دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 175-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansari G, Delbari A, Karimi M, Akbari Kamrani A A, Mohammadi S, Sahaf R. Effect of Melilotus Officinalis Oil on Knee Joint Pain and Stiffness in the Elderly With Primary Knee Osteoarthritis. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2020; 15 (2) :160-175
انصاری غلامرضا، دلبری احمد، کریمی مهرداد، اکبری کامرانی احمدعلی، محمدی سیران، صحاف رباب. بررسی تأثیر روغن موضعی گیاه ناخنک در مقایسه با ژل دیکلوفناک بر درد و خشکی مفصل زانو در در سالمندان مبتلا به استئوارتریت اولیه زانو. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1399; 15 (2) :160-175

1- گروه آموزشی سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
3- گروه آموزشی طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، mehrdadkarimi@yahoo.com
اهداف: استئوارتریت یا آرتروز یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن سالمندان است که از علل بسیار مهم ناتوانی در سالمندان و باعث بار سنگین اقتصادی و اجتماعی برای آن‌ها و جامعه می‌شود. هدف این مطالعه بررسی تأثیر روغن موضعی ناخنک در مقایسه با ژل دیکلوفناک بر درد و خشکی مفصل استئوارتریت اولیه زانو در سالمندان بود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی از نوع شاهددار دو‌سو‌کور با کد IRCT2016082129461N1 بودکه روی 62 نفر افراد بالای 60 سال ساکن یکی از خانه‌های سالمندان شهر تهران انجام شد. 35 (57/2 درصد) زن و 26 (43/3 درصد) مرد با میانگین سنی 78 (±7/79)، دارای استئوارتریت خفیف تا متوسط که توسط پزشک متخصص ارتوپدی تشخیص داده شده بودند، بر اساس معیارهای خروج و ورود وارد مطالعه شدند و فرم رضایت‌نامه را امضا کردند، انجام شد. اطلاعات جمعیت‌شناختی و پرسش‌نامه شدت ارتروز WOMAC (برای درد و خشکی مفصل) از نمونه‌ها دریافت شد. شرکت‌کنندگان بر اساس balanced - block randomization روغن گیاه ناخنک و ژل دیکلوفناک بر اساس جدول رندومیزاسیون به گروه‌های آزمایش که روغن ناخنک دریافت کردند و یا گروه کنترل که ژل دیکلوفناک دریافت کردند اختصاص داده شدند. داده ها در بدو مطالعه، دو و چهار هفته بعد از شروع مداخله جمع‌آوری و جهت تحلیل وارد نرم‌افزار SPSS نسخه 23 شدند.
یافته ها: در شروع مطالعه شرکت‌کنندگان دو گروه آزمایش و گروه کنترل از نظر سن، جنسیت، تحصیلات، وضعیت تأهل، سواد، وضعیت اشتغال، مصرف سیگار، سطح فعالیت فیزیکی، بیماری مزمن و مصرف دارو تفاوت معناداری نداشتند. بر اساس نتایج این مطالعه درد F1،58=119/07 ،P<0/01 و خشکی مفصل F1،58=19/9 ،P<0/01 به طور معناداری در هر دو گروه آزمایش و گروه کنترل بهبود یافت. شدت بهبودی در همه موارد در گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود. عوارض جانبی خاصی در طول مطالعه گزارش نشد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که روغن موضعی ناخنک در مقایسه با ژل دیکلوفناک بر کاهش درد و خشکی مفصل استئوارتریت ضعیف تا متوسط اولیه زانو مؤثر است. بر اساس نتایج این مطالعه روغن موضعی ناخنک بر کاهش درد و خشکی مفصل استئوارتریت ضعیف تا متوسط اولیه زانو پیشنهاد می‌شود. مطالعات آینده جهت تعیین دُز دقیق و مکانیسم اثر روغن ناخنک بر درد و خشکی زانو در استئوارتریت توصیه می‌شود.
متن کامل [PDF 8473 kb]   (2373 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2804 مشاهده)
دریافت: 1397/2/17 | پذیرش: 1397/5/2 | انتشار: 1399/4/11