1- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی- گروه مددکاری اجتماعی ، jfrmhs@gmail.com
2- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی- گروه مددکاری اجتماعی
چکیده: (122 مشاهده)
اهداف هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین استرس ادراکشده و بارمراقبتی با نقش تعدیلگری تابآوری، در بین مراقبین سالمندان مراکز سالمندی شبانهروزی شهر تهران در سال 1395 میباشد.
مواد و روشها این پژوهش این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بوده که به صورت مقطعی صورت گرفته است ، داده های پژوهش از ۱۴۲ نفر (۵۰ نفر مرد و ۹۲ نفر زن) از مراقبین شاغل در مراکز سالمندی شهر تهران که بصورت تمامشماری وارد مطالعه شدند، جمع آوری شده است. در این مطالعه از پرسشنامههای استرس ادراک شده (pss-14)کوهن و همکاران(1983)، بار مراقبتی زاریت و همکاران(1986) و پرسشنامه تابآوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شده است. از نسخه 20 نرمافزار SPSS جهت تحلیل دادهها استفاده شد. سطح معناداری نیز 05/0 P< در نظر گرفته شد.
یافته ها یافتههای این تحقیق نشان میدهد که میانگین نمرات استرسادراکشده مراقبین(35،11) بالاتر از متوسط(28) بود. رابطه بین بار مراقبتی و استرس ادراک شده مثبت و معنیدار بوده است (001/0>p و r>0 ،773/0= β) و بین تابآوری و بارمراقبتی رابطه منفی و معنادار (110/0- = β) وجود دارد. همچنین اثر تعاملی دو متغیر استرس ادراکشده و تابآوری بر بارمراقبتی منفی و معنادار بوده و تابآوری نقش تعدیلکننده در ارتباط بین استرس ادراک شده و بارمراقبتی ایفا میکند(001/0>p).
نتیجه گیری با توجه به ارتباط مثبت استرس ادراکشده و بارمراقبتی و همچنین نقش ویژهای که متغیر تابآوری در تعدیل این ارتباط دارد، کلیه نهادهای دولتی و غیردولتی ارائه دهنده خدمات در حوزه سالمندی و همچنین سیاستگذاران حوزه بهداشت و سلامت میبایست توجه به مفهوم تابآوری را بیش از پیش در اقدامات، سیاستها و پروتکلهای اجرایی خود لحاظ کرده و آن را با مداخلات آموزشی مناسب بهبود بخشند. همچنین جهت افزایش کیفیت ارائه خدمات و کاهش عوارض روانی ، اجتماعی و فیزیکی در مراقبین سالمندان نیاز است تا در مطالعات آتی به سایر عوامل میانجی و تعدیلگری درونی و بیرونی نیز توجه شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سالمند شناسی دریافت: 1399/2/18 | پذیرش: 1399/9/9