1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران. ، R.Abdi@Azaruniv.ac.ir
چکیده: (6913 مشاهده)
اهداف روابط بین فردی، در بسیاری از گسترههای زندگی نقش تعیینکننده دارند. تأثیر متغیرهای بینفردی بر سلامت روانی و اختلالهای شخصیت مورد تأیید قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی نقش ابعاد نابهنجار شخصیت در پیشبینی مشکلات بینفردی سالمندان شهر تبریز انجام شد.
مواد و روش ها این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه سالمندان شهر تبریز در سال ۱۳۹۶ بود. از این جامعه، تعداد ۲۹۴ نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور گردآوری دادهها در این پژوهش، از فرم کوتاه پرسشنامه شخصیت، نسخه پنجم؛ راهنمای تشخیص و آماری (PID-۵-BF) و پرسشنامه مشکلات بینفردی ۳۲سؤالی (IIP - ۳۲) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. دادهها بعد از جمعآوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها در این مطالعه ۴۸ نفر (۱۶/۳ درصد) مرد و ۲۴۵ نفر (۸۳/۳ درصد) زن در محدوده سنی ۶۰ تا ۹۹ سال به عنوان نمونه حضور داشتند و میانگین و انحراف معیار سن سالمندان ۴۵/۸±۰۰/۶۸ بود. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی نشان داد که بین ابعاد نابهنجار شخصیت با مشکلات بینفردی رابطه معنیداری وجود دارد (۰/۰۵>P). بر اساس نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون سلسلهمراتبی ۵۹/۲ درصد از واریانس مشکلات بینفردی توسط ابعاد نابهنجار شخصیت تبیین شد. همچنین با توجه به ضرایب بتا و مقدار t، ابعاد روانپریشخویی، مخالفتورزی، بریدگی و مهارگسیختگی به ترتیب در سطح P<۰/۰۱ معنادار بود.
نتیجه گیری با توجه به نتایج این مطالعه میتوان ابعاد نابهنجار شخصیت در سالمندان را پیشبین مناسبی برای مشکلات بینفردی در نظر گرفت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1396/12/24 | پذیرش: 1397/5/19 | انتشار: 1398/12/10