جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای اعتبار

رضا نیلی پور، عباس پورشهباز، زهرا سادات قریشی، عاطفه یوسفی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

اهداف: تاکنون «آزمون زبان‌پریشی فارسی» به‌عنوان نخستین و پرکاربردترین آزمون مدوّن برای سنجش و درمان اختلال‌های زبانی بیماران زبان‌پریش بزرگسال و تحقیقات زبان‌پریشی مورد استفاده قرار گرفته است. نسخه اولیه این آزمون براساس معیارهای انطباق زبانی و فرهنگی برای گویندگان سالم فارسی‌زبان معیاریابی و تدوین شد و همین نسخه افزون بر بیست سال است که در کلینیک‌های گفتاردرمانی مورد استفاده قرارگرفته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی روایی و اعتبار این آزمون براساس نتایج به‌دست‌آمده از بیماران زبان‌پریش فارسی‌زبان است.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر، ۵۷ بیمار بزرگسال فارسی‌زبان مبتلا به زبان‌پریشی (روان و ناروان) متعاقب ضایعه مغزی نیمکره چپ با دامنه سنی ۱۹-۸۳ سال به‌شیوه هدفمند در فاصله بین سال‌های ۹۰-۱۳۸۵ از کلینیک‌های دانشگاهی و مراکز درمانی شهر تهران، مشهد، کرج، یزد، اصفهان و شیراز انتخاب شدند. برای بررسی روایی ملاکی آزمون، نیم‌رخ زبانی به‌دست‌آمده از نتایج این آزمون با تشخیص گفتاردرمانگر به‌منظور تعیین نوع زبان‌پریشی مقایسه و اعتبار آزمون از طریق محاسبه آلفای کرونباخ محاسبه شد. در ضمن برای بررسی روایی سازه آزمون، همبستگی بین مهارت‌های آزمون و خرده‌آزمون‌های تشکیل‌دهنده هر مهارت محاسبه شد.
یافتهها: براساس نتایج این پژوهش، اعتبار کل آزمون ۰/۹۳ به‌دست آمد. از نظر ساختاری بین مهارت‌های آزمون، همبستگی معناداری وجود داشت (۰/۰۵>P و ۰/۷۶-۰/۰۳=R). همچنین خرده‌آزمون‌های هر مهارت از همبستگی متوسط تا بالایی برخوردار بودند(۰/۰۱>P و ۰/۸۳-۰/۶۳=R). از طرفی نتایج عملکرد انواع زبان‌پریشی در هر یک از مهارت‌های زبانی، نشان‌دهنده انطباق نیم‌رخ‌های به‌دست‌آمده با تشخیص گفتاردرمانگران بود.

نتیجهگیری: با توجه به روایی و اعتبار بالای این آزمون، می‌توان از آن به‌عنوان یک ابزار بالینی معیار در تشخیص افتراقی انواع زبان‌پریشی و بررسی شدت آسیب‌پذیری مهارت‌های زبانی در مطالعات زبان‌شناسی بالینی در بیماران بزرگسال فارسی‌زبان دارای ضایعه مغزی استفاده کرد.


رضا صالحی، کیوان دواتگران، مژده حیدری، ندا مصطفایی، محمود لطیفی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف ارزیابی و شناخت نیازهای برآورده‌شده و نشده سالمندان و برطرف‌کردن نیازهای برآورده‌نشده آن‌ها می‌تواند کیفیت زندگی سالمندان را افزایش دهد. برای استفاده از هر ابزار اندازه‌گیری اعتبار و پایایی آن ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی تکرارپذیری در دفعات آزمون، اعتبار سازه و اعتبار معیار نسخه فارسی پرسش‌نامه نیازسنجی کمبرول در سالمندان ایرانی مبتلا به آسیب سلامت روان و مراقبان آن‌ها انجام شد.
مواد و روش ها مطالعه حاضر از نوع توصیفی‌تحلیلی است که در سال ۱۳۹۴ روی ۱۲۳ سالمند (۶۱ نفر مرد و ۶۲ نفر زن) مبتلا به آسیب سلامت روان (نمونه‌گیری آسان) با میانگین سنی (۹/۲۴)۷۲ سال و ۴۱ نفر از مراقبان غیررسمی آن‌ها انجام شد. تکرارپذیری در دفعات آزمون با انجام دو بار مصاحبه به فاصله حدوداً دو هفته و اعتبار معیار با سنجش همبستگی بین نمرات پرسش‌نامه کمبرول با پرسش‌نامه های ۳۶ سؤالی کیفیت زندگی، شاه مقیاس شاخص بارتل و پرسش‌نامه ۱۲ سؤالی بررسی سلامت عمومی بررسی شد. اعتبار سازه با تشکیل ماتریس همبستگی بین همه دو بخش پرسش‌نامه بررسی شد. تحلیل آماری داده ها با استفاد از نرم‌افزارSPSS۱۹  انجام شد.
یافته ها نتایج ضریب توافق کاپا در بررسی تکرارپذیری سالمندان (۴۸/۰۰-۰/۱)، مراقبان غیررسمی آن‌ها (۶۵/۰۰-۰/۱) و ضریب همبستگی درون طبقه ای در سالمندان ۰/۹۵۱ و مراقبان غیررسمی آن‌ها ۰/۹۷۰ در سطح معنی‌داری ۰/۰۵ به دست آمد. در بررسی اعتبار معیار هم‌زمان، همبستگی اسپیرمن بین نمره کل کمبرول با نمره کامل پرسش‌نامه کیفیت زندگی (۰/۷۹۰-) و شاه مقیاس شاخص بارتل (۰/۷۸۸-) و همبستگی متوسط بین نمره نیازهای برآورده‌نشده کمبرول با نمره کامل پرسش‌نامه کیفیت زندگی (۰/۴۷۴-) و همچنین همبستگی زیاد بین نمره بخش استرس روانی مراقبان کمبرول با نمره کامل پرسش‌نامه بررسی سلامت عمومی (۰/۸۷۵) به دست آمد. نتایج اعتبار، سازه خوب پرسش‌نامه را نشان داد.
نتیجه گیری نتایج تکرارپذیری در دفعات آزمون، اعتبار سازه و اعتبار معیار هم‌زمان خوب نسخه فارسی پرسش‌نامه کمبرول را نشان داد. پیشنهاد می‌شود در مطالعات دیگری نیز ویژگی‌های روان‌سنجی پرسش‌نامه کمبرول ارزیابی شود.


مونس مدرسی فر، یدالله ابوالفتحی ممتاز، احمد دلبری،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

اهداف: مطالعات نشان می‌دهد که رابطه‌ نوه‌‌ها با پدربزرگ/مادربزرگ‌ها تأثیر متقابلی روی سلامتی و کیفیت زندگی هر دو گروه دارد. در حال حاضر، ابزاری برای ارزیابی این رابطه در ایران وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی روایی و پایایی نسخه‌ فارسی پرسش‌نامه رابطه نوه-پدربزرگ/مادربزرگ انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود و روی ۵۰۵ دانش‌آموز دختر و پسر مقاطع تحصیلی دبستان، متوسطه دوره اول و دوم که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب شده بودند، در شهر جهرم در سال ۱۳۹۷ انجام شد. در این پژوهش از پرسش‌نامه‌ دموگرافیکی و پرسش‌نامه رابطه نوه-پدربزرگ/مادربزرگ استفاده شد؛ همچنین از روایی محتوا، روایی صوری، روایی سازه و پایایی درونی و از آزمون‌های آنالیز واریانس، تی مستقل و همبستگی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز از نرم‌افزار‌های AMOS و SPSS نسخه ۲۳ استفاده شد.
یافته ها: میانگین سنی دانش‌آموزان شرکت‌کننده ۱۲.۸۸ سال با انحراف معیار ۲.۶۷ بود. روایی محتوا به وسیله CVI، ۰.۹۸ به دست آمد. شرکت‌کنندگان سؤالات پژوهش را از لحاظ ساده بودن، واضح بودن و قابل درک بودن تأیید کردند. پایایی درونی از طریق آلفای کرونباخ ۰.۸۹ به دست آمد. آلفای کرونباخ برای بُعد عاطفی نوه‌ها با پدربزرگ/مادربزرگ‌ها ۰.۸۴ و برای بُعد مشارکتی ۰.۸۳ به دست آمد. شاخص‌های مربوط به روایی سازه نشان دادند که پرسش‌نامه از برازش مطلوبی برخوردار است (GFI=۰/۰۹۶۴ ،CMIN=۲/۵۰۴ ،AGFI=/۰۹۳۸ ،RMSEA=۰/۰۵۹).
نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که نسخه‌ فارسی پرسش‌نامه رابطه نوه-پدربزرگ/مادربزرگ از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است. پیشنهاد می‌شود مطالعات بیشتری برای ارزیابی روایی و پایایی پرسش‌نامه رابطه نوه-پدربزرگ/مادربزرگ انجام شود.

احمدرضا شمس‌آبادی، احمد دلبری، آمنه صفری، فاطمه بهادر، اسماعیل مهرآیین،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

اهداف: سامانه‌های مدیریت سلامت از راه دور سالمندان باید دارای ویژگی‌ها، قابلیت‌ها و زیرساخت‌هایی باشند که نیاز متنوع مدیریت مراقبت در منزل را پوشش دهند. با توجه به اینکه پرسشنامه‌ای روا و پایا برای تعیین این الزامات وجود ندارد؛ لذا هدف اصلی این مطالعه تعیین قابلیت‌ها و الزامات سامانه پایش از راه دور سلامت سالمندان و ارائه آن به صورت یک پرسشنامه روا و پایا بود.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی بود که در سال ۱۳۹۸ انجام گرفت. آیتم‌های پرسشنامه از یک مطالعه مروری نظام‌مند به دست آمده است. برای انجام مطالعه مروری، کلیدواژه‌های سالمندی، مراقبت در منزل، سلامت از راه دور و فناوری اطلاعات در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا اکتبر ۲۰۱۹ در پایگاه‌های علمی منتخب مورد جست‌وجو قرار گرفت.
یافته ها: بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر، پارامترها و الزامات سامانه الکترونیکی مدیریت سلامت از راه دور سالمندان، در قالب ۹۷ آیتم شناسایی شد. همچنین ۳۱ آیتم اولیه پرسشنامه به دلیل روایی و پایایی پایین حذف شد. در مرحله بعد، پرسشنامه نهایی با ۶۶ آیتم و نسبت روایی محتوا ۹۹% و ضریب آلفای کرونباخ (۰/۹) و همچنین ضریب همبستگی مطلوب (۰/۸۵=p<۰/۰۵ r) طراحی شد.
نتیجه گیری: در این مطالعه، الزامات سیستم پایش از راه دور سلامت سالمندان تعیین و با استفاده از این الزامات پرسشنامه‌ای روا و پایا ایجاد شد. این پرسشنامه در پنج قسمت کاربردها، الزامات عملکردی، الزامات غیرعملکردی، ابزارها و زیرساخت‌های ارتباطی طراحی شد. نتایج پژوهش حاضر می‌تواند توسط طراحان سیستم‌های مراقبت بهداشتی جهت تعیین کاربردها و الزامات سامانه‌های پایش سلامت سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb