مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
2- گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، araz_sadri@yahoo.com
3- گروه نورولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی، اردبیل، ایران.
چکیده:   (462 مشاهده)
اهداف: امروزه آلزایمر یکی از اساسی­ ترین مشکلات سالمندان محسوب می­شود که موجب افت عملکرد شناختی در آن­ها می­ گردد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم و پروتکل توانبخشی شناختی کوتاه­ مدت بر مهارت­ های زبانی و توجه در سالمندان مبتلا به آلزایمر خفیف بود.
مواد و روش­ ها: روش پژوهش، نیمه­ تجربی با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود که با استفاده از روش پیش ­آزمون و پس ­آزمون انجام شد. جامعه آماری کلیه سالمندان بالای 65 سال مبتلا به آلزایمر خفیف  را شامل می ­شد که در سال 1401 به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کرده­ بودند.  از بین این افراد، 60 نفر به صورت نمونه ­گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده شدند. سپس متغیرهای مستقل مداخله تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم (tDCS) به مدت 10 جلسه 20 دقیقه ­ای به صورت هفته ­ای یک بار روی یک گروه آزمایش و برنامه توانبخشی شناختی کوتاه مدت به تعداد 9 جلسه­ (هر جلسه 90 دقیقه) که به روش اسنادی و بر اساس رویکرد جایگزینی کارکرد سالم لوریا (1963) طراحی و پس از تائید روایی محتوا توسط متخصصین، به صورت هفته ­ای یک بار روی گروه آزمایش دوم اعمال شد و بر روی گروه سوم هیچ مداخله ­ای انجام نشد. بعد از خاتمه مداخله، پس ­آزمون با فاصله یک هفته بر روی گروه­ های آزمایش و گروه کنترل اجرا شد. بعد از یک ماه مجدد گروه ­های مورد مطالعه مورد پیگیری قرار گرفتند. جهت جمع ­آوری اطلاعات از آزمون شناختی آدن بروک نسخه تجدید نظر شده (ACE-R) استفاده شد. برای تحلیل داده ­ها از آزمون تحلیل واریانس اندازه ­گیری مکرر در نرم­افزار SPSS-23 استفاده شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که هر دو روش موجب بهبود مؤلفه­ های نوشتن و نام ­گذاری متغیرهای مهارت­ های زبانی شدند در حالی که بر روی متغیر توجه تأثیر معناداری نداشتند.
نتیجه­ گیری: از این رو می­ توان نتیجه گرفت که از هر دو روش می­ توان در جهت بهبود مهارت­ های زبانی سالمندان مبتلا به آلزایمر خفیف بهره جست.
متن کامل [PDF 1479 kb]   (320 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1402/3/3 | پذیرش: 1402/9/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb