Salmand: Iranian Journal of Ageing
سالمند: مجله سالمندی ایران
Salmand: Iranian Journal of Ageing
Medical Sciences
http://salmandj.uswr.ac.ir
126
journal126
1735-806X
1735-806X
10.21859/sija
fa
jalali
1402
3
1
gregorian
2023
6
1
18
2
online
1
fulltext
fa
اثربخشی 3 روش آموزشی (سخنرانی، پرسش و پاسخ، ارائه پمفلت) بر بهبود تغذیه و دانش ماندگار افراد سالمند
Comparing the Effects of Three Educational Methods (Lecture, Question & Answer, Pamphlet Presentation) on Nutrition Status and Sustainability of Nutritional Knowledge in the Elderly
طب سالمندی
Geriatric
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="line-height:2;"><strong>اهداف </strong>اجرای برنامههای آموزشی برای ماندگاری دانش سالمندان درزمینه تغذیه آنها ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی 3 روش آموزشی (سخنرانی، پرسش و پاسخ، ارائه پمفلت) بر بهبود تغذیه و دانش ماندگار افراد سالمند شهر بندرعباس انجام شده است.<br>
<strong>مواد و روش ها</strong> در مطالعه نیمهتجربی حاضر جامعه آماری شامل کلیه سالمندان ( افراد 60 سال و بالاتر) شهر بندرعباس است که با حجم نمونه 120 نفر (30 نفر در گروه کنترل و 30 نفر در هریک از گروههای سهگانه آزمایش) با روش نمونهگیری 2 مرحلهای انجام شد. مداخله آموزشی برای گروههای آزمایش به شیوه ارائه پمفلت، سخنرانی و پرسش و پاسخ انجام شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه 20 سؤالی دانش ماندگار تغذیهای وزارت بهداشت و پرسشنامه 35 سؤالی رفتار تغذیهای سالمندان بود. دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 23 ازطریق آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه و تحلیل واریانس اندازهگیری مکرر تحلیل شدند.<br>
<strong>یافته ها</strong> سن سالمندان شرکتکننده در مطالعه 60 تا 79 سال بود. ازنظر توزیع جنسی اکثریت مرد (53/3درصد) بودند. نتایج نشان داد تأثیر آموزش به شیوه پرسش و پاسخ بر بهبود وضعیت تغذیهای(0/031=F=4/397, P) و دانش ماندگار تغذیهای سالمندان (0/002=F=10/108, P) مؤثر است. ولی آموزش استفاده از پمفلت و سخنرانی بر وضعیت تغذیه و دانش ماندگار تأثیر آماری معنیداری ندارد.<br>
<strong>نتیجه گیری</strong> روش آموزشی پرسش و پاسخ، روش مؤثرتری در مقایسه با سخنرانی و ارائه پمفلت در تغییر دانش تغذیهای و وضعیت تغذیهای سالمندان است که به تدوین برنامههای آموزشی مناسب در افراد سالمند کمک فراوانی میکند.<br>
</span></span></span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:Tahoma;"><span style="line-height:2;"><strong>Objectives </strong>It is necessary to implement educational programs to maintain the nutritional knowledge of the elderly. This study aims to compare the effects of three educational methods (lecture, question and answer, pamphlet presentation) on nutrition status and sustainability of nutritional knowledge in the elderly in Bandar Abbas, Iran.<br>
<strong>Methods & Materials</strong> In this quasi-experimental study, the study population consists of all older people aged ≥60 years in Bandar Abbas city. Of these, 120 people (30 people in the control group and 30 in each of three intervention groups) were selected by a two-stage sampling method. Educational intervention were done by presenting pamphlets, lecturing, and questions & answers (Q&A) sessions. Data collection tools were a 20-item questionnaire on sustainable nutrition knowledge of the Ministry of Health and a 35-item questionnaire on nutritional behavior of the elderly. Data were analyzed in SPSS software, version 23 using one-way analysis of variance and repeated measures analysis of variance.<br>
<strong>Results </strong>The age range of the elderly was 60-79 years. The majority were male (53.3%). The results showed that the effect of Q&A method was effective in improving nutrition status (F=4.397, P=0.031) and sustainability of nutritional knowledge (F=10.108, P=0.002). Education by presentation of pamphlets and lecture had no significant effect on nutrition status and sustainability of knowledge.<br>
<strong>Conclusion </strong>By the Q&A method, the nutritional knowledge can be maintained and the nutrition status can be improved in the elderly compared to lectures and pamphlet presentation methods. It helps formulate appropriate educational programs for the elderly.<br>
<br>
<strong>Coresponding author:</strong> Laleh Hassani, E-mail: 7hassani1969@gmail.com<br>
<u>You can also search for this author in:</u> <a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=%28Laleh+Hassani%5BAuthor%5D%29+AND+%28Hormozgan+University+of+Medical+Sciences%5BAffiliation%5D%29">PubMed</a>, <a href="https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=xWQndoQAAAAJ">Google Scholar</a><br>
</span></span></span></div>
سخنرانی, پرسش و پاسخ, پایداری, دانش ماندگار تغذیه, سالمندان
Lecture, Pamphlet, Sustainability, Nutrition knowledge, Elderly
192
203
http://salmandj.uswr.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3124-2&slc_lang=fa&sid=1
Najmeh Khatoon
Khavari
نجمه خاتون
خاوری
najme.khavari133@gmail.com
12600319475328460036335
12600319475328460036335
No
Student Research Committee, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.
مرکز تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علومپزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
Laleh
Hassani
لاله
حسنی
7hassani1969@gmail.com
12600319475328460036336
12600319475328460036336
Yes
Persian Gulf Health Promotion and Social Factors Research Center, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی و ارتقای سلامت خلیج فارس، دانشگاه علومپزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
Shokrullah
Mohseni
شکرالله
محسنی
mohseni57faryab@gmail.com
12600319475328460036337
12600319475328460036337
No
Persian Gulf Health Promotion and Social Factors Research Center, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی و ارتقای سلامت خلیج فارس، دانشگاه علومپزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
Asiah
Yaari
آسیه
یاری
yariasi98@yahoo.com
12600319475328460036338
12600319475328460036338
No
Student Research Committee, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.
مرکز تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علومپزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.