۱۶ نتیجه برای سقوط
خانم پردیس پورخسروانی، دکتر مریم کاویانی، دکتر مهین عقدایی،
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف: نور محیطی نامناسب منجر به کاهش استقلال عملکردی و افزایش خطر بر هم خوردن تعادل و سقوط در سالمندان می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرینات بینایی ورزشی در شرایط دستکاری نور محیطی بر تعادل و ترس از سقوط سالمندان بود.
مواد و روش ها: ۳۹سالمند ( ۶۰_۷۵ سال) به صورت داوطلبانه و در دسترس انتخاب شدند. در هر دو مرحله پیش و پس آزمون، آزمون تعادل عملکردی و آزمون برگ، در دو شرایط نور کم و معمولی انجام شد. افراد بر اساس نمره پیش آزمون تعادل عملکردی در شرایط نور معمولی در دو گروه همگن آزمایش ( تمرین بینایی- ورزشی در نور معمولی، تمرین بینایی- ورزشی در نور کم) و کنترل ( بدون تمرین) گمارش شدند. گروه های آزمایش به مدت ۲۴ جلسه تمرینات بینایی ورزشی را در شرایط مختص به هر گروه انجام دادند.
یافته ها: نتایج تحلیل واریانس عاملی مرکب نشان داد که، در هر دو شرایط آزمون در نور معمولی و نور کم، تعادل ایستا و عملکردی و ترس از سقوط در گروههای آزمایش بهبود معناداری داشت( p>۰/۰۵). نمره تعادل در آزمون ها در شرایط مشابه با تمرین بهتر بود.
نتیجه گیری: تمرینات بینایی- ورزشی منجر به بهبود تعادل و کاهش ترس از سقوط سالمندان شده بود.، با توجه به تایید فرضیه اختصاصی بودن تمرین و افزایش احتمال بر هم خوردن تعادل و زمین خوردن در شرایط محیطی کم نور و همینطور اثر بخشی بیشتر این تمرینات در شرایط نور کم توصیه می شود توجه ویژه ای به انجام تمرینات بینایی- ورزشی در شرایط نور محیطی کم در سالمندان شود.
احمدعلی اکبریکامرانی، فرهاد آزادی، مهشید فروغان، سعید سیادت، علیرضا کلدی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
اهداف: سقوط یا زمینخوردن، یکی از علل شایع معلولیت و مرگ و میر در میان سالمندان، به ویژه در میان سالمندان مقیم آسایشگاه ها، محسوب می شود. جراحات بافت نرم، شکستگیهای متعدد به ویژه شکستگی گردن استخوان ران، مچ دست، و زخم بستر از عوارض شایع آن می باشد. بررسی و توصیف ویژگی های زمین خوردن در میان سالمندان مقیم آسایگاه ها به منظور درک و شناخت علل آن و اقدام در جهت رفع آن.
مواد و روشها: جمعا ۷۶ مورد سقوط به زمین در میان سالمندان مقیم آسایشگاه کهریزک تهران که از سطح عملکرد جسمانی و روانی طبیعی برخوردار بودند و در طول ۶ ماه اتفاق افتاده بود (فروردین ۱۳۸۵ لغایت شهریور ۱۳۸۵) بررسی شد. برای هر مورد، تحقیق از بیمار و پرستاران و پزشک معالج و پرونده های بیماران به عمل آمد.
یافتهها: میانگین سنی سالمندانی که دچار سقوط به زمین شده بودند ۷۶,۹ سال و کل تعداد سقوط مربوط به ۲۹ نفر از سالمندان بوده است. این تعداد شامل ۱۴ نفر زن معادل ۴۸.۳درصد و ۱۵ نفر مرد سالمند معادل ۵۱.۷درصد بوده اند. ۵۷.۶درصد از موارد سقوط بدون مشکل برای سالمند بوده است و وی توانسته است پس از سقوط به تنهایی بهپاخیزد. ۴۲.۴درصد از موارد فرد سالمند پس از سقوط قادر به برخاستن نبوده و نیاز به کمک داشته است. ۲.۶درصد از موارد سقوط منجر به عوارض شدید و شکستگی شده است (شکستگی جمجمه، گردن و استخوان ران). ۳۰.۳درصد محل سقوط حیاط آسایشگاه، ۲۸.۹درصد اتاق سالمند، ۱۸.۴درصد راهروها، ۱۴.۵درصد در دستشویی و توالت، ۳.۹درصد در حمام، ۳.۹درصد در سالن غذاخوری بوده است. ازنظر زمانی ۴۵.۳درصد وقوع سقوط در هنگاه صبح بوده است (۷-۱۲ قبل از ظهر) و ۱۳.۲درصد در هنگاه صرف غذا (۱۲-۱۴)، ۱۷درصد در بعدازظهر (۱۴-۱۹)، ۱۱.۲درصد در هنگام شب (۱۹-۴ صبح) و ۱۳.۲درصد در ساعات اولیه صبح (۴-۷ صبح) رخ داده است.
نتیجهگیری: زمین خوردن در میان سالمندان به طور عمده، در خارج از اتاق اتفاق می افتد و در هنگامی که آنها بیشتری فعالیت را دارند (مانند صبح) رخ می دهد. میزان شیوع سقوط در افرادی که سن بالاتری دارند بیشتر است. عوارض و عواقب سقوط گاهی شدید است و منجر به شکستگی جمجمه یا لگن و سر استخوان ران میگردد و میتواند باعث مرگ شود. مراقبت از عوامل خطر محیطی، میتواند در کاهش سقوط و عوارض معلولیت و مرگ و میر ناشی از آن در سالمندان موثر باشد.
احمد علی اکبری کامرانی، فرهاد آزادی، مرجان اکبری کامرانی، پوراندوخت پژمانفرد، سعید سیادت،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
اهداف: آیا تمرین رومبرگ می تواند خطر زمین خوردن را کاهش دهد؟ این روش دو موقعیت مهم یعنی حفظ بالانس در شرایط کاهش سطح اتکا و کاهش اطلاعات بینایی که دو عامل مهم زمینخوردن سالمندان هستند را هدف قرار داده است و بهطور وسیعی توسط دیگر محققان به عنوان یک روش ارزیابی بالانس بهکار رفته است اما بهعنوان روش درمان استفاده نشده است.
مواد و روشها: این تحقیق به روش RCT انجام شده است. ۷۰ نفر از سالمندانی که دارای سن ۶۵ سال یا بیشتر بوده و در شش ماه گذشته دو بار یا بیشتر زمین خورده باشند انتخاب شده و سپس آنها را به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و مداخله تقسیم نمودیم. سپس گروه مداخله به مدت سه ماه یک روز در میان، هر روز به مدت ۴۵ دقیقه تمرین رومبرگ داده شدند و پس از اتمام دوره سه ماهه هر دو گروه به مدت ۶ ماه از نظر تعداد زمینخوردن، میزان و شدت عوارض و شکستگی تحت نظر قرار گرفتند.
یافتهها: در تعداد زمین خوردن، در افرادی که پیگیری کامل شدند، بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (۰/۹۰=P). درصد افرادی که زمین خوردند نیز تفاوت معناداری بین دو گروه شاهد و مداخله نشان نداد [%۵۲/۴ درمقابل %۵۰ (P=۰/۸۷)]. در بررسی ارتباط میزان اثربخشی تمرینات با سن، نتایج بهدست آمده ارتباط معناداری را نشان ندادند. (%۱۲= power،۰/۴۶=P) در آنالیز Univariate analysis of variance انجام شده، تعداد داروهای مصرفی سالمندان، با میزان اثربخشی تمرینات در کاهش سقوط، ارتباط معناداری داشت. (۰/۴۶۰=P).
نتیجهگیری: اگرچه تستهای آماری نتوانستند تفاوت معناداری را نشان دهند، این ناتوانی را میتوان ناشی از کم بودن قدرت این مطالعه (power) برای پیدا کردن این ارتباط دانست، لذا برای دستیابی به نتیجه قطعیتر در این باره، به مطالعاتی با حجم نمونه بیشتر نیاز است. از طرفی سقوط، وابسته به چندین عامل است، کارآزماییهای بالینی اخیر ثابت کرده است که دخالتهای چندمنظوره، بهترین نتیجه را در کاهش سقوط نشان می دهد.
سکینه شیخ، احمدعلی اکبری کامرانی، مسعود کریملو،، رضا فدای وطن،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
اهداف: هدف اصلی این مطالعه مقایسۀ عوامل خطرآفرین زمینخوردن در سالمندان با سابقۀ سقوط ساکن شهر و روستای شهرستان زابل بود.
مواد و روشها: مطالعۀ حاضر بررسی توصیفیتحلیلی مقطعی بر نمونهای متشکل از ۱۷۳ سالمند بدون اختلال شناخت، ساکن در شهر و روستاهای شهرستان زابل و با سن بیش از ۶۰ سال در سال ۱۳۸۹تا۱۳۹۰ است. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بود. اطلاعات بهدستآمده با استفاده از نسخۀ ۱۶ نرمافزار آماری SPSS تحلیل شد. برای تجزیهوتحلیل دادههای بخش دموگرافیک، از شاخصهای مرکزی و پراکندگی آمار توصیفی و برای مقایسۀ میانگین عوامل خطرآفرین و نحوۀ زمینخوردن و تکرار آن برحسب متغیرها، از آزمونهای تی و تحلیل پراکنش و کایدو در سطح آماری معلوم (۰/۵>P) استفاده شد.
یافتهها: از میان عوامل داخلی، دیابت (۰/۰۰۱=P)، مشکل ریوی (۰/۰۱۱=P)، مشکل شنوایی (۰/۰۱۷=P)، مشکل قلبی (۰/۰۱۸=P)، سابقۀ جراحی (۰/۰۲۵=P) و فشارخون بالا (۰/۰۳=P) بهطور معناداری در سالمندان شهری بیشتر از سالمندان روستایی بوده است. از میان عوامل خارجی، میزان فعالیت ورزشی بهصورت معناداری در سالمندان شهری بیشتر از روستایی بود (۰/۵>P) و تفاوت معناداری در نحوۀ سقوط سالمندان شهری و روستایی مشاهده نشد (۰/۲۳۹=P) و وضعیت سالمندان بعد از سقوط، در شهر و روستا مشابه بود.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان میدهد انواع بیماریهای دیابت، مشکلات ریوی، مشکلات شنوایی، مشکلات قلبی و سابقۀ جراحی، از دلایل عمدۀ زمینخوردن سالمندان شهری بوده است. میزان فعالیت ورزشی در سالمندان شهری بیش از روستایی بود و مکان عمدۀ سقوط، در مکانهای حیاطدار حیاط بود و پس از آن، داخل اتاق. همچنین، زمان عمدۀ سقوط سالمندان، صبح بوده است. بنابراین، افزایش فعالیتهای بدنی برای افزایش سلامت سالمندان شهری و کاهش سقوط آنان کافی نبوده و کاهش آمار سقوط، نیازمند توجه و مراقبت در ابعاد وسیعتری ازجمله کنترل بیماریهای همراه و توجه به مکان زندگی سالمند و رفع عوامل خطر محیطی است.
حمید رضا حاتم آبادی، علی رفیعی نژاد، مصطفی علوی مقدم، شیما سام،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
اهداف: سقوط یکی از دلایل شایع حضور سالمندان در بخش های اورژانس می باشد. در پی سقوط نه تنها سالمند رنج و درد فراوانی را متحمل می شود، بلکه هزینه اقتصادی کلانی را نیز برای وی به همراه دارد؛ لذا تعیین میزان ترومای وارده به سالمند در پی سقوط، بسیار مهم می باشد. این مطالعه به منظور بررسی پیامدهای ناشی از سقوط و سنجش کمی شدت ترومای متعاقب سقوط در بیماران سالمند انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی ۱۱۸ بیمار سالمندی که در پی سقوط به بیمارستان اما محسین مراجعه کرده بودند موردمطالعه قرار گرفتند. جهت گردآوری دادهها از چکلیست استفاده شد. در انتها میزان شدت ترومای وارده توسط مقیاسهای ISS ،RTS و TRISS اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که علت سقوط در ۶۷درصد از موارد شامل لیزخوردن و ۳۳درصد سنکوپ بوده است. ۲۲درصد از بیماران فوت نموده، بیش از نیمی از آنان دچار شکستگی استخوان شده و ۴۱درصد از اجرای عملکردهای روزانه خود ناتوان شدند. میانگین ISS ۸/۹±۱۲/۰۶، میانگین ۴/۵۲±RTS ۶/۵۴ و میانگین ۰/۳۳±TRISS ۰/۴۵ بوده است. میانگین نمرات مقیاسهای محاسبه شده ارتباط معناداری با شکستگی استخوان و مرگ بیماران داشتند و کلیه مقیاسها نیز در افراد دچار مورتالیتی و موربیدیتی بالاتر بودند (P<۰/۰۵).
نتیجهگیری: با توجه به اینکه با افزایش سن، حوادث و بیماریهایی که گریبانگیر افراد میشوند روبهافزایش است، ضرورت اجرای تدابیر به موقع جهت درمان، مدیریت صحیح و پیشگیری از عواقب تروما احساس میشود.
طاهره نجفی قزلچه، سارا آریاپور، مهدی جعفری عوری،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
اهداف: ترس از سقوط با محدودکردن فعالیتها میتواند باعث افزایش خطر سقوط و آسیب شود. هدف از این مطالعه بررسی شیوع سقوط و ترس از سقوط در سالمندان و ارتباط آنها با یکدیگر است.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی به روش مقطعی است که در آن ۱۶۰ فرد سالمند (۱۳۰ زن و ۳۰ مرد) با سن ۶۵ سال به بالا با استفاده از نمونهگیری تمامشماری انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت آگانه از فرم اطلاعات جمعیتشناختی، فرم ثبت دفعات سقوط و پرسشنامه خودکارآمدی ترس از سقوط برای جمعآوری دادهها استفاده شد. علاوهبراین، از آمار توصیفی برای طبقهبندی دادهها و آمار استنباطی شامل تحلیل واریانس یکراهه، آزمون تی مستقل و همبستگی پیرسون برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده شد. ﺭﻭﺍﻳﻲ ﻭ ﭘﺎﻳﺎﻳﻲ پرسشنامه خودکارآمدی ترس از سقوط، پس از بررسی و تحلیل ﻣﻮﺭﺩ ﺗﺄﻳﻴﺪ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺖ (ﺁﻟﻔﺎﻱ ﻛﺮﻭﻧﺒﺎﺥ=%۹۵).
یافتهها: از بین ۱۶۰ نمونه، بیشتر سالمندان زن (%۸۱/۲) و با میانگین (انحراف معیار) سنی ۹/۰۷±۶۷/۶۳ سال بودند. میانگین و انحراف معیار دفعات سقوط ۰/۸۵±۲/۶ بود. %۴۶/۹ از سالمندان دارای ۳ بار سقوط، %۳۳/۸ دارای ۲ بار سقوط و %۹/۴ دارای یکبار سقوط در شش ماه گذشته بودند. این در حالی است که بیشتر سالمندان (%۷۶/۲) از ترس از سقوط متوسط برخوردار بودند. بین جنس سالمندان و مصرف دارو با تعداد دفعات سقوط، تفاوت آماری معنیداری وجود داشت (۰/۰۰۱>P). همچنین بین ترس از سقوط و جنس (۰/۰۵>P) و سابقه اقامت (۰/۰۲=P) تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد (۰/۰۰۱>P). نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون بین دفعات سقوط و ترس ازسقوط رابطه معناداری با اطمینان %۹۹ نشان داد.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع سقوط و ترس از سقوط در سالمندان و تأثیر مستقیم آنها بر یکدیگر، برنامهریزی مناسب برای کنترل و پیشگیری از آنها بهمنظور افزایش رفاه سالمندان باید انجام گردد.
محمد تقی پور، سید رضا حسینی، سلمی پورآریا،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
اهداف: سالمندی فرایندی است که منجر به کاهش کیفیت زندگی و ایجاد وابستگی میشود. سالمندی بخش مهمی از جامعه بشری است و تغییرات ایجاد شده بر شیوه زندگی سالمند اطرافیانش و کل جامعه تأثیر میگذارد. با توجه به اهمیت این موضوع و ازآنجاکه مطالعات اندکی در این زمینه انجام شده است، هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت فیزیکی و کنترل تعادل در سالمندان و ارتباط بین آنها بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۱۶۱۴ سالمند شهر امیرکلا طی سالهای ۹۱-۹۰ شرکت داشتند. میزان فعالیت فیزیکی با استفاده از پرسشنامه استاندارد فعالیت بدنی در سالمندان و کنترل تعادل با آزمون تعادل برگ اندازهگیری شد. سپس اطلاعات با استفاده از آزمونهای آماری کای-دو و تی در نرمافزار SPSS در سطح ۰/۰۵ مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه ۱۶۱۴ سالمند مورد بررسی قرار گرفتند که از این تعداد ۸۸۳ نفر مرد و ۷۳۳ نفر زن بودند. میانگین سنی مردان ۷/۶۸±۶۹/۹۶ و میانگین سنی زنان ۷/۰۲±۶۸/۶۶ بوده است. ارتباط بین میزان فعالیت فیزیکی و کنترل تعادل در افراد مورد مطالعه از نظر آماری معنادار و مستقیم بوده است (۰/۰۰۰=P).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه بیانگر وجود ارتباط معنادار بین فعالیت فیزیکی و کنترل تعادل در سالمندان است. نتیجه حاصل از این مطالعه این موضوع را تداعی میکند که میتوان با برنامهریزی برای افزایش فعالیت فیزیکی، بهمیزان زیادی موجب بهبود کنترل تعادل در سالمندان شد و از مشکلات بعدی مانند زمینخوردن کاست.
سیدحمید نبوی، سیدهطیبه حاتمی، فاطمه نوروزی، ذکیه گریوانی، سیداسماعیل حاتمی، حدیثه منادیزیارت، احمد دلبری،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
اهداف سقوط مشکل عمده بهداشتی است و صدمات ناشی از آن یکی از علل مهم مرگ و معلولیت در سالمندان محسوب میشود. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی سقوط در سالمندان و عوامل مرتبط با آن در شهر بجنورد بود.
مواد و روشها در سال ۱۳۹۴ این مطالعه مقطعی روی ۲۸۸ سالمند ۶۵ سال و بیشترِ ساکن شهر بجنورد و با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای تصادفی انجام شد. با همکاری مراکز مراقبت سالمندان، سالمندان بستری در بیمارستان و سالمندانی برای مطالعه انتخاب شدند که با خانواده زندگی میکردند. اطلاعات با استفاده از مصاحبه و چکلیست محققساختهای جمعآوری شد که برای این مطالعه طراحی شده بود. متغیرهای این پژوهش علاوهبر اطلاعات جمعیتشناسی شامل این متغیرها بود: سابقه سقوط در شش ماه گذشته و متغیرهای مربوط به سلامت سالمندان و وضعیت بهداشت محیط محل زندگی آنها. دادهها با استفاده از نسخه بیستم نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری تی مستقل و کایاسکوئر تحلیل شد. سطح معناداری ۰۵/۰≥ درنظرگرفته شد.
یافتهها در این مطالعه شیوع سقوط در سالمندان شهر بجنورد ۹/۳۰درصد بود و ۲/۵۴درصد از نمونهها را مردان و ۸/۴۵درصد را زنان با میانگین سنی ۵۶/۸±۴۲/۷۰ تشکیل میدادند. ۷۵درصد از سالمندان بیسواد بودند. در زمان انجام مطالعه ۱/۱۰درصد سالمندان سیگار میکشیدند. میانگین تعداد نخ سیگار ۲۰/۳±۰۳/۷ در روز بود (کمترین۲ نخ و بیشترین ۱۰ نخ). میانگین مصرف دارو ۹۸/۱±۴۴/۲ قلم در روز بود (کمترین ۱ قلم و بیشترین ۸ قلم). ۵/۵۴درصد از سالمندان با خانواده و ۸/۲۷درصد در خانه سالمندان و ۷/۱۷درصد بهتنهایی زندگی میکردند. ازنظر اشتغال ۵/۷۲درصد بیکار و ۱/۱۸درصد بازنشسته و ۴/۹درصد شاغل بودند. بیش از ۵۰درصد سالمندان بیکار، از نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امامخمینی(ره) مستمری و خدمات دیگر دریافت میکردند. ۱/۵۵درصد از سقوطها در داخل منزل یا مراکز مراقبت از سالمندان اتفاق افتاده بود. ۴/۹۲درصد سالمندان زیرپوشش بیمههای خدمات درمانی قرار داشتند. هیچکدام از سالمندان مشروبات الکلی نمینوشیدند. بهترتیب ۴/۴۹ و ۵/۲۲ و ۱/۲۸درصد سقوط بین ساعات ۱:۵ تا ۱۲ صبح، ۱:۱۲ تا ۱۸ عصر و ۱:۱۸ تا ۵ شب و نیمهشب اتفاق افتاده است. همچنین ۳/۸درصد سابقه سکته قلبی، ۹درصد سابقه سکته مغزی، ۱/۱۸درصد دیابت، ۰۵/۴۳درصد فشارخون و ۹/۴درصد کاهش وزن را گزارش کردهاند. در این مطالعه باتوجهبه ۰۵/۰≥P بین وقوع حادثه سقوط و سن بالای ۶۵ سال، مصرف داروهای خوابآور و آرامبخش، کمردرد، آرتروز، مشکلات راهرفتن، مشکلات نشستن و بلندشدن، مشکلات شنوایی و عوامل بهداشت محیطی همچون وضعیت پلهها و نردههای محل زندگی، وضعیت پوشش کف محل زندگی، وضعیت حمام محل زندگی، وضعیت سرویس بهداشتی محل زندگی و وضعیت روشنایی محل زندگی ارتباط معناداری وجود داشت. این در حالی است که بین سقوط و جنسیت، مصرف موادمخدر، تحصیلات، مصرف مشروبات الکلی، مشکلات بینایی رابطه معناداری مشاهده نشد (۰۵/۰
نتیجهگیری نتایج مطالعه نشان میدهد شیوع سقوط در سالمندان فراوان است. باتوجهبه افزایش جمعیت سالمند در کشور و هزینههای زیاد درمانِ آنان، روشهای مراقبت و پیشگیری باید بیشتر برای کاهش سقوط بهکار برده شود. افزونبراین کارشناسان مرتبط باید بهطورمکرر ایمنی منزل را ارزیابی کنند.
پدرام پورمحمودیان، علی اصغر نورسته، حسن دانشمندی، زهرا عطرکار روشن،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف اختلال تعادل یکی از اصلیترین مشکلات سالمندان است که میتواند عملکرد روزانه را تحت تأثیر قرار دهد. درمان اختلالات تعادل هدف اصلی متخصصان این زمینه است. بنابراین، هدف این تحقیق مشخص کردن معتبرترین آزمونهای عملکردی ارزیابی تعادل سالمندان برای امور بالینی است.
مواد و روش ها جستوجوی الکترونیکی منابع اطلاعاتی PubMed، EMBASE، CINAHL، Magiran، IranMedex و IranDoc با استفاده از ترکیب کلیدواژه های «اندازهگیری، ارزیابی، اندازهگیری نتایج یا آزمون اندازهگیری»؛ «تعادل، موازنه، کنترل پاسچر، نشستن یا ایستادن»؛ «سالمند یا بازنشسته» و «سقوط، خطر سقوط، پیشبینی سقوط یا اختلالات تعادل»، و جستوجوی دستی و استفاده از منابع مقالات انجام شد. ضوابط ورود شامل هدف بیانشده ارزیابی تعادل، ارزیابی حداقل یک ویژگی روایی و پایایی، داشتن برنامه و ضوابط ساخت آزمون استاندارد بود که به انگلیسی یا فارسی منتظر شده بودند.
یافته ها برای این پژوهش ۴۱ آزمون تعادلی انتخاب شد. از بین آنها آزمونهای مقیاس تعادل برگ، زمان بلند شدن و رفتن، مقیاس تعادل پیشرفته فولرتون، آزمون غربالگری تعادل، آزمون رسیدن عملکردی، آزمون بالینی تعامل حسی در تعادل، ارزیابی اجرای جهتدار تحرک و ارزیابی راه رفتن عملکردی انتخاب شدند که ویژگیهای مورد نظر این تحقیق را داشتند.
نتیجه گیری آزمونهای انتخابشده در این تحقیق مناسبترین موارد برای استفاده در امور بالینی و پیشگیری از سقوط هستند.
فریده باستانی، سعیده حاجتی، راضیه السادات حسینی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: دوره سالمندی با عوامل متعدد تهدیدکننده سلامت، از جمله سقوط (افتادن) همراه است که عوارض روانی، جسمانی و اجتماعی را در پی داشته که یکی از آنها ترس از سقوط یا افتادن در سالمندان، بهویژه بعد از جراحیهای ارتوپدی است. هدف این مطالعه تعیین ترس از سقوط و اضطراب در سالمندان با سابقه جراحی ارتوپدی ناشی از سقوط مراجعهکننده به درمانگاههای ارتوپدی مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علومپزشکی ایران است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر، مطالعهای مقطعی (همبستگی توصیفی) بود که ۲۸۰ نفر از سالمندان مراجعهکننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علومپزشکی ایران، در آن شرکت داشتند. نمونهگیری به روش در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری دادهها شامل فرم مشخصات جمعیتشناختی، فرم کوتاهشده آزمون شناختی (AMT)، پرسشنامه مقیاس کارآمدی در افتادن یا سقوط (FES-I) و هفت گویه از پرسشنامه ۲۱ آیتمی DASS بود. دادهها با آمار توصیفی و آمار استنباطی همچون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی در نرمافزار SPSS نسخه ۲۰ در سطح معناداری P≤۰/۰۵ تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی سالمندان شرکتکننده در این مطالعه ۴/۲۹±۶۹/۵۰ و ۶۵ درصد زن بودند. حدود ۹۹ درصد سالمندان مورد مطالعه ترس و نگرانی بالایی از سقوط را گزارش کردند، همینطور ۴۷/۹ درصد اضطراب در سطح متوسط و حدود ۲۶ درصد اضطراب شدید تا بسیار شدید را گزارش کردند. میانگین نمره اخذشده از ابزار سنجش اضطراب (۴/۱۸±۱۱/۸۸) هم از نمره میانگین ابزار مربوطه که ۱۰ بوده، بالاتر است که نشاندهنده اضطراب بالا است. ضمن اینکه متغیر «اضطراب» با متغیرهای جنسیت، سطح تحصیلات، وضعیت تأهل، سابقه سقوط و سابقه ابتلا به بیماریهای مزمن ارتباط معناداری داشت (۰/۰۵>P). با توجه به نتایج آزمون همبستگی پیرسون بین ترس از سقوط و اضطراب (۰/۰۰۱>r=-۰/۲۵۴ ، P) همبستگی مستقیم و معنادار آماری وجود داشت. با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون خطی، زن بودن با ضریب استاندارد ۰/۱۸۳ بیشترین اثر را بر «اضطراب» داشت و زن بودن، مجرد بودن، وضعیت اقتصادی خوب و زندگی با همسر به ترتیب با ضریب استاندارد ۰/۲۳۶، ۰/۵۴۵، ۰/۰۴۷ و ۰/۵۴۵ بیشترین اثر را بر «ترس از سقوط» داشتند.
نتیجه گیری: به نظر میرسد فراوانی ترس از سقوط، در سالمندانی که سابقه جراحی ارتوپدی داشتند، در سطح قابل توجهی بالا بوده است. با توجه به پیامدهای نامطلوب ترس از سقوط و همچنین شیوع اضطراب در سالمندان توصیه میشود برای سالمندانی که به دنبال آسیب ناشی از سقوط تحت جراحی ارتوپدی قرار گرفتهاند و در بیمارستانها بستری میشوند، برنامههای مشاورهای در زمان ترخیص گذاشته شود.
الهام سادات میرلوحی، ماهرخ کشوری، عیسی محمدی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: سقوط در سالمندان یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی است و منجر به وابستگی، کاهش خودکارآمدی، افسردگی، کاهش کیفیت زندگی و تحمیل هزینه به فرد، خانواده و جامعه میشود. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین تأثیر بهکارگیری مدل مراقبت مشارکتی بر «ترس ازسقوط و دفعات وقوع» آن انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه پژوهشی نیمهتجربی است. نمونهها ۷۲ سالمند (با میانگین سن ۷/۴۷±۷۱/۳۴) مراجعهکننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهراصفهان در سال ۹۸بودند و با روش نمونهگیری آسان انتخاب شدند. شرکتکنندگان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (دوازده هفته در برنامه مراقبت مشارکتی شرکت کردند) و گروه کنترل (دو جلسه آموزشی۶۰دقیقهای) تقسیم شدند.جمعآوری دادهها با تکمیل پرسشنامههای اطلاعات جمعیتشناختی، استاندارد سنجش نمره ترس از سقوط، توسط سالمندان در سه مرحله قبل، بلافاصله وسه ماه بعد انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS نسخه ۲۵ و آزمونهای کایاسکوئر، منویتنی، تی مستقل وآنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد میانگین نمرات ترس از سقوط، در گروه آزمایش بین سه زمان، اختلاف معنادار داشت (P<۰/۰۵). آزمون تعقیبی LSD نشان داد که در گروه آزمایش میانگین نمره ترس از سقوط، بلافاصله بعد از مداخله به طور معناداری کمتر از قبل از مداخله و سه ماه بعد از مداخله، کمتر از بلافاصله بعد از مداخله بود (P<۰/۰۰۱).
نتیجه گیری: مطابق نتایج اجرای مدل مراقبت مشارکتی باعث کاهش ترس و پیشگیری از سقوط سالمندان شد. بنابراین توصیه میشود از این الگو جهت آموزش بیماران و خانوادههای آنها استفاده شود.
فروزان توان، مهسا یاراللهی، نگین چهره نگار، عبدالرحیم اسداللهی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف یکی از پیامدهای سالخوردگی جمعیت، افزایش سندرم فرتوتی است. این سندرم میتواند با تهدید تعادل و تحرک سالمندان بر زندگی مستقل و فعالیتهای اجتماعی آنان اثرات سوئی داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر تمرینات کوتاه مدت وضعیتیـتعادلی بر تعادل و محدودیتهای عملکردی در زنان سالمند مبتلا به سندرم فرتوتی است.
مواد و روش ها مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر بر روی ۵۴ زن سالمند که براساس مقیاس فرتوتی فراید مبتلا به سندرم فرتوتی بودند، انجام شد. شرکتکنندگان از یکی از مراکز روزانه سالمندان شهر شیراز بهصورت تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه آزمایش (۲۷ نفر) و کنترل (۲۷ نفر) تقسیم شدند. برای گروه آزمایش ۱۲ جلسه تمرینات کوتاهمدت وضعیتیـتعادلی برگزار شد. دادهها با استفاده از شاخص سندرم فرتوتی فراید، پرسشنامه ترس از سقوط و محدودیت حرکتی، آزمون کوتاه تعادل برگ در ابتدای مطالعه و پایان مداخله جمعآوری شد و با استفاده از نسخه ۲۵ نرم افزار SPSS مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند
یافته ها میانگین سنی شرکتکنندگان ۶۶/۷۷ سال بود و ۹۴/۴ درصد شرکتکنندگان حداقل به یک بیماری مزمن مبتلا بودند. به دنبال اجرای مداخله در میانگین نمرات شاخصهای فعالیت فیزیکی و مدت زمان راه رفتن از مقیاس فرتوتی فراید، تعادل و محدودیت حرکتی سالمندان در گروه آزمایش بهبود معنادار دیده شد. مداخله نتوانست تأثیر معناداری بر سایر شاخصهای فرتوتی فراید یعنی کاهش وزن ناخواسته، خستگی روحی و قدرت چنگش دست در گروه آزمایش ایجاد کند.
نتیجه گیری تمرینات وضعیتیـ تعادلی باعث بهبود قابل توجه شاخصهای فیزیکی فرتوتی، محدویت حرکتی و عملکردی در فعالیتهای روزمره زندگی در سالمندان فرتوت شود.
راضیه بانشی، ملیحه صبور، مرجان حقی، راضیه بیدهندی یارندی، ژاله زندیه،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف ترس از سقوط با تأثیر بر عملکرد روزانه سالمندان موجب تشدید سندرم آسیبپذیری و کاهش استقلال سالمندان میشود. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط ترس از سقوط با سندرم آسیبپذیری در سالمندان مراجعهکننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهر بوشهر انجام شد.
مواد و روش ها روش مطالعه انجامشده توصیفیتحلیلی مقطعی بود که در سال ۱۴۰۰ بر روی ۲۱۵ نفر از سالمندان ۶۰ سال و بالاتر شهر بوشهر به روش نمونهگیری خوشهای انجام شد. ابزار جمعآوری نمونه علاوه بر پرسشنامه اطلاعات جمعیتشناختی و بالینی پرسشنامه مقیاس کارآمدی سقوط فرم بین الملل و معیار آسیبپذیری فراید بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۲۴ با روشهای آماری کایدو و رگرسیون لجستیک مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافته ها میانگین سنی سالمندان موردمطالعه۸/۳۱±۶۸/۸۱ بود. ۵۶/۷ درصد (۱۲۲ نفر) افراد شرکتکننده را زنان و ۴۳/۳ درصد (۹۳ نفر) را مردان تشکیل دادند. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد شانس داشتن ترس از سقوط با شدت بالا در افراد آسیبپذیر ۶ برابر بیشتر از افراد غیرآسیبپذیر بود(OR=۶/۳۷ CI ۹۵% ۱/۴۴-۲۸/۰۸) . بین میزان ترس ازسقوط و سن، تحصیلات پایینتر، زندگی بدون همسر، سطح درآمد پایینتر، بازنشسته و خانهدار بودن و وجود تاریخچه سقوط ارتباط معناداری یافت شد .(P<۰/۰۰۱)
نتیجه گیری ترس از سقوط میتواند موجب کاهش خودکارآمدی و افزایش وابستگی سالمندان شود. بنابراین غربالگری و مداخله بهموقع توصیه میشود.
مهدی قادریان، غلامعلی قاسمی، شهرام لنجان نژادیان، ابراهیم صادقی دمنه،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف توانایی گذر ایمن از پله عامل مهمی در استقلال و کیفیت زندگی سالمندان است. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر تمرینات ترکیبی بر عملکرد گذر از پله در سالمندان مرد ازطریق بررسی پارامترهای مرکز فشار، تعادل، سرعت و میزان خودکارآمدی بود.
مواد و روش ها در این مطالعه ۳۰ مرد سالمند حداقل ۶۰ ساله ساکن اصفهان در سال ۱۴۰۰، دارای استقلال عملکردی، سلامت ذهنی، توانایی انجام فعالیتهای روزمره بدون استفاده از وسیله کمکی و بدون سابقه سقوط انتخاب شدند و بهطور تصادفی و مساوی در ۲ گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. طرح مطالعه در کمیته تخصصی اخلاق در پژوهش تأیید شد و همه شرکتکنندگان فرم رضایت آگاهانه امضا کردند و حقوق آنها در طول مطالعه محفوظ بود. تمرینات ترکیبی بر بهبود تواناییهای ضروری برای گذر از پله شامل دامنه حرکتی، قدرت، توانی و تعادل متمرکز بود. گروه آزمایش تمرینات را به مدت ۱۲ هفته انجام داد. پارامترهای مرکز فشار با استفاده از صفحه نیرو، زمان بالا رفتن و پایین آمدن از پله توسط سیستم تحلیل حرکت، عملکرد گذر از پله با آزمون زمان بالا و پایین رفتن از پله و میزان خودکارآمدی با مقیاس خودکارآمدی گذر از پله ارزیابی شد. اطلاعات با آزمون تحلیل واریانس ترکیبی در نرمافزار SPSS نسخه ۲۴ تجزیهوتحلیل شد (۰/۰۵≥P).
یافته ها تمرینات ترکیبی در کاهش پارامترهای مرکز فشار هنگام بالا رفتن و پایین آمدن از پله مؤثر بود (۰/۰۴۸≥P). زمان مرحله استقرار و زمان بالا رفتن و زمان پایین آمدن از پله پس از اجرای تمرینات کاهش یافت (۰/۰۳۴≥P). نتایج آزمونهای زمان بالا و پایین رفتن از پله (۰/۰۰۲≥P) و خودکارآمدی گذر از پله (۰/۰۴۸≥P) بهبود عملکرد در گروه آزمایش نسبت به کنترل را نشان داد.
نتیجه گیری نتایج، تأثیرگذاری تمرینات ترکیبی در بهبود عملکرد گذر از پله در سالمندان را نشان داد. باتوجهبه گستردگی موقعیتهای گذر از پله در فعالیتهای روزمره و پیچیدگی و خطر بالقوه آن برای سالمندان، بهکارگیری ترکیبی از تمرینات کششی، مقاومتی، توانی و تعادلی برای بهبود عملگرد گذر از پله در سالمندان توصیه میشود.
مهسا سلیمانی، مریم شیرازی، ماهرخ کشوری،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف بستری شدن سالمندان در بیمارستان یک دوره آسیبپذیر برای آنها محسوب میشود و خطراتی آنها را تهدید میکند که از مهمترین آنها سقوط میباشد. راهنماهای بالینی مختلفی درزمینه پیشگیری از سقوط وجود دارند که سودمندی استفاده از آنها به کیفیت و پذیرش آنها در بالین مرتبط است. هدف از مطالعه، ارزیابی کیفیت روششناختی راهنماهای بالینی منتخب پیشگیری از سقوط در سالمندان بستری در بیمارستان با ابزار اگری بود.
مواد و روش ها جستوجوی نظاممند از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۰ و با کلیدواژههای راهنمای بالینی، سقوط، پیشگیری، سالمند و بستری در بیمارستان انجام شد. از بین ۳۵۱ راهنمای بالینی شناساییشده، ۴ راهنما براساس معیارهای ورود و خروج و به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. ۵ متخصص کیفیت راهنماهای منتخب را بهطور مستقل با ابزار نقد راهنماهای بالینی در پژوهش و ارزشیابی نسخه ۲ ارزیابی کردند. برای شناسایی کیفیت راهنماها، نمرات بهصورت «بهشدت توصیه میشود» یا«با تغییرات توصیه میشود» دستهبندی شدند.
یافته ها سه راهنمای بالینی بهعنوان «بهشدت توصیه میشود» و یک راهنما بهعنوان «با تغییرات توصیه میشود» دستهبندی شدند. ازاینرو برای کاهش خطر سقوط سالمندان بستری در بیمارستانها، امکان بومیسازی و استفاده از راهنماها وجود دارد. میانگین نمرات کلی هر ۶ حیطه در راهنماها از زیاد به کم به این شرح بود: ۹۱/۱ درصد برای «گویائی در ارائه»، ۸۶/۶ درصد برای «چشمانداز و هدف»، ۸۳/۶ درصد برای «مشارکت ذینفعان»، ۷۲/۰۸ درصد برای «استقلال در ویرایش»، ۷۱/۱۴ درصد برای «دقت و کیفیت روششناختی تدوین» و ۶۶/۶۶ درصد برای «قابلیت بهکارگیری».
نتیجه گیری ارزیابی کیفیت روششناختی راهنماهای بالینی با استفاده از ابزار اگری، یک مرحله اساسی در استفاده از آنها در بالین است. پیشنهاد میشود در بهروزرسانی راهنماهای بالینی موجود و تدوین راهنما در آینده، از ابزارها و متدولوژیهای دردسترس استفاده شود تا کیفیت آنها تضمین شود.
مریم تاجور، آذر جهانبانی، ام البنین آتش بهار، مهناز آشورخانی،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
اهداف سقوط در سالمندان میتواند عواقب منفی بسزایی بر سلامت و کیفیت زندگی این گروه سنی داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین تأثیر آموزش مجازی خودمراقبتی بر آگاهی، نگرش و عملکرد سالمندان در پیشگیری از سقوط در منزل بود.
مواد و روش ها مداخلهای نیمهآزمایشی با طراحی ارزیابی قبل و بعد در سال ۱۴۰۰ بر روی ۱۲۰سالمند ۶۵ سال و بالاتر تحت پوشش مرکز بهداشت جنوب تهران انجام شد. پیش از مداخله، شرکتکنندگان پرسشنامه پژوهش را تکمیل کردند. مداخله در قالب برنامه آموزش مجازی خودمراقبتی و پیشگیری از سقوط در منزل طراحی و ارائه شد. بلافاصله و ۳ ماه بعد از مداخله مجدداً پرسشنامه توسط سالمندان تکمیل گردید. تحلیل دادهها توسط نرمافزار SPSS نسخه ۲۶ و با استفاده از آمار توصیفی مانند میانگین و انحرافمعیار و آمار تحلیلی شامل آزمون تی مستقل، من ویتنی و کایاسکوئر انجام شد.
یافته ها حدود ۲۲ درصد از سالمندان موردمطالعه دارای سابقه سقوط در طی ۱ سال گذشته بودند. میانگین نمرات سالمندان در ابعاد آگاهی (۲/۸۶±۱۸/۳۹)، نگرش (۲/۵۱±۱۴/۹۹) و عملکرد (۳/۱±۱۳/۷۶) در پیشگیری از سقوط در منزل بلافاصله بعد از انجام مداخله نسبت به پیشآزمون بهطور معنیداری بالاتر بود (۰۰۱/P<۰). همچنین میانگین نمرات سالمندان در ابعاد آگاهی (۱/۱۴±۱۸/۱۸)، نگرش (۱/۵۷±۱۴/۹۱) و عملکرد (۲/۷۸±۹/۰۶) ۳ ماه بعد از انجام مداخله نسبت به پیشآزمون بهطور معنیداری بالاتر بود (۰۰۱/P<۰).
نتیجه گیری باتوجهبه شرایط زندگی سالمندان و دسترسی اجتماعی کمتر به این گروه سنی آسیبپذیر، آموزش مجازی پیشگیری از سقوط در منزل میتواند بهطور قابلتوجهی در افزایش دانش سالمندان درمورد روشهای پیشگیری از سقوط، نگرش آنها مبنی بر مفید بودن اقدامات پیشگیری از سقوط و همچنین عملکردهای پیشگیرانه آنها به منظور کاهش خطر سقوط تأثیرگذار باشد.