اهداف: بیماریهای قلبی عروقی و اختلالات خواب از مشکلات شایع در سالمندان هستند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط خوابآلودگی روزانه با شاخصهای سلامت قلبی عروقی در سالمندان انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، ۳۲۱ نفر از سالمندان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کیار با استفاده از نمونهگیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. دادهها پس از اخذ رضایت آگاهانه، با استفاده از پرسشنامه مشخصات جمعیتشناختی و پرسشنامه خوابآلودگی اپوورث، اندازهگیری شاخصهای آنتروپومتریک و آزمایشات پاراکلینیک مرتبط جمعآوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار آماریSPSS نسخه ۲۳، آمار توصیفی و آزمونهای کای اسکوئر، من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد ۲۳/۶۷، ۱۹ و ۷ درصد سالمندان به ترتیب وضعیت خوابآلودگی خفیف تا شدید داشتند و بین خوابآلودگی روزانه و سن ارتباط معناداری وجود داشت (۰/۰۳=r=۰/۱۲۱ ، P). همچنین بین خوابآلودگی روزانه و شاخص توده بدنی (۰/۰۰۲=r=۰/۱۷۰ ، P)، فشار خون سیستولیک (۰/۰۰۱>r=۰/۲۳۵ ، P) و فشار خون دیاستولیک (۰/۰۰۱>r=۰/۲۱۶ ، P)، چاقی شکمی (۰/۰۰۱>r=۰/۲۹۳ ، P) و اندازه دور گردن (۰/۰۰۱>r=۰/۲۳۹ ، P) ارتباط معنادار مثبت مشاهده شد.
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط خوابآلودگی روزانه با برخی از شاخصهای قلبی عروقی، ارزیابی وضعیت خوابآلودگی روزانه در برنامههای مراقبت روتین سالمندان، بهویژه در بیماران قلبی عروقی پیشنهاد میشود. مطالعات بیشتر به منظور روشن کردن رابطه علت و معلولی بین این دو متغیر پیشنهاد میشود.