Salmand: Iranian Journal of Ageing
سالمند: مجله سالمندی ایران
Salmand: Iranian Journal of Ageing
Medical Sciences
http://salmandj.uswr.ac.ir
126
journal126
1735-806X
1735-806X
10.21859/sija
fa
jalali
1390
10
1
gregorian
2012
1
1
6
4
online
1
fulltext
fa
بررسی میزان مصرف میوه و سبزیجات و عوامل مرتبط در سالمندان بستری در بیمارستانهای شهر زاهدان
The Amount of Consumption of Fruits and Vegetables and Related Factors in the Hospitalized Elderly in Zahedan in 1389
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p style="text-align: justify;"><strong>اهداف:</strong> جمعیت سالمندان در ایران رو به افزایش است. تغذیه یکی از عوامل مهم تعیینکننده سلامت سالمندان است. شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد مصرف کم میوه و سبزیجات مهمترین عامل خطر برای بیماریهای مزمن است. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان مصرف میوه و سبزیجات در سالمندان شهر زاهدان انجام گرفته است.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>مواد و روشها:</strong> این مطالعه توصیفی دارای جنبههای تحلیلی بوده که بر روی 300 سالمند 60 سال و بالاتر بستری در بیمارستانهای شهر زاهدان انجام گرفته است. روش نمونهگیری در دسترس، ابزار پژوهش پرسشنامه پژوهشگر ساخته بوده که روایی محتوی و نیز پایایی آن تعیین و تایید گردید. برای تحلیل دادهها از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (آزمون کای دو) و با اطمینان بیش از %99 استفاده شد.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>یافتهها:</strong> نتایج پژوهش نشان داد میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 7/5±68/8 بود، واز نظر میزان تحصیلات 70درصد سالمندان مورد پژوهش بیسواد بودند. 69/6درصد ساکن شهر و 30/4درصد ساکن روستا بودند. از نظر وضعیت تاهل 69/7درصد واحدهای مورد مطالعه متاهل و 29/3درصد همسر فوت شده بودند. همچنین 97/7درصد واحد های مورد پژوهش کمتر از میزان توصیه شده از سبزیجات و 64 درصد کمتر از میزان توصیه شده از میوهها استفاده میکردهاند. بین تحصیلات (P=0.001) و تأهل (P<0.001) و مصرف سبزیجات همچنین بین شهری و روستایی بودن (P<0.002) و تحصیلات (P<0.001)با مصرف میوه رابطه آماری معنادار وجود داشت و بین جنسیت و میزان مصرف میوه و سبزیجات رابطه آماری معناداری یافت نشد. مهمترین موانع عدم مصرف کافی میوه و سبزیجات عدم آگاهی، مشکلات اقتصادی و مشکلات دهانی و دندانی بوده است.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>نتیجهگیری:</strong> میزان مصرف میوه و سبزیجات در سالمندان مورد مطالعه بسیار کم است و با توجه به اهمیت نقش مصرف کافی میوه و سبزیجات در سلامت سالمندان برنامهریزی آموزشی و مداخلات تغذیهای برای این گروه ضروری است.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Objectives:</strong> The elderly population in Iran is growing. Nutrition is one of the vital factors in the health of the elders. Significant evidence indicates that low consumptions of fruits and vegetables are the most significant risk factor for the development of chronic diseases. The aim of the present study was to investigate the amount of fruit and vegetable consumption among the hospitalized elderly in Zahedan.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Methods & Materials:</strong> This was an analytical-descriptive study done on 300 people sixty years of age and over who were hospitalized in the city of Zahedan. An accessible sampling method was used along with a researcher-made questionnaire whose validity and reliability had been established. Descriptive statistics (frequency and percentage) as well as inferential statistics (chi-square) with a 99% confidence interval were used for the analysis of the data.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Results:</strong> According to findings the average age of the research sample was 68.8±5.7. As for their literacy rate 70% of the participants in the study were illiterate. Sixty-nine point six percent were urban dwellers 69.7% of the participants were married 97.7% and 64% of the population under study consumed less-than-recommended vegetables and fruits respectively. There was a statistically significant relationship between the level of education (P<0.001) and marital status (P<0.001) and the recommended amount of vegetable consumption. There was also a significant relationship between being an urban or rural dweller (P<0.002) and education (P<0.001) and the amount of fruit consumption. No statistically significant difference was observed between gender and the amount of vegetable and fruit consumption. The major causes of low vegetable and fruit consumption were ignorance, financial burdens and oral and dental problems.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Conclusion:</strong> The consumption of fruits and vegetables was very low among the participants. Considering the role of the adequate consumption of fruits and vegetables in elderly health, planning and nutrition interventions are needed in this age group.</p>
میوه, سبزیجات, سالمند, سالمندان بستری
Fruits, Vegetables, The elderly, Hospitalized elderly
30
36
http://salmandj.uswr.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-278-99&slc_lang=fa&sid=1
Shayeste
Salehi
شایسته
صالحی
12600319475328460012846
12600319475328460012846
No
Seyed Ali
Naji
سید علی
ناجی
12600319475328460012847
12600319475328460012847
No
Maryam
Sargazi
مریم
سرگزی
mym.sargazi@gmail.com
12600319475328460012848
12600319475328460012848
Yes
Faculty of Nursing and Midwifery, Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
دانشکده پرستاری و مامایی، واحد خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.