اهداف از آنجا که نشریات علمیپژوهشی یکی از کارآمدترین ابزارهای اطلاعرسانی در تبادل اطلاعات علمی در جهان هستند، لازم است به منظور شناسایی و کنترل فعالیتهای پژوهشی، این نوع نشریات به صورت دورهای ارزیﺎﺑﯽ شوند. مطالعه حاضر به منظور تحلیل محتوایی و استنادی مقالات چاپشده در مجله علمیپژوهشی سالمندی ایران در سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۴ انجام شد.
مواد و روش ها مطالعه حاضر با روش توصیفی به بررسی و تحلیل محتوایی و استنادی تمام مقالات چاپشده در مجله سالمندی ایران طی سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۴ پرداخته است. برای جمعآوری دادهها از چکلیست محققساخته تحلیل محتوایی و استنادی مقالات چاپشده در مجله علمیپژوهشی سالمندی ایران استفاده شد. به منظور تجزیهوتحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی و تحلیلی با کمک نرمافزار SPSS نسخه ۲۳ استفاده شد.
یافته ها از ۲۹۸ مقاله چاپشده، حیطه ورزش و فعالیت بدنی با ۱۸/۵ درصد و پس از آن مسائل روانی و جسمی با ۱۲/۴ و ۱۰/۴ درصد به ترتیب بیشترین سهم از مقالات چاپشده را داشتند. بیشترین روش استفادهشده در مطالعات، روش توصیفیتحلیلی با ۶۱ درصد و کمترین روش استفادهشده در مطالعات، روش کارآزمایی بالینی با حدود ۱/۷ درصد بود. در خصوص پراکندگی مقالات، حدود ۵۷ درصد از مقالات از تهران بود. درصورتیکه از ۵ استان خراسان شمالی، کردستان، کهگیلویهوبویراحمد، هرمزگان و همدان هیچ مقالهای چاپ نشده بود. میانگین مدتزمان دریافت تا چاپ مقاله حدود ۲۸۴ روز با انحرافمعیار ۱۴۳ روز بود. حدود ۲۲ درصد از مقالات با میانگین ۲/۲۶ و انحرافمعیار ۱/۹۵ مرتبه استناد شده بودند. آزمونهای تحلیلی نشان داد بین عواملی چون دورههای مختلف و محل انجام پژوهش با میزان استنادات رابطه معنادار وجود دارد.
نتیجه گیری با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر، برای ارتقای کمّی و کیفی مجله علمیپژوهشی سالمند، پیشنهاد میشود دستاندرکاران مجله به منظور توزیع متعادل حیطههای پژوهشی مبتنی بر اهداف مجله، کاهش مدتزمان دریافت تا چاپ مقاله و توزیع مناسب پراکندگی جغرافیایی مقالات اقداماتی انجام دهند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |