اهداف زلزله حادثهای طبیعی است، اما به سبب آثار اجتماعی گوناگونی که دارد به موضوعی جامعهشناختی تبدیل شده است و گروههای آسیبپذیری را به وجود میآورد. یکی از این گروهها سالمندان هستند. هدف این پژوهش بررسی آسیبپذیری اجتماعی سالمندان در زلزله بود.
مواد و روش ها پژوهش حاضر از نوع کیفیکمی بود که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۴ انجام شد. جامعه آماری شامل سالمندان استانهای آذربایجان شرقی و کرمان بود. در بخش کیفی بهمنظور شناخت آسیبهای اجتماعی سالمندانی که زلزله را تجربه کردهاند، از طرح تحقیق پدیدارشناسی با بهرهگیری از گروههای کانونی استفاده شد. بدین منظور هفده نفر به روش نمونهگیری هدفمند برای گروه کانونی سالمندان انتخاب و آسیبهای اجتماعی زلزله، شناسایی شدند. در مرحله کمی، نود نفر از سالمندانی که زلزلههای بم، ورزقان و اهر را تجربه کرده بودند، انتخاب شدند و سپس نود نفر که زلزله را تجربه نکرده بودند، بهطور همتا با گروه اول انتخابشدند. سپس به سؤالات پرسشنامه انزوای اجتماعی، پرسشنامه حمایت اجتماعی، پرسشنامه سازگاری اجتماعی SAS پی کل و ویسمن و مقیاس پذیرش اجتماعی مارلوکراون پاسخ دادند. دادهای گردآوری شده با نسخه ۲۱ نرمافزار SPSS و آزمون T تجزیهوتحلیل شدند.
یافته ها در بخش کیفی، آسیبهای اجتماعی زلزله شامل ناسازگار ی اجتماعی، انزوای اجتماعی، عدمپذیرش اجتماعی و عدمحمایت اجتماعی از طریق مصاحبهها شناسایی شدند. در بخش کمی نتایج نشان داد میانگین ناسازگاری اجتماعی سالمندان حاضر در زلزله (۰/۶۶±۴/۹۳) و سالمندان دیگر (۱/۱۶±۳/۴۲)، میانگین انزوای اجتماعی سالمندان حاضر در زلزله (۳/۹۱±۱۲/۲۳) و سالمندان دیگر (۳/۱۷±۸/۰۶)، میانگین پذیرش اجتماعی سالمندان حاضر در زلزله (۲/۳۸±۱۱/۴۱) و سالمندان دیگر (۴/۶۶±۲۴/۷) و میانگین حمایت اجتماعی سالمندان حاضر در زلزله (۶/۸۱±۳۴/۱۲) و سالمندان دیگر (۸/۹۶±۶۸/۹) بود. بنابراین میزان سازگاری اجتماعی سالمندان زلزلهزده کمتر و انزوای اجتماعی آنان بیشتر از سالمندان دیگر بود (۰/۰۱>P). همچنین یافتهها نشان داد که احساس حمایت و پذیرش اجتماعی سالمندان زلزلهزده کمتر از سالمندان دیگر بود (۰/۰۱>P).
نتیجه گیری بر اساس یافتههای مطالعه حاضر، سالمندان از جمله گروههای اجتماعی آسیبپذیر در زلزله هستند که علاوه بر اختلال حافظه و ازدستدادن جهتیابی و آسیبهای روانی، به آسیبهای اجتماعی نیز دچار خواهد شد. به این آسیبها کمتر توجه شده است. بنابراین برنامهریزی و اتخاذ تدابیر لازم برای کاهش و کنترل اینگونه آسیبها، یکی از مهمترین ضرورتهای پیش رو خواهد بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |