانس به ترتیب %۲۷ و %۱۹ به‌دست آمد.

نتیجه‌گیری: نتیجه این تحقیق نشان داد که در ارزیابی میزان پیشرفت سالمندان در طی جلسات درمانی یا قضاوت در مورد سیر پیشرفت یا پسرفت توانایی آن‌ها، سالمندان نیازمند تغییر بیشتری نسبت به جوانان هستند تا تغییرات مشاهده شده به عنوان یک تغییر واقعی -و نه تصادفی- قلمداد شود. همچنین سهم خطای تصادفی آزمون "پنج بار برخاستن و نشستن از روی صندلی" در سالمندان اندکی بیش از جوانان بود.


مجتبی امینی، ماندانا غلامی، حسین عابد نطنزی، نادر شاکری، حمیدرضا حداد،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پائیز ۱۳۹۸ )
چکیده

اهداف بیماری انسدادی مزمن ریه یکی از مهم‌ترین بیماری‌های پیش‌رونده ریوی است. آشکار است که اختلال عملکرد دیافراگم یک عامل مهم در بدترشدن و پیشرفت علائم در بیماران دارای انسداد مزمن ریه است. به همین دلیل تأثیر تمرین تنفسی دیافراگمی بر برخی از عوامل ریوی در این بیماران بررسی شد.
مواد و روش ها در این پژوهش نیمه‌تجربی از نوع قبل و پس از آزمون ۱۶ بیمار مرد با میانگین و انحراف معیار سنی ۵۷۴±۵۵ مبتلا به انسداد مزمن ریه، با شدت متوسط به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه هشت‌نفره (آزمایش دیافراگمی و گروه کنترل) تقسیم شدند. از وسایل آزمایشگاهی و پرسش‌نامه اطلاعات فردی برای کنترل معیارهای ورود استفاده شد. توسط وسایل آزمایشگاهی حداکثر فشار دمی، FEV۱ و تعداد تنفس در دقیقه اندازه‌گیری شد. تمرین تنفسی به مدت هشت هفته و هفته‌ای سه جلسه روی گروه آزمایش اعمال شد. گروه کنترل هیچ تمرینی را انجام ندادند. پس از پایان تمرینات، عوامل ریوی دوباره اندازه‌گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده‌های به‌دست‌آمده از تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافته ها یافته‌ها بیانگر آن است که تمرین تنفسی دیافراگمی بر عوامل ریوی تأثیر داشته و معنادار است (۰/۰۱=P). در گروه کنترل در هیچ‌یک از متغیرها بهبودی مشاهده نشد (۰/۰۵˃P).
نتیجه گیری نتایج مطالعه ما نشان داد تمرین تنفسی موجب بهبود الگوی تنفسی بیماران می‌شود و باید در برنامه بازتوانی ریوی این بیماران گنجانده شود. 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb