جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای تاب‌آوری

جهانگیر کرمی، آسیه مرادی، پیمان حاتمیان،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف با توجه به اهمیت موضوع رضایت شغلی در بین میان‌سالان و سالمندان، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تاب‌آوری، خودکارآمدی و حمایت اجتماعی با رضایت شغلی در بین میان‌سالان و سالمندان شاغل شهر کرمانشاه انجام شد.
مواد و روش ها جامعه آماری پژوهش شامل تمامی میان‌سالان و سالمندان شاغل شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۵ بود که نمونه‌ای به حجم ۲۴۰ نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس از بین آن‌ها انتخاب شد؛ شامل۱۶۰ نفر مرد و ۸۰ نفر زن در دامنه سنی بین ۵۰ تا ۷۵ سال. میانگین سنی آن‌ها نیز ۱/۹۳±۶۶/۸۷ بود. برای گردآوری داده‌های پژوهش از پرسش‌نامه‌های باورهای خودکارآمدی عمومی (GSE-۱۰)، پرسش‌نامه کونورو دیویدسون (CD-RIS)، پرسش‌نامه رضایت شغلی اسپکتور (JSS) و پرسش‌نامه مقیاس ادراک حمایت اجتماعی چندبعدی استفاده شد. 
یافته ها تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد بین خودکارآمدی و تاب‌آوری با رضایت شغلی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین حمایت اجتماعی با رضایت شغلی میان‌سالان و سالمندان شاغل نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. 
نتیجه گیری با توجه به یافته‌های این مطالعه می‌توان نتیجه گرفت که خودکارآمدی، تاب‌آوری و حمایت اجتماعی به عنوان متغیرهای پیش‌بین توان پیش‌بینی رضایت شغلی میان‌سالان و سالمندان شاغل را دارند.


لیلا بیطرفان، محمود کاظمی، مجید یوسفی افراشته،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف در جوامع امروزی سالمندان یکی از گروه‌های اجتماعی روبه‌رشد هستند که با توجه به هرم سنی اهمیت روزافزونی یافته‌اند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه ساده و چندگانه سبک‌های دلبستگی به خدا و تاب‌آوری با اضطراب مرگ در سالمندان شهر زنجان انجام شده است.
مواد و روش ها مطالعه حاضر مطالعه‌ای توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه سالمندان شهر زنجان در سال‌های ۹۶-۱۳۹۵ بود که بیش از ۶۵ سال داشتند. به شیوه نمونه‌گیری در دسترس ۲۴۲ نفر انتخاب شدند و برای جمع‌آوری اطلاعات به آن‌ها مراجعه شد. از این تعداد به دلیل همکاری کامل نکردن و مخدوش‌بودن، پرسش‌نامه  ۱۱ نفر کنار گذاشته شد و داده های ۲۳۱ نفر وارد تحلیل شد. ابزار استفاده‌شده در این پژوهش مقیاس اضطراب مرگ تمپلر، پرسش‌نامه  دلبستگی به خدا بک و مک دونالد و مقیاس تاب‌آوری کونور و دیویدسون بود. برای تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافته ها نتایج ضریب همبستگی نشان داد که همبستگی بین اضطراب مرگ با توجه به خدا ۰/۵۶-، با اعتماد در مقابل بی‌اعتمادی ۰/۶۵-، با توکل به خدا ۰/۵۳-، با ارتباط با خدا ۰/۶۸- و بین کل دلبستگی به خدا و اضطراب مرگ ۰/۶۸-، و در نهایت بین تاب‌آوری و اضطراب مرگ ۰/۵۴- به دست آمد که همگی در سطح ۰/۰۱ معنی‌دار هستند. همچنین تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای پیش‌بین ۶۴ درصد واریانس اضطراب مرگ را تبیین می‌کنند.
نتیجه گیری نتایج نشان داد که بین سبک‌های دلبستگی به خدا و تاب‌آوری با اضطراب مرگ رابطه منفی و معنی‌داری وجود دارد. بنابراین توصیه می‌شود مسئولان مربوطه به آموزش و مهارت‌های لازم در خصوص تاب‌آوری و اعتقاد به خدا و خداباوری در دوره سالمندی و مراکز نگهداری سالمندان توجه کنند.

مهدی قزلسفلو، نادره سعادتی، زهرا یوسفی، ملیحه زمانپور،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

اهداف در خانواده‌ای که سالمند مبتلا به آلزایمر دارد، مراقبان اصلی با چالش‌های زیادی مواجه هستند؛ به گونه‌ای که مراقبت از این بیماران به «۳۶ ساعت زندگی در روز» تعبیر شده است که جنبه‌های مختلف زندگی از جمله سلامتی، اشتغال و درآمد مراقبان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تاب‌آوری بر کاهش استرس و مشکلات ارتباطی در مراقبت‌کنندگان اصلی سالمندان مبتلا به آلزایمر بود.
مواد و روش ها پژوهش حاضر به صورت تجربی از نوع پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماه بوده است. انتخاب نمونه از بین مراقبان اصلی خانواده‌هایی بود که در بازه زمانی مهر و آبان ۱۳۹۶ از خدمات مرکز توان‌بخشی در منزل سالمندان همراز زندگی تهران، تحت نظارت سازمان بهزیستی بهره برده بودند. از بین مراقبان ۴۷ سالمند (میانگین ۷۳/۲۰ و انحراف استاندارد ۹/۰۹) مبتلا به آلزایمر درخواست‌کننده خدمات در منزل، تعداد ۲۴ مراقب (۴۲/۱±‌۷/۵۱) به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده‌ها مقیاس استرس ادراک‌شده و پرسش‌نامه مهارت‌های ارتباطی بود.
یافته ها تحلیل واریانس آزمون اندازه‌گیری مکرر نشان داد مداخله تاب‌آوری در گروه آزمایش در مرحله پس‌آزمون و پیگیری در نمره‌های استرس و مشکلات ارتباطی در سطح ۰/۰۵=P معنادار است. همچنین نتایج آزمون بنفرینی نشان می‌دهد تفاوت میانگین استرس و مشکلات ارتباطی بین مراحل پیش‌آزمون با پس‌آزمون و پیگیری معنادار است (۰/۰۰۰۱=P)، اما تفاوت میانگین بین پس‌آزمون و پیگیری در هیچ‌یک از متغیرهای پژوهش معنادار نیست که بیانگر آن است که نتایج حاصل در مرحله پیگیری بازگشت نداشته و اثر مداخله پایدار بوده است.
نتیجه گیری با توجه به نیازی که سالمندان به حمایت اطرافیان دارند؛ می‌توان نتیجه گرفت آموزش تاب‌آوری یک روش مؤثر است که می‌تواند استرس و مشکلات ارتباطی را در مراقبان سالمندان دچار آلزایمر کاهش دهد.

مهسا جعفری، فردین علی پور، غنچه راهب، مصطفی مردانی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

اهداف هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین استرس ادراک‌شده و بار مراقبتی با نقش تعدیل‏گری تاب‏آوری در بین مراقبین سالمندان مراکز سالمندی شبانه‌روزی شهر تهران در سال ۱۳۹۵ است.
مواد و روش ها این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بوده که به‌صورت مقطعی انجام شده است. داده‌های پژوهش از ۱۴۲ نفر (پنجاه نفر مرد و ۹۲ نفر زن) از مراقبین شاغل در مراکز سالمندی شهر تهران که به‌صورت تمام‌شماری وارد مطالعه شدند، جمع‌آوری شده است. در این مطالعه از پرسش‌نامه‌های استرس ادراک‌شده (PSS-۱۴)کوهن و همکاران (۱۹۸۳)، بار مراقبتی زاریت و همکاران (۱۹۸۶) و پرسش‌نامه تاب‏آوری کانر و دیویدسون (۲۰۰۳) استفاده شده است. از نسخه ۲۰ نرم‏افزار SPSS برای تحلیل داده‏ها استفاده شد. سطح معناداری نیز ۰۵/۰‌P< در نظر گرفته شد.
یافته ها یافته‏ های این تحقیق نشان می‏دهد میانگین نمرات استرس‌ادراک‌شده مراقبین (۳۵/۱۱) بالاتر از متوسط (۲۸) بود. رابطه بین بار مراقبتی و استرس ادراک‌شده مثبت و معنا‏دار بوده است ( ۰/۷۷۳, r>۰, P<۰/۰۰۱=β) و بین تاب‌آوری و بار مراقبتی رابطه منفی و معنادار (۰/۱۱۰-‌=β) وجود دارد. همچنین اثر تعاملی دو متغیر استرس ادراک‌شده و تاب‌آوری بر بار مراقبتی منفی و معنادار بوده و تاب‏آوری نقش تعدیل‏کننده در ارتباط بین استرس ادراک‌شده و بار مراقبتی ایفا می‌کند (۰/۰۰۱>P).
نتیجه گیری با توجه به ارتباط مثبت استرس ادراک‌شده و بار مراقبتی و همچنین نقش ویژه‌ای که متغیر تاب‌آوری در تعدیل این ارتباط دارد، کلیه نهادهای دولتی و غیردولتی ارائه‌دهنده خدمات در حوزه سالمندی و همچنین سیاست‌گذاران حوزه بهداشت و سلامت می‌بایست توجه به مفهوم تاب‏آوری را بیش از پیش در اقدامات، سیاست‌ها و پروتکل‌های اجرایی خود لحاظ کرده و آن را با مداخلات آموزشی مناسب بهبود بخشند. همچنین برای افزایش کیفیت ارائه خدمات و کاهش عوارض روانی، اجتماعی و فیزیکی در مراقبین سالمندان نیاز است تا در مطالعات آتی به سایر عوامل میانجی و تعدیلگری درونی و بیرونی نیز توجه شود.
 

اصغر شهبازی، ملیحه صبور، ژاله زندیه، سمانه حسین زاده، لیلا میری،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف شیوع همه‌گیری کووید-۱۹یک رویداد استرس‌زا به‌ویژه در سالمندان محسوب می‌شود. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط تاب‌آوری با سلامت روان در همه‌گیری کووید-۱۹ بر روی سالمندان شهرستان اهر انجام شد.
مواد و روش ها مطالعه مقطعی (توصیفی‌تحلیلی)، در سال ۱۴۰۰ بر روی ۲۷۱ نفر سالمند بالای ۶۰ سال تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اهر انجام شد و نمونه‌گیری با استفاده از روش خوشه‌ای تصادفی صورت گرفت. پس از پرکردن پرسش‌نامه جمعیت‌شناختی، سالمندان پرسش‌نامه سلامت عمومی (GHQ)، پرسش‌نامه تاب‌آوری کونور و دیویدسون (CD-RISC) را تکمیل کردند. جهت تحلیل داده‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه ۲۳، از آمار توصیفی و آزمون‌های کای‌اسکوئر، من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
یافته ها نتایج نشان داد میانگین نمره کل تاب‌آوری ۱۶/۴۲±‌۶۴/۳۸ و میانگین نمره کل سلامت عمومی ۱۰/۰۵±‌۲۴/۵۶ است، بین سلامت عمومی کل و تاب‌آوری ارتباط معنی‌داری وجود داشت (P<۰/۰۰۱, r=۰/۲۵). میانگین تاب‌آوری کل با افزایش سطح تحصیلات در سالمندان افزایش یافت (۰/۰۵>P). سلامت عمومی و بعد علائم جسمانی و اختلال در کارکرد اجتماعی با افرادی که با سالمند زندگی می‌کنند (همسر-‌فرزندان) افزایش داشت (۰/۰۵>P).
نتیجه گیری باتوجه‌به ارتباط تاب‌آوری با سلامت روان سالمندان توجه به این حوزه‌ها در سالمندان دارای اهمیت است. بنابراین ارزیابی وضعیت تاب‌آوری سالمندان در برنامه‌های مراقبت روتین سالمندان به منظور بالا بردن سلامت عمومی ایشان پیشنهاد می‌شود. همچنین توصیه می‌شود برنامه‌های آموزشی مناسب در زمان همه‌گیری‌ها و دوران قرنطینه برای بالا بردن تاب‌آوری و سلامت عمومی طراحی و اجرا شود. 


سعیده محمدی، محمود کاظمی، مجید یوسفی افراشته،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف باتوجه‌به افزایش جمعیت سالمندان و چالش‌ها و مشکلات این دوره از زندگی، تلاش برای برنامه‌ریزی و سیاستگذاری اجتماعی در راستای کمک به بهبود زندگی سالمندان از اهمیت ضروری برخوردار است. ازاین‌رو هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجیگری تاب‌آوری در رابطه دین‌داری و بهزیستی روان‌شناختی سالمندان بود.
مواد و روش ها تحقیق حاضر مقطعی و باتوجه‌‌به هدف از نوع کاربردی و براساس روش جمع‌آوری داده‌ها همبستگی بود. پژوهش حاضر در سال ۱۴۰۱ و در شهر میانه انجام شد. تعداد ۳۱۹ سالمند (۶۰ سال و بالاتر) از طریق نمونه‌گیری دردسترس براساس ملاک ورود انتخاب شدند. ابزارهای استفاده‌شده برای جمع‌‌آوری داده‌‌ها در این پژوهش پرسش‌نامه دین‌داری گلاک استارک، پرسش‌‌نامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون و پرسش‌نامه بهزیستی روان‌شناختی ریف بود. اطلاعات به‌دست‌آمده با استفاده از آزمون همبستگی تحلیل مسیر با نرم‌افزارهای SPSS و LISREL به‌ترتیب نسخه ۲۶ و ۱۰/۲ تجزیه‌‌وتحلیل شدند.
یافته ها براساس نتایج به‌دست‌آمده میانگین متغیر دین‌‌داری۵۶/۹۰، تاب‌‌آوری ۸۶/۱۶ و بهزیستی روان‌‌شناختی ۷۶/۰۴ بود. همچنین انحراف‌معیار متغیر دین‌‌داری۲۶/۴۲، تاب‌‌آوری ۱۶/۴۶ و بهزیستی روان‌‌شناختی ۱۰/۸۱ بود. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد کلیه ضرایب همبستگی به‌دست‌آمده در سطح ۰/۰۵>P یا ۰/۰۱>P معنی‌دارهستند که می‌توان نتیجه‌ گرفت دین‌داری و تاب‌‌آوری بالا با بهزیستی روان‌شناختی بالاتری همراه خواهد بود. همچنین براساس نتایج تحلیل مسیر باتوجه‌به مقادیر تی به‌دست‌آمده (۱/۹۶ و بالاتر) می‌‌توان گفت همه مسیر‌‌ها به‌جز مسیر غیرمستقیم بعد پیامدی به بهزیستی روان‌‌شناختی معنی‌‌دار گزارش می‌‌شوند. بنابراین مدل پیشنهادی نشان داد ابعاد اعتقادی، عاطفی و مناسکی دین‌‌داری از طریق میانجی تاب‌‌‌‌آوری (به‌‌صورت غیرمستقیم) با بهزیستی روان‌‌شناختی رابطه مثبت و معنی‌دار دارند و بین ابعاد دین‌‌داری و تاب‌‌آوری و همچنین بین تاب‌‌آوری و بهزیستی روان‌‌شناختی رابطه مثبت و معنی‌دار وجود دارد. 
نتیجه گیری یافته‌‌های پژوهش حاضر بر نقش میانجیگری تاب‌‌آوری در رابطه بین مؤلفه‌‌های دین‌‌داری و بهزیستی‌‌ روان‌شناختی و ارتقای بهزیستی روان‌‌شناختی از این طریق تأکید می‌‌کند. براساس این یافته‌‌ها در راستای ارتقای سلامت روان سالمندان به مسئولان جامعه توصیه می‌شود تأثیر دین‌داری، تاب‌آوری و آموزش آن را موردتوجه قرار دهند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb