1- گروه پرستاری ، دانشکده علوم پزشکی ، دانشگاه تربیت مدرس ، تهران، ایران.
2- استاد ، گروه پرستاری، دانشکده پزشکی ، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، vanaki_z@modares.ac.ir
3- استادیار ، گروه پرستاری، دانشکده پزشکی ، دانشگاه تربیت مدرس، تهران ، ایران.
چکیده: (225 مشاهده)
اهداف: در مراقبت های سالمندی که در مراکز سلامت اجرا می شود، سالمندان سالم مورد غفلت مراقبتی و آموزشی واقع می گردند. این مطالعه کیفی با هدف استاندارد سازی مراقبت سالمندی سالم به انجام رسید.
مواد و روش ها: این تحقیق عملکردی مشارکتی از 1395 تا 1397 با مشارکت 11 مراقب سلامت، 54 سالمند و 54 عضو خانواده در مرکز بهداشت مطهری مشهد، به انجام رسید. میانگین سنی مراقبین سلامت ۲/۷ ± ۳۲/۴ سال و میانگین سابقه کاری 3/8 سال بود. میانگین سنی سالمندان، ۳/۹ ± ۶۴/۳ سال بود. ابزار گردآوروی داده ها پرسشنامه سروکووال، مصاحبه، بحث گروهی متمرکز و یادداشت برداری عرصه بود. پس از شناسایی مشکلات از طریق مصاحبه با 8 نفر از پرسنل و 19 سالمند ، جلسات بحث های گروهی جهت طراحی برنامه برگزار شد پس از اجرای برنامه های تغییر مجدداً 30 مصاحبه با مشارکت کنندگان انجام و مقایسه قبل و بعد از برنامه های تغییر انجام و ارزشیابی شدند. برای تحلیل محتوی کیفی از روش توصیف واقعیت و جهت تحلیل دادههای کمی از آمار توصیفی و آزمون آماری تی زوجی استفاده شد.
یافته ها: برآیند مطالعه حاضر مدل مراقبتی پویا بود که توانست با اصلاح نگرش، مهارت ها و توانمندسازی پرسنل سبب بهبود مراقبت های سالمندی سالم در محیط مرکز بهداشت شود. میانگین نمره کلی کیفیت خدمات از نظر سالمندان و خانواده ها در مرحله قبل از مداخله به ترتیب، ۹/۴۶ ± ۶۳/۰۲ و ۹/۰۵ ± ۶۱/۸۳ بود. این مقادیر در مرحله بعد از مداخله به ۱۴/۷۵ ± ۱۳۰/۰۹ و ۱۳/۵۶ ± ۱۲۲۶۵ رسید که از نظر آماری، تفاوت معنیدار بود (0/۰۰۱P = ).
نتیجه گیری: مدل پویا با ویژگی هایی همچون مراقبتِ فعال، مشارکتی، مستمر، جامع و حمایتی سبب ارتقاء کیفیت خدمات سالمندی شد. بنابراین این مدل می تواند در سایر مراکز خدمات سلامت بکار رود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1398/10/15 | پذیرش: 1397/10/10