اهداف: با افزایش جمعیت سالمندان توجه به مشکلات آنان در جامعه ابعاد تازه و گستردهای یافته است. در این میان گروههای تخصصی توانبخشی در مراکز مراقبتی، روزانه تلاش میکنند تا با ارائه خدمات به سالمندان تا جای ممکن از ورود آنان به مراکز اقامتی شبانهروزی جلوگیری کنند. سازمان بهزیستی بدین منظور بسته خدماتی خاصی را طراحی و آن را برای اجرا به مراکز ارائهدهنده خدمات ابلاغ کرده است. هدف کلی این مطالعه، مقایسه وضعیت کیفیت زندگی سالمندان قبل و بعد از دریافت بسته خدمات توانبخشی سازمان بهزیستی در مرکز روزانه توانبخشی کهریزک-محمدشهر کرج بود.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر، روش توصیفی-تحلیلی دوگروهی از نوع قبل و بعد بود و جامعه آماری آن را سالمندان مراجعهکننده به مراکز جامع توانبخشی تشکیل میدادند. در این پژوهش، 50 نفر از سالمندان مراجعهکننده به مرکز روزانه سالمندی کهریزک شماره 2 -واقع در محمدشهر کرج- در سال 94-1393 که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، بهطورتصادفی در دو گروه 25 نفره مورد و شاهد قرار گرفتند. بهمنظور رعایت اخلاق پژوهش، افراد گروه شاهد در فهرست انتظار دریافت خدمات قرار داده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) و فرم جمعآوری اطلاعات جمعیتشناختی بود. کیفیت زندگی قبل، یک ماه و سه ماه بعد از شروع مطالعه در هر دو گروه اندازهگیری و برای تجزیهوتحلیل دادهها از نسخه 20 نرمافزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه با اندازهگیری مکرر استفاده شد.
یافتهها: در این مطالعه میانگین سنی دو گروه مورد و شاهد بهترتیب 43/66 و 68/1 بود. براساس آزمون تی، بین میانگین سن در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معناداری وجود نداشت. علاوهبراین بین جنسیت، سطح تحصیلات و سابقه بستری نیز قبل از مطالعه اختلاف معناداری دیده نشد. یافتههای مطالعه نشان داد در گروه مورد میانگین نمرات کیفیت زندگی در شروع مطالعه، یک و سه ماه بعد بهترتیب 43/95، 56/30 و 74/38 و در گروه شاهد بهترتیب 44/74، 49/79 و 57/82 بود. حداقل نمره کسبشده سالمندان از پرسشنامه کیفیت زندگی 24/72 و حداکثر نمره کسبشده آنان از پرسشنامه کیفیت زندگی 86/11 بود. علاوهبراین، یافتههای پژوهش نشان داد که در شروع مطالعه، میانگین کیفیت زندگی در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معناداری ندارد، اما ظرف یک و سه ماه بعد از مداخله، این اختلاف معنیدار شد (بهترتیب 0/015>P و 0/001>P).
نتیجهگیری: براساس یافتهها، خدمات مراقبتی روزانه ارائهشده در مرکز کهریزک موجب افزایش معنادار کیفیت زندگی سالمندان شده است. بنابراین انتظار میرود این خدمات بتواند بهعنوان شیوهای مؤثر و مکمل در کنار مداخلات رایج دیگر و همچنین بهعنوان مداخلهای غیردارویی در افزایش کیفیت زندگی وابسته به سلامت در سالمندان بهکارگرفته شود برایناساس، میتوان گفت که بسته خدماتی سازمان بهزیستی کارآیی لازم را برای مراکز روزانه در توانمندسازی سالمندان دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |