دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1391 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 15-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم بهزیستی
2- گروه رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، hosseinmohaqeq@gmai.com
چکیده:   (25467 مشاهده)

اهداف: افسردگی یکی از مهمترین اختلالات روانپزشکی و شایع‌ترین اختلال خلقی است. هدف این مطالعه ارائه تصویر روشنی از میزان شیوع، عوامل موثر و مداخلات افسردگی در دوره سالمندی در مطالعات ایرانی است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی است و با توجه به روش اجرا مرور سیستماتیک تلقی می شود. جامعه آماری کلیه مطالعاتی است که از جوانب مختلف به موضوع افسردگی سالمندان ایرانی پرداخته اند. کلید واژه‌های فارسی افسردگی،‌ دیس تایمی، ملانکولی و اختلال خلقی در: پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران، بانک اطلاعات مقالات بهداشت روان کشور و بانک اطلاعات نشریات کشور و کلید واژه های انگلیسی ,Depression, Mood Disorder, Melancholia, Iran Dysthymia در بانک اطلاعات Medline جستجو شد. در مرحله دوم، موارد تکراری و خارج از بازه زمانی مطالعه (1375تا1390) از مطالعه خارج شد. معیار غربالگری در مرحله دوم ارتباط با موضوع مطالعه و حذف مقالات انگلیسی بود که به زبان فارسی نیز منتشر شده بودند. لازم به ذکر است که در مرحله اول غربالگری عناوین و در مرحله دوم چکیده مقالات توسط دو مرورگر مجرب بررسی، و به این ترتیب مقالات وارد مرحله ارزیابی کیفیت مطالعات گردید. ارزیابی کیفیت مطالعات بر اساس چک لیستهای ارزیابی کیفیت مطالعات موجود از جمله سایت برنامه مهارت های ارزیابی انتقادی انجام گرفت.

یافته‌ها: پس از جستجو، غربالگری و ارزیابی کیفی مطالعات، در پایان سنتز نهایی بر روی 26 مقاله انجام گرفت. سنتز مقالات مرتبط با افسردگی دوران سالمندی نشان داد که میانگین شیوع این اختلال در سالمندان ساکن در سرای سالمندان با ابزار بک معادل 64/95درصد و  با جی.دی.اس 85/81درصد می باشد. همچنین شیوع افسردگی در سالمندان ساکن منزل با ابزار جی.دی.اس نیز 57/58درصد بود. از مهم‌ترین عوامل مرتبط با افسردگی دوران سالمندی در مطالعات ایرانی می توان به جنس زن،‌ تاهل، سکونت در سرای سالمندان، میزان تحصیلات، سن و وضعیت اقتصادی- اجتماعی اشاره کرد. همچنین روان درمانی،‌ دارو درمانی و ورزش بترتیب بیشترین مداخلات این گروه سنی را تشکیل می دادند.

 نتیجه‌گیری: شیوع بالای افسردگی دوران سالمندی در مطالعات ایرانی، ضرورت بررسیهای بیشتر و مداخلات اصولی را با توجه به عوامل مرتبط با افسردگی این دوران طلب می کند.

متن کامل [PDF 468 kb]   (10670 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1391/5/20 | پذیرش: 1391/9/30 | انتشار: 1391/10/12

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.