دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 437-426 | برگشت به فهرست نسخه ها

Talebi Moghaddam M, Bakhshi E, Amini E, Nowroozi M R, Vahedi M. Effects of Admission Age and Gleason Score on the State Transition in Elderly Patients With Prostate Cancer Using a Multi-State Model. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2021; 16 (3) :426-437
طالبی مقدم مریم، بخشی عنایت اله، امینی عرفان، نوروزی محمدرضا، واحدی محسن. بررسی تأثیر دو متغیر سن زمان پذیرش و نمره گلیسون بر تغییر وضعیت بیماران سالمند مبتلا به سرطان پروستات با استفاده از مدل چندوضعیتی. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1400; 16 (3) :426-437

1- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات سرطان‌های دستگاه ادراری تناسلی، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، mo.vahedi@uswr.ac.ir
اهداف: سرطان یکی از علل مرگ‌و‌میر در میان سالمندان در جهان است. عوامل مختلفی در بروز سرطان و پیشرفت آن نقش دارد؛ بنابراین شناحت این عوامل و چگونگی تأثیر آن بر روند بیمار سرطانی می‌تواند در درمان به موقع بیماری کمک کند. هدف از انجام این مطالعه بررسی دو عامل سن زمان پذیرش و نمره گلیسون بر تغییر وضعیت بیماران سالمند مبتلا به سرطان پروستات بیمارستان امام خمینی (ره) تهران است.
مواد و روش ها: روش این مطالعه هم‌گروهی تاریخی است. این مطالعه در سال 1397 انجام شده است. داده‌های مورد‌مطالعه مربوط به 125 نفر از بیماران سالمند دچار سرطان پروستات که از سال 1383تا 1396در بخش ارولوژی مجتمع بیمارستان امام خمینی (ره) مراجعه و به تشخیص پزشک، تحت جراحی رادیکال پروستاتکتومی قرار گرفته و بعد از عمل جراحی، در وضعیت‌های مختلفی (پرتودرمانی، هورمون درمانی و مرگ) قرار می‌گیرند، است. عوامل سن زمان پذیرش و نمره گلیسون بر انتقال بین وضعیت‌ها با استفاده از مدل چندوضعیتی، با نرم‌افزار 5.0 .R مورد آزمون قرار گرفت.
یافته ها: سن بیماران مبتلا به سرطان در نظر گرفته‌شده، با میانگین سنی 72/12 (انحراف معیار7/32) سال است. با توجه به مقادیر به‌دست‌آمده، میانه افرادی که عمل جراحی انجام داد‌ه‌ و تحت درمان قرار گرفته‌اند، 4/5 سال در وضعیت عود موضعی، دو سال در وضعیت عود دوردست و 6/5 سال در وضعیت مرگ باقی می‌مانند. با توجه به احتمال انتقال‌ها، افرادی که عمل جراحی شده‌اند با احتمال 17 درصد در معرض متاستاز قرار گرفته و درمان هورمون درمانی را پذیرفته‌اند، با احتمال 8/8 درصد دچار عود موضعی شده، درمان رادیوتراپی را پذیرفته‌اند و همچنین با احتمال 8 درصد رخداد مرگ را تجربه می‌کنند. از نتایج به‌دست‌آمده متغیر گلیسون در تغییر وضعیت‌ها معنادار نشد، ولی متغیر سن در انتقال وضعیت جراحی به وضعیت هورمون درمانی تأثیرگذار است.
نتیجه گیری: طبق نتایج به‌دست‌آمده، مشخص شد که نمره گلیسون در انتقال بین وضعیت‌های در نظر گرفته شده، تأثیری نداشته و سن فقط در انتقال از جراحی به هورمون درمانی معنادار شد؛ بنابراین در بیماران سالمندی که عمل جراحی انجام داده‌اند، با افزایش سن، خطر متاستاز بیشتر می‌شود.
متن کامل [PDF 3785 kb]   (1569 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3536 مشاهده)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سالمند شناسی
دریافت: 1398/4/18 | پذیرش: 1398/9/17 | انتشار: 1400/7/9