دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 171-152 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khalvati M, Babakhanian M, Khalvati M, Nafei A, Khalvati M, Ghafuri R. Death Anxiety in the Elderly in Iran: A Systematic Review and Meta-analysis. Salmand: Iranian Journal of Ageing 2021; 16 (2) :152-171
URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2028-fa.html
خلوتی ملیحه، باباخانیان مسعوده، خلوتی محبوبه، نافعی ایوب، خلوتی منیره، غفوری روناک. اضطراب مرگ در سالمندان ایرانی: یک مرور نظام‌مند و متاآنالیز. سالمند: مجله سالمندی ایران. 1400; 16 (2) :152-171

URL: http://salmandj.uswr.ac.ir/article-1-2028-fa.html


1- گروه مددکاری اجتماعی، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران. ، babakhanian.m@gmail.com
3- گروه ادبیات انگلیسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آفریقای جنوبی، پرتوریا، آفریقای جنوبی.
4- گروه مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
5- گروه ادبیات فرانسه، دانشکده زبان‌های خارجی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
6- آموزش و پرورش منطقه 9، تهران، ایران.
چکیده:   (8106 مشاهده)
اهداف: سالمندی یکی از مراحل حساس رشد انسان و دارای ویژگی‌ها و شرایط خاص خود است، سلامت سالمندان از مهم‌ترین این مسائل است که دست‌یابی به آن نیازمند توجه ویژه هم از طرف سیاست‌گذاران نظام سلامت و هم ارائه‌دهندگان خدمات به سالمندان است، در این میان اضطراب مرگ از شایع‌ترین موضوعات سلامت روان سالمندان است، زیرا این دوره مملو از انواع احساس کمبودها و ناتوانی‌هاست. از آنجایی که اضطراب مرگ سازه‌ای چند‌بعدی است می‌توان انتظار داشت که بر بسیاری از جنبه‌های زندگی سالمندان تأثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف مرور نظام‌مند و متاآنالیز مطالعات منتشر شده در حوزه اضطراب مرگ سالمندان ایرانی صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: مطالعه از نوع توصیفی و روش اجرای مطالعه مرور سیستماتیک است. پژوهش حاضر به بررسی مطالعات فارسی‌زبان منتشر‌شده مرتبط با اضطراب مرگ در سالمندان ایرانی بین سال‌های 1390 تا 1398 پرداخته است. پس از جست‌وجو در پنج بانک اطلاعاتی داخلی شامل پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (Irandoc)، بانک اطلاعات نشریات کشور(Magiran) و سامانه بانک مقالات پزشکی ایران (IDML) و بانک چکیده مقالات همایش‌ها (سیویلیکا) با استفاده از کلیدواژه‌های اضطراب مرگ، سالمند و سالمندان، تعداد 61 عنوان شناسایی شد. پس از غربالگری تعداد 33 مطالعه که منطبق با معیارهای ورود و خروج بودند مورد بررسی نهایی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و نرم افزار STATA نسخه 14 بودند. 
یافته ها: نتایج نشان داد که 35/40 درصد مشارکت‌کنندگان زن و مابقی مرد بودند. میانگین و انحراف معیار سن مشارکت کنندگان 6/44±‌67/80 گزارش شد. میانگین و انحراف معیار اضطراب مرگ در سالمندان ایرانی با استفاده از پرسش‌نامه تمپلر 2/41±‌8/40 سال بود. نتایج نشان داد که میانگین نمره اضطراب مرگ در مردان بیشتر از زنان است و سالمندان ساکن در سرای سالمندان بیشترین میانگین نمره اضطراب مرگ 11/8 را به خود اختصاص دادند. مطالعات در سه بخش مقایسه (سه مطالعه)، مداخله (یازده مطالعه) و عوامل مؤثر بر اضطراب مرگ در سالمندان ایرانی (‌هجده مطالعه) دسته‌بندی شدند. نتایج متاآنالیز نشان داد که بین معنویت‌درمانی و کاهش اضطراب مرگ در سالمندان، ارتباط مثبت و معناداری وجود ندارد (P>0/05). در مطالعات با درمان‌های معنوی و رفتاری، میزان هتروژنیته معنادار بود و بدین ترتیب ارتباط مثبت و معناداری بین کاهش میزان اضطراب مرگ با درمان‌های فوق مشاهده شد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان‌دهنده میانگین پایین اضطراب مرگ سالمندان ایرانی است. به نظر می‌رسد اعتقادات مذهبی، امیدواری به شفاعت ائمه و بزرگان دینی و امید به رهایی از سختی‌های زندگی دنیوی می‌تواند بر پایین بودن اضطراب مرگ گزارش‌شده توسط سالمندان ایرانی تأثیر‌گذار باشد. نتایج متفاوتی از میانگین نمره اضطراب مردان و زنان گزارش شده است. ﺗﻔﺎوت ﻳﺎﻓﺘﻪ‌های ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺑﺮ اﺛﺮ ﻧﻘﺶ ﻓﺮهنگ و ﻣﺬهب و آداب و رﺳﻮم ﺣﺎﻛﻢ ﺑﺮ ﺟﺎﻣﻌﻪ و ﺗﻔﺎوت ﻧﻘﺶ‌های زن و ﻣﺮد و حتی ﻣﻴﺰان ﺑﻴﺎن ﺗﺮس و اﺿﻄﺮاب از ﺟﺎﻧﺐ ﻣﺮدان ﺟﺎﻣﻌـه ﻣﺎ ﺑﺎﺷﺪ. اﻏﻠﺐ ﻣﺮدان ﺗﻤﺎﻳﻞ ﻛﻤﺘﺮی ﺑﺮای ﺑﻴﺎن اﺣـﺴﺎﺳﺎتشان، از ﺟﻤﻠﻪ ﺗﺮس دارﻧﺪ. در ﻣﻘﺎﺑﻞ، زﻧﺎن ﺗﻤﺎﻳﻞ ﺑﻴﺸﺘﺮی ﺑﺮای ﺑﻴﺎن اﺣﺴﺎﺳﺎتی از ﻗﺒﻴﻞ ﺗﺮس دارﻧﺪ. درمان‌ها و مداخلات رفتاری و معنوی با تأثیری که بر معنایابی در زندگی سالمندان دارد، منجر به کاهش اضطراب مرگ سالمندان شد.
متن کامل [PDF 7775 kb]   (4443 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (5997 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1399/3/5 | پذیرش: 1399/8/12 | انتشار: 1400/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشريه سالمند: مجله سالمندي ايران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Ageing

Designed & Developed by : Yektaweb