اهداف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی واقعیتدرمانی بر شادکامی سالمندان صورت گرفت.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع آزمایشی پیشآزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل سالمندان مرد «مرکز ماندگاران شهرستان اردبیل» بود. با استفاده از ملاکهای ورود و خروج، 50 نفر از سالمندان ارزیابی و از میان آنها،30 نفر واجد شرایط ورود به مطالعه شناخته شدند و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مقیاس شادکامی آکسفورد برای دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. بهمنظور گردآوری دادهها، از پرسشنامه شادکامی آکسفورد (آرگیل، مارتین و گرسلند، 1989) استفاده شد. جلسات آموزش واقعیتدرمانی برای گروه مداخله، بهصورت هفتهای دو جلسه و بهمدت هشت جلسه برگزار و پیگیری یکماهه نیز انجام شد. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد تفاوت میانگین نمرات شادکامی دو گروه معنیدار است و واقعیتدرمانی بهصورت معنیداری موجب افزایش شادکامی سالمندان میشد (0/05>P). همچنین، مقایسه نمرات میانگین پیشآزمون و پسآزمون در دو گروه، حاکی از افزایش نمرات شادکامی در تمامی خردهمقیاسها در مقطع پسآزمون، با اختلاف معنیدار بود (0/001>P).
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد واقعیتدرمانی در افزایش مسئولیتپذیری و افزایش شادکامی سالمندان مفید است. اجرای چنین جلسات گروهی در اقامتگاهها و مراکز تجمع سالمندان توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |