1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران. ، yousefi@znu.ac.ir
چکیده: (1679 مشاهده)
اهداف سالمندان به دلیل عدم وجود کارکرد ذهنی و جسمی و فیزیولوژی مناسب دچار احساس بیکفایتی هستند؛ بنابراین بهبود و تقویت احساس رضایت از زندگی با کمک سلامت معنوی برای آنان حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سلامت معنوی با رضایت از زندگی سالمندان با در نظر گرفتن نقش میانجی گذشت، انجام شد.
مواد و روش ها طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی و بهطور ویژه تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل سالمندان ساکن شهرستان زنجان در سال 1401 بود که نمونهای به حجم 301 نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شد. پس از جلب رضایت آگاهانه پاسخدهندگان پرسشنامههای رضایت از زندگی عمومی، سلامت معنوی و گذشت در اختیار آنان قرار گرفت. برای تحلیل دادهها به روش تحلیل مسیر، نرمافزارهایSPSS نسخه 26 و لیزرل 10/2 استفاده شدند.
یافته ها میانگین سنی سالمندان 68/84 بود. طبق نتایج پژوهش سلامت معنوی دارای رابطه مستقیم و غیرمستقیم با رضایت زندگی سالمندان بود. نقش میانجی گذشت نیز تایید شد. نتایج نشاندهنده برازش مناسب مدل با دادههای پژوهش است. نتایج ارتباط مستقیم و معناداری میان سلامت معنوی با رضایت از زندگی (0/23=β و P>0/001) وگذشت با رضایت از زندگی (0/39=β و P>0/001) را نشان داد. همچنین میانگین سنی سالمندان در این پژوهش 68/84 بود
نتیجه گیری بر اساس یافتههای این پژوهش میتوان نتیجه گرفت سالمندان با برخورداری از آگاهیهای لازم و ضروری در حوزه سلامت معنوی و گذشت میتوانند توانایی ارتقای کیفیت زندگی و احساس خشنودی را کسب کنند. از یافتههای پژوهش حاضر میتوان در راستای برنامهگذاری با هدف ارتقای میزان رضایت از زندگی در سالمندان بهره برد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1401/11/7 | پذیرش: 1402/3/28 | انتشار: 1403/1/13