1- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران ، yabolfathi@gmail.com
3- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
4- گروه سلامت میانسالان و سالمندان مرکز بهداشت استان گلستان، گرگان، ایران
5- گروه آمار و اقتصاد سلامت، وزارت بهداشت، تهران، ایران
چکیده: (2082 مشاهده)
هدف: به منظور حفظ و ارتقای سلامت سالمندان، برنامه مراقبت ادغام یافته و جامع سالمندی توسط وزارت بهداشت طراحی و در حال اجرا است. پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی این برنامه بر سلامت جسمی و روانی سالمندان در استان گلستان در سال ۱۳۹۸ انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر به روش کوهورت تاریخی انجام شد. پرونده الکترونیک سلامت ۵۰۰ سالمند بین سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب شد. داده های مربوط به فشارخون، افسردگی و توده بدنی از پروندههای سلامت استخراج شد. از آزمونهای آنالیز واریانس اندازههای تکراری، تی زوج و ویلکاکسون توسط نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته ها: مجموع پرونده های مورد بررسی شامل ۵۰۰ پرونده بود که از این میان ۶۳/۴ درصد مربوط به زن ها و میانگین سنی شرکت کنندگان ۹۷/۴۵±۶۹/۷ بدست آمد. نتایج حاصل از آزمونهای استنباطی نشان داد که میانگین نمره فشارخون سیتولیک به صورت معنیداری کاهش یافته بود (P<۰/۰۰۱). دیگر نتایج نشان داد میزان افسردگی به طور معنیداری افزایش یافته است ( P≤ ۰/۰۵) در عین حال میانگین شاخص توده بدنی تغییر معنیداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که برنامه مراقبت ادغام یافته و جامع سالمندی وزارت بهداشت در زمینه غربالگری و پیگیری فشارخون سالمندان موثر بوده است ولی در حیطه سلامت روان موفق نبوده است. پیشنهاد میشود متولیان در امور برنامههای مربوط به بهبود سلامت روان سالمندان توجه بیشتری نشان دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1398/10/13 | پذیرش: 1398/12/3 | انتشار: 1397/10/10