دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 19-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhadi A, Foroughan M, Mohammadi F, Rassouli M, Sadegh Moghadam L, Nazari S et al . Caregiving Appraisal in Family Caregivers of Older Adults. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2016; 11 (1) :8-19
فرهادی اکرم، فروغان مهشید، محمدی فرحناز، رسولی مریم، صادق مقدم لیلا، نظری شیما و همکاران.. مفهوم ارزیابی مراقبت در مراقبان خانوادگی سالمندان. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1395; 11 (1) :8-19

1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
2- مرکز تحقیقات سالمندی ایران، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، m_foroughan@yahoo.com
3- دانشگاه شهید بهشتی

اهداف: با افزایش تعداد افراد سالمند، بیماری‌های همراه دوران سالمندی و به‌دنبال آن وابستگی و نیاز به مراقبت نیز درحال‌افزایش است که این امر اهمیت توجه به موضوع مراقبت خانوادگی و تجارب را دوچندان می‌کند. از بین مفاهیم مرتبط با مراقبت خانوادگی، مفهوم ارزیابی مراقب از کار خود نقش ویژه‌ای را در پذیرش، تداوم و پیامدهای مراقبت ایفا می‌کند. هدف از این مطالعه، مرور مفهوم ارزیابی مراقبت از کلیه جنبه‌های آن در مراقبان خانوادگی است.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع مروری سنتی یا حکایتی بود. به‌منظور مرور مفهوم ارزیابی مراقبت خانوادگی جستجوی رایانه‌ای کلیه مقالات بدون درنظرگرفتن محدودیت زمان از طریق پایگاه‌های اطلاعاتی انگلیسی‌زبان پروکوییست، گوگل‌اسکالر، پابمد و اسکوپوس با کلیدواژه‌های Appraisal, Caregiving, Family caregiving, Burden, Satisfaction, Positive aspect, Negative aspect, Older adults, Elderly و پایگاه‌های اطلاعاتی فارسی‌زبان مانند پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، ایران‌داک و ایران‌مدکس با کلیدواژه‌های «سالمند، ارزیابی مراقبت، مراقبت خانوادگی، بار مراقبت و فشار مراقبت» انجام گرفت.
یافته‌ها: ادراک مراقبان از مراقبت می‌تواند تحت‌تأثیر عوامل مختلف فردی، اجتماعی و فرهنگی قرار گیرد و همین ارزیابی ذهنی سبب می‌شود که با وجود استرس‌زابودن شرایط مراقبت، همه افراد درک یکسانی از شرایط محیط نداشته باشند و برخی تجربیات مثبتی در این شرایط داشته باشند و برخی دیگر استرس را بیشتر از آنچه وجود دارد درک نمایند که باعث ایجاد پیامدهای منفی برای سلامتی و رفاه مراقب می‌شود.
نتیجه‌گیری: سازه ارزیابی مراقبت، سازه‌ای چندبُعدی است و ابعاد مثبت و منفی دارد. با درنظرگرفتن همه‌جانبه این مفهوم می‌توان به درک بهتر و درنهایت، ارزیابی جامع‌تری از وضعیت مراقبان پرداخت و مداخلات مؤثر را برای ارتقای سلامت این عزیزان به‌کارگرفت.

دریافت: 1394/9/13 | پذیرش: 1394/11/29 | انتشار: 1395/1/13