اهداف خودکارآمدی متغیر مهمی در حوزه سالمندی است که کمتر به آن توجه شده است. کیفیت زندگی یکی از مهمترین شاخصهای توسعه انسانی است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین خودکارآمدی و کیفیت زندگی سالمندان مقیم آسایشگاههای شهر تهران در سال 1394 انجام شد.
مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی و تحلیلی که به روش مقطعی انجام شد، جامعه آماری شامل تمام سالمندان مقیم آسایشگاههای سالمندی شهر تهران بود. 210 نفر از سالمندان مقیم آسایشگاههای شهر تهران با توجه به معیارهای پژوهش انتخاب شدند. نمونهگیری با روش سهمیهای انجام شد و از هر آسایشگاه به نسبت تعداد سالمندان مقیم نمونهگیری تصادفی ساده به عمل آمد. به منظور جمعآوری دادهها از مقیاس خودکارآمدی عمومی و پرسشنامه کیفیت زندگی سالمندان لیپاد و پرسشنامه جمعیتشناختی استفاده شد. ابزارها از نظر پایایی ارزیابی شدند. میانگین سن سالمندان 78/11±66/78 سال بود. دادهها بعد از جمعآوری به نسخه 18 نرمافزار SPSS وارد شد و با آمار توصیفی شامل فراوانی و میانگین و انحرافمعیار و آمار استباطی شامل آزمون کای اسکوئر، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون کلموگروف اسمیرنوف، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تی مستقل تجزیهوتحلیل شد.
یافته ها میانگین خودکارآمدی وکیفیت زندگی سالمندان مقیم آسایشگاههای سالمندی شهر تهران به ترتیب 00/4±68/17 و 80/9±88/27 بود. بین سن و جنسیت و وضعیت تأهل با خودکارآمدی در سالمندان رابطه معنادار وجود ندارد. بین سطح تحصیلات (042/0P=/) با خودکارآمدی تفاوت معنادار وجود دارد. بین سن (047/0P=) و سطح تحصیلات (038/0P=) با کیفیت زندگی ارتباط معنادار وجود دارد. بین جنسیت و وضعیت تأهل با کیفیت زندگی ارتباط معنادار وجود ندارد.
نتیجه گیری با توجه به نتایج این مطالعه، خودکارآمدی و کیفیت زندگی سالمندان مقیم آسایشگاههای سالمندی شهر تهران پایین بود. با افزایش نمره خودکارآمدی در بین سالمندان مقیم سراهای سالمندی،کیفیت زندگی آنان نیز افزایش مییابد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |