1- گروه پرستاری، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، Dr.kian_nourozi@ yahoo.com
چکیده: (9650 مشاهده)
اهداف در کشورهای توسعهیافته، سرویسهای خدمات مراقبت روزانه بیش از سه ده قبل به عنوان جایگزینی در مراقبتهای سازمانی و رسمی پدید آمد و نقش مهمی در مراقبتهای مبتنی بر جامعه را بر عهده گرفت. هدف این مطالعه مقایسه انواع مراکز ارائه مراقبت روزانه در جهان و بررسی این مراکز در ایران است.
مواد و روش ها برای انجام مطالعه پیش رو، اطلاعات از مراکز مراقبت روزانه، در سال 1394 جمعآوری شد. طی مطالعه این مراکز سعی شد مراکز ارائه خدمات از کشورهای مختلفی ازجمله آمریکا، انگلیس، چین، ژاپن، بحرین و ایران به صورت هدفمند انتخاب و مطالعه و مقایسه شوند. جامعه پژوهش شامل مراکز مراقبت روزانه سالمندان درکشور های آمریکا، انگلیس، چین، ژاپن، بحرین و ایران بود. ابزار استفادهشده درپژوهش، چکلسیت ارزیابی ارائه خدمات بود که پژوهشگر آن را قبل از مرور مراکز مراقبت روزانه تهیه کرد و هنگام مطالعه، مراکز ارزیابی شوند. پژوهشگر سعی کرد مراکزی را ارزیابی کند که بهصورت آنلاین ثبت شده باشند و خدمات مراقبت روزانه به سالمندان را ارائه میدهند. سپس دادههای گردآوریشده در جدول مقایسه شدند.
یافته ها مراکز روزانه در آمریکا بیشتر خصوصی هستند؛ در حالی که این خدمات در کشورهایی مانند بحرین و انگلیس بیشتر دولتی هستند. از طرفی دیگر، سیستمهای انگلیسی سیستمهایی یکپارچه هستند و از حمایتهای خیریه و داوطلبانه استفاده میکنند. از نظر مالی، بحرین کاملاً وابسته به دولت است. در ایران از مدل ترکیبی بیشتر استقبال شده و تأمین هزینهها نیز ترکیبی از تعرفههای خصوصی و دولتی است. سازمانهای دولتی مانند سازمان بهزیستی از این مراکز حمایت میکند. از مهمترین مشکلات این مراکز در ایران میتوان به سیستم حملونقل آن اشاره کرد.
نتیجه گیری با توجه به تغییر ساختار هرم سنی جمعیت، سالمند شدن سریع و روزافزون کشور و تبدیل خانواده گسترده به هستهای، سالمندان در معرض تنهایی، انزوا، محدودیت در روابط بینفردی و طرد اجتماعی هستند. در این راستا رویکرد برنامههای اجتماعمحور ازجمله مراکز مراقبت روزانه، با تمرکز بر خانواده و گسترش آنها راهحل مناسبی برای کمک به سالمندان برای جلوگیری از انزوا و طرد اجتماعی آنان است.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1395/7/22 | پذیرش: 1396/11/16 | انتشار: 1397/11/10