اهداف با توجه به رشد سریع جمعیت سالمندان در جهان و به ویژه در ایران، ضرورت بررسی کیفیت زندگی سالمندان آشکار میشود. از این رو شناسایی عوامل مؤثر بر مسائل سالمندی اهمیت خاصی دارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل تسهیلگر و بازدارنده کیفیت زندگی در زنان و مردان سالمند است.
مواد و روش ها پژوهش حاضر مطالعهای کیفی و از نوع پدیدارشناختی است. شرکتکنندگان در این تحقیق ۲۳ نفر از سالمندان بودند که به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. این شرکتکنندگان از ۶۱ تا ۱۰۱ ساله بودند که ۶۰/۹ درصد آنها را زنان و ۳۹/۱ درصدشان را مردان تشکیل میدادند. دادهها از طریق مصاحبههای عمیق و نیمهساختاریافته جمعآوری شدند. مصاحبهها ضبط شدند و به روش استرابرت و کارپنتر تجزیهوتحلیل شدند.
یافته ها یافتههای پژوهش شش مضمون اصلی را شامل میشود که عبارتند از: بسترهای تسهیلگرایانه داخلی، عوامل خارجی پیشبرنده، چالشها و مشکلات درونفردی، موانع و کمبودهایی در عرصه برونی، خواستهها و آرزوهای زوال رفته، بایستهها و پیشنهاداتی برای بهبود. همچنین ۲۴ مضمون فرعی دارد.
نتیجه گیری طبق نتایج این پژوهش برای بهبود زندگی سالمندان باید به عواملی نظیر نقش باورهای مذهبی، تغذیه مناسب، ملاقات اقوام، خاطرهگویی و ایجاد روابط اجتماعی مناسب توجه کرد. همچنین با رفع موانعی از جمله شکستن تابوی ازدواج سالمندی، حمایت مالی و ارائه خدمات مشاورهای برای تأمین سلامت سالمندان و ارتقای کیفیت زندگیشان اقدام کرد.