1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، گروه اپیدمیولوژی و آمار، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، elaheh.allahyari@gmail.com
2- گروه بهداشت عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده: (5043 مشاهده)
اهداف: تاکنون مطالعه جامعی به مقایسه شیوع افسردگی سالمندان قومیتهای مختلف ایرانی نپرداخته است، لذا در این مطالعه، اثر قومیت بر افسردگی سالمندان را در حضور سایر متغیرها بررسی کردهایم.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۶، هفت قومیت ایرانی به عنوان خوشهها در نظر گرفته شدند، سپس در هر خوشه از بین افراد بالای ۶۰ سال، نمونهای تصادفی انتخاب شد. از ۱۴۷۷ نفر مورد مطالعه، ۶۸۵ فارس، ۲۹۸ ترک، ۱۰۰ نفر در هر یک از قومیتهای کرد و ترکمن، ۹۹ نفر در هر یک از قومیتهای بلوچ و عرب و ۹۶ لر قرار داشتند. از افراد مورد مطالعه خواسته شد که پرسشنامه مقیاس افسردگی سالمندان و اطلاعات دموگرافیک خواستهشده را تکمیل کنند. در پایان، دادهها با نرمافزار ۲۲ SPSS با روش رگرسیون خطی و آنالیز واریانس یکطرفه در سطح معنیداری ۰۵/۰ آنالیز شد.
یافته ها: اقوام فارس، ترک و ترکمن شیوع افسردگی نزدیک ۵۰ درصد دارند، درحالیکه سالمندان بلوچ، عرب، کرد و لر بهترتیب با ۸۱.۸، ۷۷.۸، ۶۲ و ۵۹.۴ درصد، شیوع بالای افسردگی را تجربه میکنند؛ حتی سالمندان بلوچ بیش از ۳۰ درصد افسردگی شدید دارند. رگرسیون خطی همچنین نشان داد که فوت همسر (۰.۰۰۱>P)، بازنشستگی (۰.۰۲۲=P)، خانهنشینی (۰.۰۰۱>P)، افزایش بیماریهای مزمن (۰.۰۰۱>P) و درآمد (۰.۰۰۱>P) از سایر متغیرهای مؤثر بر افزایش افسردگی در سالمندان است.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای افسردگی در سالمندان قومیتهای مختلف بهویژه در قومیتهای عرب و بلوچ، انجام اقداماتی در راستای افزایش نشاط در سالمندان ضروری به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1398/7/17 | پذیرش: 1398/9/17 | انتشار: 1397/10/10